Hokejový reprezentant Jan Kovář vzkazuje fotbalistům Písku: Poperte se o postup

Před několika dny vybojoval odchovanec píseckého hokeje Jan Kovář (24 let) s týmem Metallurgu Magnitogorsk vítězství v letošním ročníku Kontinentální ligy a se svými spoluhráči se radoval ze zisku Gagarinova poháru. Na oslavy tohoto úspěchu s mužstvem a jeho příznivci však musel rychle zapomenout. Sbalil si věci a odcestoval domů, aby se připojil k českému národnímu týmu, který ve středu 7. května odcestuje na mistrovství světa do Běloruska.

I přes náročný program závěrečné přípravy pro nadcházející světový šampionát poskytl Jan Kovář webu FC Písek následující rozhovor.

Honzo, loni jste vybojoval extraligový titul doma s Plzní a letos slavíte s Magnitogorskem prvenství v KHL. Co tento úspěch pro vás znamená?

"Strašně moc. Já si letošního titulu velice vážím, protože to byla náročná sezona, která nás všechny stála hrozně moc sil. A jsem rád, že se nám v tak těžké finálové sérii se Lvem Praha podařilo získat Gagarinův pohár."

Jak náročnou soutěží je KHL ve srovnání s českou Extraligou?

"Kontinentální liga je určitě náročnější než česká Extraliga, už jenom v tom, že se v ní hodně cestuje. Člověk často léta na zápasy, což je pro člověka hodně únavné. A navíc je KHL kvalitnější soutěží."

Co byste řekl k vyrovnané finálové sérii s týmem Lva Praha?

"Podle mého názoru se ve všech sedmi zápasech hrál skvělý hokej a lidi, kteří tato utkání viděli, s tím musí souhlasit. Určitě byla tato finálová série svojí kvalitou vyšší, než tomu bylo vloni v Extralize. A byla i náročnější jak po fyzické, tak i psychické stránce."

Byl jste nervózní při zápasech Magnitogorsku v Praze, kde vám v hledišti fandili rodiče a spousta známých?

"To bylo něco mimořádného, protože před sezonou málokdo věřil, že se dostaneme takhle daleko. Probojovat se první rok v týmu hned do finále KHL a v něm narazit na pražský celek, to by asi nezařídil ani ten nejlepší režisér. Na to prostě nemohl člověk ani pomyslet. Proto jsem si všechny finálové zápasy moc užíval, protože takové okamžiky se už nemusí nikdy opakovat. Byl jsem trochu nervózní, ale to k takovým zápasům patří. Bylo to moc krásné."

Dokázali si v Rusku představit, že by mohl soutěž vyhrál tým z Česka?

"Já si myslím, že by vedení KHL nevadilo, kdyby soutěž vyhrál jiný než ruský tým. Na internetu jsem se dočetl, že letošní finálová série je nejhezčí za celou dobu, co KHL existuje. To byla nejlepší reklama pro celou tuto soutěž."

Řekněte, jaké byly oslavy vašeho týmu po rozhodujícím finálovém utkání a převzetí Gagarinova poháru?

"Kontinentální liga se v Magnitogorsku vyhrála poprvé, takže radost z vítězství byla veliká, nechyběly ani tradiční doutníky. Všichni byli moc šťastní. Já jsem si oslav moc neužil, protože jsem za dva dny odlétal do Česka, abych se připojil k národnímu týmu, jež se vrátil z turnaje ve Švédsku."

Už víte termín, kdy byste mohl mít Gagarinův pohár doma v Písku?

"To ještě nevím. Myslím si, že tyto a další záležitosti se budou řešit až po skončení nadcházejícího mistrovství světa."

Jakým gratulantem k vítězství v KHL byl váš bratr Jakub, který je brankářem Jekatěrinburgu?

"Při posledním finálovém zápase byl Jakub s národním mužstvem na Švédských hrách a mám pocit, že ani neměl možnost utkání sledovat. Myslím, že reprezentační mužstvo mělo zrovna ve stejnou dobu trénink. Telefonicky mi Jakub gratuloval k vítězství, ale ještě jsme spolu neměli možnost osobně hovořit."

Vy i bratr Jakub budete reprezentovat Česko na blížícím se mistrovství světa v Bělorusku. Co od tohoto šampionátu očekáváte?

"Někteří lidé říkají, že v olympijském roce a v tak pozdním období, by se světový šampionát neměl konat. Já si ale myslím, že mistrovství světa je velká hokejová akce, na které chtějí všichni hráči co nejlépe reprezentovat svou vlast. Máme tak trochu nově vybudovaný tým, který se na turnaj moc těší a jež by se mohl pokusit získat některou z medailí."

Kdy vás po návratu z Běloruska můžeme očekávat doma v Písku?

"To v tuto chvíli nevím, navíc plánuji, že po náročné sezoně vyrazím někam na dovolenou. A po návratu domů se již začnu připravovat na novou hokejovou sezonu."

Sledoval jste během hokejové sezony v Rusku sportovní dění doma v Písku?

"Určitě. Na internetu jsem sledoval, co se děje ve sportu v celém Jihočeské kraji. Co se týká Písku, zajímaly mě hlavně výsledky hokejistů, ale i házenkářek, fotbalistů a dalších sportovců. Moc času jsem na to neměl, ale jak se říká, byl jsem v obraze."

Fotbalisté FC Písek bojují o prvenství v divizi a potup do III. ligy. Co byste jim vzkázal jen krátce před cestou na světový šampionát?

"Klukům vzkazuji, aby bojovali a nic nevzdávali. A jestli je postup do ligové soutěže jejich cíl, tak za ním musí pevně jít a poprat se o něj. Musí pro postup udělat maximum. Já fotbalový areál v Písku dobře znám, ten by si ligovou soutěž určitě zasloužil. Já jsem také celou sezonu bojoval o to, abych se s týmem dostal co nejdále. A dopadlo to nejlépe, jak mohlo. Pro vítězství jsem udělal všechno, co to šlo, a vyplatilo se. A důležitá je i podpora fanoušků. Pokud oni na hráče nezanevřou v době, kdy se jim zrovna nedaří a naopak je budou podporovat ještě více než před tím, tak je to jenom dobře. Říkáte, že do konce divize zbývá už jenom šest kol, tak právě teď se ukáže síla a kvalita mužstva, stejně jako vztah diváků k týmu. Aby to prostě byly spojené nádoby. Budu klukům na dálku držet palce, aby se jim postup podařil."

Text a foto: František Bořánek/FC Písek