Matěj Čechal se zabydluje ve Spartě Praha

Talentovaný písecký brankář Matěj Čechal (15 let) byl již delší dobu v hledáčku pražské Sparty, kam odešel v srpnu přestup. Debut u mládeže českého velkoklubu úspěšně zvládl.

Než se v novém klubu pořádně rozkoukal, už vyrazil s týmem U17 na týdenní soustředění do Třeboně. „Dobře to tu znám. Soustředění bylo náročné dost, ale tréninky mě bavily, jel s námi i brankářský trenér, takže jsme měli velkou část tréninků s ním, což bylo super,“ pochvaloval si letní dril u rybníka Svět.

Sparťanské brankáře má na starosti v Písku dobře známý Peter Bartalský, který na jihu hostoval na podzim roku 2010. „Je skvělý a jsem rád, že pod ním můžu trénovat. Tréninky s ním máme každý den,“ kvitoval speciální přípravu, která probíhá v tréninkovém centru mládeže na Strahově.

Hlavní město bude Matěj Čechal poznávat se vším všudy. Bude v něm nejen bydlet, ale i studovat. „Ještě jsem neměl moc času si Prahu víc projít, ale znám ji. Líbí se mi,“ uvedl, že se v české metropoli neztratí. „Budu chodit na obchodku, kde se učí většina kluků ze Sparty,“ prozradil, jakou školu si vybral po ukončení základní školy. „Dojíždět jsem si zkusil o prázdninách a bylo to náročné, proto teď budu bydlet v pronajatém bytě, takže tu budu jako doma,“ zavrhl dennodenní pendlování mezi Pískem a Prahou.

Do kabiny Sparty nenakoukl poprvé, takže s aklimatizací nebyly žádné problémy. „Na Spartu jsem jezdil trénovat už od zimy. Byl jsem s nimi i na zimním soustředění, takže jsem se s klukama znal. Myslím si, že jsem zapadl dobře,“ usmíval se jihočeský talent, který se letos v únoru dočkal reprezentační premiéry v týmu U15 na turnaji ve Španělsku.

Čechal zapadl nejen do kabiny mezi hráče, ale poctivým tréninkem si řekl o místo v základní sestavě v prvním utkání o body. „Do začátku přípravy jsme šli tři gólmani, ale na soustředění jsme jeli už jen dva. První soutěžní zápas proti Pardubicím jsem začal chytat já, uvidíme, jak tomu bude dál. Budu dělat všechno pro to, abych byl jednička a odchytal toho co nejvíc,“ říká odhodlaně, že se o místo mezi tyčemi „sedmnáctky“ porve.

Jeden z nejslavnějších českých klubů má i v mládeži ty nejvyšší cíle. Mladší dorost nevnímaje. „Je cítit, že Sparta je velkoklub. I od nás se očekávají nejlepší výsledky. Hrajeme soutěž s o rok staršími týmu, ale pořád máme ty nejvyšší ambice,“ přikyvoval k ambicím všech družstev AC Sparta.

Na kamarády v Písku nezapomněl, a pokud mu čas dovolí, vyráží za nimi. „S klukama se snažím vídat co nejvíc, byl jsem se na ně podívat minulou neděli,“ poznamenal, že si nenechal ujít start bývalých spoluhráčů do nové sezony a po nařízené karanténě ve Spartě sledoval v pátek večer i třetiligové áčku Písku.

Napsal Michal Průcha, foto archiv FCP