Písku přejeme úspěšný rozjezd do III. ligy, říkají prvoligoví trenéři Beránek a Urban

Příprava mužstev na nadcházející ročník nejvyšší české fotbalové soutěže - SYNOT ligy finišuje, a tak nedělní přátelské utkání v Písku, ve kterém Dynamo České Budějovice hostilo pražskou Slavii (0:3), přilákalo do ochozů velmi pěknou návštěvu. A předvedený fotbal v podání obou týmů se divákům líbil, pěkné akce i góly odměňovali častým potleskem.

Ještě před samotným zápasem poskytli trenéři obou týmů - Luboš Urban (SK Dynamo České Budějovice) a Miroslav Beránek (SK Slavia Praha) webu FC Písek rozhovor.

Do startu první ligy zbývají necelé dva týdny, co vám dosavadní příprava a přátelské zápasy vašich týmů ukázaly?

M. Beránek: "Lze říci, jsme až do těchto dnů neustále zkoušeli. V týmu bylo hodně hráčů. Všem jsme dali šanci, aby ukázali, co v nich je a přesvědčili nás, že patří do kádru. A zápasem proti českobudějovickému Dynamu začínáme ladit sestavu k prvnímu ligovému zápasu."

L. Urban: "My jsme nikoho nezkoušeli, protože nám zůstalo pohromadě mužstvo z minulé sezóny. A tak jsme se pouze zaměřili na jeho doplnění o hráče do každé řady. Ještě z minulé sezóny jsme měli čtyři hráče zraněné, takže celou dovolenou, až do této doby, ještě někteří z nich nenaskočili do přípravy. Nyní jsme tedy ve stádiu očekávání, co bude dál, jestli už začnou s tréninkem. Po utkání se Slavií sehrajeme ještě přípravný zápas s německým Regensburgem, což bude zase otázka sehrávání a hledání optimální sestavy."

Jak jste prožívali závěr minulé sezóny, kdy pan Beránek ještě nebyl ve Slavii a mužstvo bojovalo o záchranu v nejvyšší soutěži, a naopak pan Urban vedl svůj tým za postupem do první ligy?

M. Beránek: "Já jsem záchranářský boj Slavie prožíval s velkými emocemi. Její zápas v Ostravě jsem sledoval v televizi na svatbě mého synovce a musím říct, že mi bylo z tohoto zápasu hodně smutno. Osobně jsem byl přítomen utkání FC Táborsko - Dynamo České Budějovice, kde jsem viděl jasné vítězství Lubošova týmu a jeho oslavy z postupu do první ligy."

L. Urban: "Musím říct, že závěr minulé sezóny byl hodně hektický, až do devětadvacátého kola Fotbalové národní ligy nebylo rozhodnuto o celé sezóně. Rozhodoval až poslední zápas. To byla nejhorší varianta, která mohla nastat. Ale na druhou stranu po vítězství 6:0 vytryskla v týmu obrovská radost z postupu do první ligy. To byly nádherné okamžiky."

Podařilo se vám přes léto posílit kádry mužstev podle vašich představ, nebo ještě hledáte nějaké hráče?

M. Beránek: "Podle mých představ bychom ještě nějaké hráče potřebovali, ale je mi jasné, že nic nemůžeme uspěchat. A to jak s posilováním, tak se společnou prací, ve které jdeme postupně krok za krokem. Myslím si, že co se týká posilování mužstva v letním přestupním termínu, že v tomto směru jsme ještě neskončili."

L. Urban: "U nás je to podobné. Máme kádr z minulé sezóny, co vybojoval postup do první ligy, ale je jasné, že potřebujeme všechny řady posílit. Proto přišli brankář Tomáš Fryšták a stoper Matej Podstavek, a do útoku jsme získali Michala Škodu. Ale ještě vidíme, že potřebujeme získat jednoho středového záložníka. Takže kádr neuzavíráme, spíše čekáme na hotového hráče, který by ihned naskočil do základní sestavy."

Jsme v Písku, tedy na jihu Čech, odkud máte v kádru hned několik hráčů. Kromě Martina Latky také Štěpána Koreš z Písku a Milana Nitrianského z Vitějovic. Co byste řekl na jejich adresu?

M. Beránek: "Oba jmenovaní včera sehráli přátelské utkání Slavie ve Štěchovicích, což bylo dáno předem. Štěpán Koreš byl na jaře na hostování v Mladé Boleslavi, já jsem nyní ve Slavii krátce, takže, co bych k němu řekl. Je to fotbalista, který, podle mého názoru, podává nevyrovnané výkony. Na to, aby se stabilně usadil v první lize, potřebuje podávat vyrovnané výkony. A z postu, na kterém hraje, by měl dávat více gólů. Milan Nitrianský má skvělé rychlostní předpoklady, ale trochu má potíže s taktickým pohybem na hřišti a plněním svých povinností v rámci týmu. Já ale věřím, že se oba dají do kupy a svůj potenciál ještě uplatní."

Co pro Dynamo a město České Budějovice znamená postup do první ligy?

L. Urban: "Určitě hrozně moc. Všechno bylo o ekonomice. Sestupem mužstva do druhé ligy se rozpočet snížil o třetinu, odešli někteří kvalitní hráči, kteří byli v mužstvu třeba jenom na hostování. A tak se před minulou sezónou začalo budovat nové mužstvo s cílem postupu do první ligy. Podzim nám moc nevyšel, skončili jsme pátí se ztrátou pěti respektive šesti bodů na postupová místa. Jaro se nám naopak vydařilo, ztrátu jsme smazali a nakonec jsme si postup vybojovali.

Takže nyní je to zase o zvýšení rozpočtu a větší nabídce hráčů, což je pro České Budějovice hodně zajímavé. Minulá sezóna byla pro město, řekl bych divná, neboť hokejisté i fotbalisté sestoupili z nejvyšší soutěže. Dynamo je tradiční účastník první ligy, vždyť ji hrálo nepřetržitě osm let, takže návrat do této soutěže by měl být pro fanoušky svátkem. Postup je přínosem po všech stránkách, jak pro město, hráče a funkcionáře, tak samozřejmě i pro diváky."

Fotbalisté Písku postoupili do III. ligy. Co byste jim popřáli do nadcházející sezóny?

M. Beránek: "Podle mého názoru si Písek minimálně III. ligu zaslouží, protože, když se podívám na tento nádherný areál a kvalitu hrací plochy, tak musím smeknout. Co se týká zázemí, měl by místní klub patřit v soutěži k těm nejlepším. A mužstvu Písku bych rovněž popřál, aby na jeho zápasy chodilo co nejvíce diváků. Věřím, že město Písek se stane ještě více fotbalovým, než bylo dosud."

L. Urban: "K tomu se připojuji. Místní areál je fantastický. Já jsem zažil Písek, myslím předloni, kdy jsem ještě vedl Chomutov v ČFL. A to není jednoduchá soutěž, z ní sestupují až čtyři týmy a udržet se tam, je hodně těžké. A nahoru postupuje pouze jeden celek. V soutěži je spousta mužstev, která již hrála druhou ligu, takže Písku přeji úspěšný rozjezd. Ten je hodně důležitý. Od něho se odvíjí pohoda v týmu. A funkcionářům přeji šťastnou ruku při výběru hráčů."

Text a foto: František Bořánek/FC Písek