Muži A - Fotbalista Michal Sleza hrál za FC Písek krajský přebor, divizi i III. ligu. A mužstvu nadále drží palce

V sobotním utkání okresní III. třídy mužů SK Oslov - 1. FC Vojníkov (5:2) byl v dresu hostujícího týmu hodně vidět třicetiletý záložník Michal Sleza. V prvním poločase měl tento hráč velkou příležitost k tomu, aby snížil vedení domácího mužstva, jenomže neproměnil pokutový kop. Jméno Michala Slezy je známé především fanouškům týmu FC Písek, za který tento fotbalista odehrál hodně zápasů.

Po utkání v Oslově poskytl Michal Sleza webu FC Písek následující rozhovor.

Kdy se vám naposledy stalo, že jste neproměnil pokutový kop?

"Pokud se dobře pamatuji, naposledy se mi to stalo v Kovářově, když jsem hrál okresní přebor za béčko Čížové. Jinak jsem penalty v čížovském A-týmu dával. Bohužel občas se stane, že to člověk nekopne tak, jak by si přál (smích)."

Nyní hrajete III. třídu za Vojníkov, jaký je to rozdíl od toho vyššího fotbalu?

"Rozdíl je to obrovský. Sám jste viděl, že, až na výjimky, hrají tuto soutěž převážně starší fotbalisté, kteří si ještě chtějí prodloužit svoji kariéru. Ve vyšších soutěžích působí hráči, kteří mají vyšší výkonnostní úroveň."

Patříte k mála hráčům, namátkou se mi ještě vybavuje jméno Jana Zušťáka, který si za FC Písek zahrál krajský přebor, divizi i III. ligu. Je to tak?

"Je to tak. Ale to už je minulost."

Řekněte, jak na svoje působení v Písku vzpomínáte?

"V Písku jsem si zahrál III. ligu, to bylo v době, kdy mužstvo vedl trenér Zdeněk Staroba a po něm Karel Musil. A musím říct, že jsem za šanci, kterou jsem dostal, velice rád. Krajský přebor jsem hrál v době, kdy tým vedl František Bican, ale byli tam i další trenéři. To platí i o divizi."

Zažil jste jak postupy, tak i sestupy?

"Hned první rok v krajském přeboru jsme vybojovali postup do divize. To bylo asi před osmi nebo devíti lety. Stalo se to po našem vítězství v Dražicích. Sestupy do nižších soutěží jsem v Písku nezažil."

O vás se často říkalo, že jste velký fotbalový talent. Nelitujete dnes toho, že jste si nezahrál vyšší soutěž než je III. liga?

"Je pravda, že se říkalo, že mám talent, zřejmě jsem fotbalu nedával tolik, co jsem měl. Kdybych byl znovu mladý, už bych asi přemýšlel jinak. Mít talent však nestačí, člověk musí na sobě tvrdě pracovat, abych to ve sportu někam dotáhl. Možná, že bych byl dneska docela někde jinde, kdo ví..."

Do vaší fotbalové kariéry však zasáhla i nepříjemná zranění, která narušila či přibrzdila váš výkonnostní růst. Je to tak?

"Máte pravdu, ale takový už je život fotbalisty. Kdybych neměl vážnější zranění kolena, mohl jsem dneska být kdekoliv - v Písku, v Čížové, ale i jinde."

V Písku jste si zahrál III. ligu, což je vaším maximem. Jak na toto období vzpomínáte?

"Tehdy jsem hrál v Čížové, odkud si mě vedení FC Písek vybralo do svého třetiligového týmu. Tenkrát u něho končil trenér Zdeněk Staroba a mužstvo po něm převzal Karel Musil. To bylo moje nejlepší fotbalové období, kdy jsem hrál III. ligu. A skončili jsme, myslím, do třetího místa. To byla velice úspěšná sezóna."

A co vaši bývalí spoluhráči z píseckého týmu?

"Tehdy měl Písek velice kvalitní kádr, ve kterém působili zkušení hráči - Michal Skopalík, Michal Mašát, Martin Malý, Roman Pivoňka, Tomáš Linhart, Jiří Hrbáč, Jan Zušťák a další. To byli výborní fotbalisté."

A se kterým z nich jste si na hřišti nejvíce rozuměl?

"Asi s Tomášem Linhartem a Martinem Malým."

Ze všech jmenovaných hráčů zůstal v týmu už pouze Jan Zušťák...

"No jo, Honza je věčný. Je to taková ikona píseckého fotbalu."

A z jakých důvodů jste skončil v píseckém týmu?

Skončil jsem kvůli tomu, že jsem se nevešel do kádru. A tak jsem odešel na hostování do divizních Strakonic. Tam jsem odehrál sedm zápasů a v tom dalším se mi utrhl vaz v koleni. Od vyléčení tohoto zranění už hraji pouze v nižších soutěžích, prostě už to nejde hrát naplno, jako tomu bylo dříve."

Sledujete nadále výsledky Písku ve III. lize?

"Určitě. Zrovna dneska dopoledne jsem sledoval on-lajny, jak hrál Písek v Chomutově. Bohužel prohra 0:2 je opět špatný výsledek. Poslední místo v soutěži určitě není pozice, kam písecký tým patří. Rozhodně má na to, aby se pohyboval v klidném středu tabulky. Je mi líto, že se mužstvu nedaří, ale věřím, že se herně zvedne a začne získávat body, které tolik potřebuje k záchraně ve III. lize."

A jak si podle vás povede mužstvo Písku ve zbývajících zápasech podzimní sezóny?

"Doufám, že do konce podzimu tým získá nějaké body a udrží si kontakt s dalšími celky z dolních příček tabulky. A v zimní přestávce mužstvo absolvuje kvalitní přípravu a posílí kádr na postech, kde ho nejvíce tlačí bota. Věřím, že v jarní sezóně už to bude mnohem lepší než na podzim."

Co byste na závěr popřál mužstvu FC Písek do zbývajících bojů první poloviny soutěže?

"To je jednoduché. Klukům přeji, aby nadále bojovali, protože ještě není nic ztracené. Stále mají před sebou spoustu zápasů a ve hře je hodně bodů. Tak ať jich získají co nejvíce."

Text a foto: František Bořánek/FC Písek

26. 10. 2014
Redakce Redakce