Muži A - Fotbalista Jan Zušťák oslaví v únoru čtyřicáté narozeniny a s úsměvem říká: Nějak to rychle uteklo

Již sedm let je fotbalista Jan Zušťák ikonou klubu FC Písek. U Otavy si zahrál krajský přebor, divizi, ale především III. ligu. První ligu hrál v Příbrami a v Blšanech, druhou ligu v Mostu, Turnově a v Prachaticích, třetí nejvyšší soutěž si zahrál na vojně v Táboře, poté ve Vlašimi a nyní v Písku. Zdá se to téměř nemožné, ale je to tak, ve středu 25. února oslaví Jan Zušťák své 40. narozeniny. Jan Zušťák je ženatý a má dvě děti: dceru Natálku a syna Honzíka.

Krátce po přípravném utkání Písku s Příbramí poskytl Jan Zušťák webu FC Písek následující rozhovor.

Někteří hráči nemají rádi zimní přípravu. Jak je to ve vašem případě?

"Náročná zimní příprava dost bolí, a určitě nejenom mě, ale i ostatní kluky. Čtrnáct dní neustále běháme, občas jsme i na hřišti, což je o něco lepší. Člověk si ale musí uvědomit, že bez takové přípravy to prostě nejde. Čtyři týdny to musíme vydržet, pak už to bude o něco lepší. Dostáváme hodně do těla, což je dobře, protože z této přípravy pak budeme těžit celé jaro."

V prvním přátelském utkání Písku proti prvoligové Příbrami jste odehrál první poločas. Jaký to byl zápas?

"Věděli jsme, že hráči Příbrami jsou výborní na míči a že v jejich týmu je řada šikovných fotbalistů. Příbram šla v posledních letech hodně nahoru a v současné době patří k lepším klubům naší nejvyšší soutěže. V tomto střetnutí se v mužstvu hostí představili Pavel Fořt, Tomáš Pilík, Martin Zeman a další výborní fotbalisté, jiní, jako Tomáš Zápotočný, Martin Fillo či Jakub Řezníček z různých důvodů nenastoupili. Kdyby Příbram hrála v plné síle, byl by výsledek zápasu asi jiný. Věděli jsme, že utkání bude hlavně o běhání, a je velká škoda, že jsme udělali tři chyby, po kterých soupeř skóroval. Dostali jsme branky ze standardních situací, a to je naše velká slabina. Tam ten fotbal hodně bolí. Někteří hráči si musí uvědomit, že je to boj, na který se nemohou vykašlat."

Další přátelské střetnutí sehrajete v Praze se Slavií. Myslíte si, že tento duel bude mít podobný průběh?

"Zřejmě to bude podobný zápas, jako jsme sehráli s Příbramí. Nám ani tak nejde o výsledek, ale musíme zápas odmakat, co nejvíce se zaměřit na obranu a nedostat zase laciné góly."

Příští měsíc oslavíte čtyřicáté narozeniny. Když se ohlédnete zpět, jak byste zhodnotil svoji dosavadní fotbalovou kariéru?

"Od svých osmnácti let hraji profesionálně fotbal a jsem velice rád, že mi to vydrželo až do čtyřiceti. Do Písku jsem přišel ve třiatřiceti letech a takové dva nebo tři roky bych chtěl ještě hrát. Když se ráno probudím, říkám si, že mám čtyřicítku na krku a stále ještě hraji. Jsem za to rád a moc děkuji klubu FC Písek, že mi to umožnil."

V Písku jste sedmý rok, takže pamatujete dobu, kdy mužstvo hrálo krajský přebor, divizi a neposledně III. ligu. Jaká to byla doba?

"Moc pěkná. V Písku se fotbal dělá na velmi dobré úrovni, v klubu jsou lidé, kteří do něho nejen dávají peníze, ale věnují mu i spoustu času a úsilí. Proto je tady fotbal tam, kde je. Možná, že mohl být ještě dál a nemuselo se nyní hrát o sestup, ale je to hodně složité. Peníze se do fotbalu shánění stále hůř a hůř. Myslím si, že III. liga do Písku patří a je třeba udělat maximum pro to, aby tady byla i nadále."

Na které období z vaší bohaté kariéry nejraději vzpomínáte?

"Nejraději vzpomínám na dobu strávenou v Příbrami, kde jsem prožil skvělých osm let. To byly nejkrásnější fotbalové chvíle mého života. Na druhou stranu, teď jsem sedmý rok v Písku, jsem zde velice spokojený a moc se mi tady líbí. Kdyby tomu bylo jinak, tak bych tu tak dlouho nevydržel. Mám to tady rád, stejně tak i lidi kolem fotbalu. Jsem v Písku hodně spokojený."

A co fotbal, jak dlouho se mu ještě chcete aktivně věnovat?

"Smlouvu mám ještě na půl roku, a pokud mi bude sloužit zdraví, tak ji velice rád dodržím. Nejdůležitější bude zvládnout celou zimní přípravu, potom se uvidí. Pokud se mi budou vyhýbat zranění a budu platným hráčem týmu, tak v Písku rád zůstanu i nadále."

Vedete si přehled o tom, kolik gólů jste vstřelil za své dosavadní působení v FC Písek?

"Asi před rokem a půl mi tady spočítali, že jsem vstřelil sto branek, takže dneska jich bude asi o dvacet víc. Ale nevím to určitě."

Hráči kolem vás se neustále mění, ale vy zůstáváte. Jak vnímáte tento neustálý koloběh?

"V minulosti tady byli výborní hráči, i proto jsme hráli ve III. lize hodně nahoře. V současné době je prioritou to, že se do mužstva zapracovávají písečtí odchovanci. Ti jsou mladí a v soutěži, jakou je III. liga, se teprve otrkávají. Musejí dávat fotbalu stále víc a víc. Bohužel ne všichni jsou ochotni obětovat mu to, co by měli. Asi si myslí, že všechno půjde tak nějak samo. A ono je to docela o něčem jiném, hlavně o tvrdé práci a velké ochotě stále na sobě pracovat."

Jsou čtyřicátiny důvodem k velkým oslavám?

"Já velké oslavy neplánuji. Jak se říká, s přibývajícím věkem není co slavit. Ale nějakou menší oslavu udělám v rodinném kruhu. Co se týká kluků v kabině, budeme tam mít nějaké zápisné, tak to s tím spojím a nějaké pohoštěním jim připravím."

Nemáte v plánu, že byste po sezóně, u příležitosti vašich čtyřicátin, zorganizoval nějaké benefiční fotbalové utkání?

"S některými hráči, jako je Marek Kulič, Rudolf Otepka, Petr Podzemský a další plánujeme, že bychom udělali nějaké setkání. Vždyť jsme spolu strávili spoustu let. Něco připravujeme, tak uvidíme, jestli se to zrealizuje. Už nyní se těším na to, až se všichni potkáme."

Mužstvo Písku čeká těžké jaro, vždyť bude hrát o záchranu v soutěži. Podaří se to?

"Naše situace v tabulce je hodně složitá, důležité bude poskládat v zimní přestávce mužstvo z hráčů, které bude fotbal bavit a udělají všechno pro to, aby III. liga v Písku zůstala. Deset podzimních bodů je velice málo, mohlo jich být alespoň o šest víc. Určitě jsme na to měli, ale s tím už nic neuděláme. Pokud na jaře dobře začneme, to znamená, že doma porazíme Králův Dvůr a potom nějaké body získáme i venku, tak máme šanci. Nečeká nás nic lehkého, ba právě naopak."

Máte přehled o tom, kolik je hráčů - čtyřicátníků ve III. lize?

"To vážně netuším, ale moc jich asi nebude. Můj kamarád, brankář Radek Sňozík, který chytá za Štěchovice, je o více než půl roku mladší než já, ten to má o něco snazší než hráči v poli. Jinak o nikom nevím, ale možná se tam nějaký čtyřicátník najde (smích)."

Myslíte si, že některý ze současných hráčů Písku bude ještě ve čtyřiceti letech hrát jako vy?

"Těžko říct, to záleží jenom na nich. V současné době se dává hodně prostoru píseckým hráčům, což je správná věc, protože, jak už jsem zmínil, peníze na nákup kvalitních hráčů nejsou. Ale jak je vidět na našich výsledcích a postavení v tabulce, zatím se III. liga jenom s píseckými fotbalisty hrát nedá. Určitě je třeba mužstvo kvalitně posílit a pokusit se soutěž zachránit."

Co byste popřál mladým hráčům, vašim následovníkům, do jejich další fotbalové činnosti?

(Smích)"Já už jim říkám sedm let, aby něco dokázali, ale oni zřejmě ničeho nedosáhnou, protože jim chybí větší vůle. Ať si mladí písečtí hráči o mně říkají co chtějí, já to vidím tak, že jsou hodně zhýčkaní. Dává se jim tolik šancí, kolik já nedostal za celou kariéru. Myslím si, že by si měli sami uvědomit, jestli chtějí hrát fotbal na vyšší úrovni nebo ne. Celé ty roky, co jsem v Písku, se kolem nich chodí skoro po špičkách, a oni si takových podmínek vůbec neváží. To by se mělo změnit. Přitvrdit na ně, být na ně přísnější a požadovat od nich výkony, na které určitě mají, jenom kdyby víc chtěli. Věřím, že se to v brzké budoucnosti změní a mužstvo Písku opět bude hrát v horních patrech tabulky."


Text a foto: František Bořánek/FC Písek