Zatím jsme jen v půli cesty, uvědomuje si kouč devatenáctky Petr Bílý

Nelehký úkol má letos před sebou dorostenecký tým U19. Neúprosná reorganizace je strašákem pro většinu účastníků České ligy dorostu, druhé nejvyšší soutěže, která se ze dvou skupin smrskne do jedné a jistotu přímé záchrany budou mít celky do sedmého místa. Další tři čeká baráž, kdo skončí na 11. až 16. místě sestoupí rovnou do divize. Svěřenci trenéra Petra Bílého se po první polovině umístili na páté příčce. Získali 27 bodů a nad sestupovou propastí drží sedmibodový náskok. Zdaleka ale není vyhráno.

Jak hodnotíte podzimní umístění na čtvrté pozici v České lize dorostu?
Víme všichni, o co se hraje a jaké máme cíle, ale zajíci se počítají až po honu. Kluci soutěž rozehráli dobře, to je zatím jen půl cesty, kterou jsme společně ušli. Mrzí mě dvě utkání, které jsme nezvládli jak výsledkově, tak ani herně. A to na Kladně a v Plzni. Jsem rád, že zápasy, se kterými převažuje spokojenost, je více a to převážně s utkáními s Dynamem, Sokolovem a Táborskem - tam hlavně díky neskutečné atmosféře, kterou přinášejí noční utkání. Měli jsme tu čest si to vyzkoušet.

Jak si vedli jednotlivci? Vyčníval někdo?
Výkony jednotlivců nerad hodnotím, protože náš úspěch spočívá v týmovosti. Kluci to moc dobře chápou a to nás dostalo společně s pokorou tam, kde jsme. Jen díky kvalitnímu týmovému výkonu se dokáží vyprofilovat individuality. Bohužel některé hráče přibrzdila nemoc, zranění nebo karanténa, ale díky tomu mohli dostat šanci další kluci, kteří začínali v druhém týmu. Ať si to třeba nikdo neuvědomuje, tak nám druhý tým neskutečně pomáhá, protože všichni mají herní praxi a díky tomu nabírají i sebevědomí a dokáží hned nějakým způsobem naskočit o stupínek výše.
Ať chci nebo nechci, tak o pár jménech se musím zmínit - útočné duo Hadáček, Bílý, které svojí kvalitou ve většině utkání převyšovalo soupeře, bojovník Carda nebo brankář Kubec (ročník 2006), kterého jsme se nebáli hodit do vody, i když trochu nuceně. Zbytkem podzimu proplaval bez většího zaváhání.

Co vás během podzimu nejvíc potěšilo?
Těší mě, jaká parta se u nás dokázala vytvořit. Nikdo nikomu nic nezávidí, kluci se navzájem podporují a fandí si. Nejvíce mě ale těší charakter hráčů a týmu, protože se dokázal semknout v nejtěžších chvílích, ať to bylo na Bohemce, kdy jsme neskutečně bojovali jeden za druhého, nebo na Slávii, kdy jsem cítil, jak kluci bojují za našeho hráče, kterého odvezla záchranka.

Kde vás nejvíc tlačila bota, na čem musíte nejvíc zapracovat?
Bota nás nejvíce tlačí, a to si myslím, že je problém dlouhodobý, první dotek a řešení útočné fáze v poslední třetině hřiště. Vše se dá natrénovat, ale hráči musejí na sobě chtít pracovat i mimo tréninkovou jednotku.

Kdy odstartujete zimní přípravu?
Přípravu začínáme 6. 1. 2022, sehrajeme sedm přátelských zápasů (Tempo Praha, Meteor Praha, Jihlava, Admira Praha, Pelhřimov, Vimperk muži, Táborsko), soustředění, pokud to situace dovolí, absolvujeme ve Strakonicích 10. - 13. 2.

S jakým cílem vstoupíte do druhé poloviny sezony?
Co nejlépe připravit kluky na přechod do dospělého fotbalu.

Napsal Michal Průcha, foto Petr Vlasák