Muži A - Písečtí poprvé v přípravě udrželi čisté konto

Za úmorného vedra sehráli fotbalisté Písku v sobotu 18. července již třetí přípravné utkání, jehož výkop se opozdil o půl hodiny. Důvod: autobus se slávisty zůstal v zácpě u těžké autonehody u Milína, takže diváci trpělivě čekali, až pražský celek k zápasu dorazí. Slávisté přijeli s velice mladým týmem, ve kterém byli pouze dva hráči z kádru prvoligového A- týmu - brankář Josef Řehák a obránce Marek Kodr. V sestavě domácího celku se nově objevil Jindřich Kadula z Dynama České Budějovice, naopak chyběli Jan Zušťák, Pavel Nohava, Roman Zahrádka a David Chytrý.

Hosté začali ve svižném tempu a již ve 4. min. kryl domácí brankář Rondzik nebezpečnou střelu Valenty. Ve 12. min. proletěl nebezpečný centr Šlehofera celým pokutovým územím soupeře, aniž by balon někdo zasáhl. Ve 20. min. pálil J. Held nad Řehákovu branku. O minutu později šikovný centr Šlehofera do velkého vápna hostí za obranu našel Němce a ten dal pohotovou hlavičkou na 1:0.

Ve 26. min. po pěkné akci Pražanů a střele Vavrouše odkopl Petr Řehák míč, směřující do branky, do bezpečí. Ve 31. min. domácím zatrnulo, když hlavička Veselého jen těsně minula břevno písecké branky. Ve 35. min. po akci Jihočechů hlavičkoval Petr Řehák v pádu nad slávistickou svatyni. Ve 36. min. domácí kapitán Kadula ve slibné šanci nedokázal překonat brankáře Josefa Řeháka.

O minutu později domácí gólman Rondzik vyrazil nohama střelu Veselého. Většinu akcí píseckého týmu rozehrával Milec, to hosté se snažili hrát rychle, maximálně na dva doteky, jenomže někdy chybovali a tím nabízeli domácím přecházet do rychlých protiútoků.

Do druhého poločase oba trenéři pozměnili sestavy a poslali na hřiště čerstvé hráče, takže i nadále byl k vidění pohledný fotbal. Rozhodčí utkání několikrát přerušil, aby se hráči ve velkém vedru občerstvili. Začátek druhé půle domácím vyšel, po akci Sajtla se balon dostal na levou stranu ke Šlehoferovi a ten prudkou střelou překonal střídajícího brankáře Otáhala - 2:0.

V 58. min. střelu Havla do středu branky Otáhal chytil. V 68. min. po akci Sajtla střílel Kadula vedle branky. V 71. min. zahrávali hosté trestný kop z levé strany a Kocourek poslal hlavou balon nad Varyšovu branku. V 72. min. Kalášek přesnou přihrávkou vyslal dopředu M. Helda a ten střílel nad branku. V 75. min. prudký centr Routka prošel celou šestnáctkou a jen těsně minul pravou tyč písecké branky. A v 90. min. pálil M. Held zblízka nad slávistickou branku.

Hlasy po utkání:

Ondřej Prášil (trenér FC Písek):

"Utkání se hrálo za velice těžkých podmínek, takže k hodnocení by bylo spíše jen prvních třicet minut. V nich jsme se trochu přiblížili tomu, co bychom chtěli hrát v zápasech třetí ligy. Ve zbývajícím čase to bylo hodně o vůli a morálce hráčů, protože počasí bylo opravdu hodně extrémní. Nicméně i slávisté si v zápase vytvořili několik šancí, ale nám se podařilo udržet čisté konto, což jsme také chtěli. Takže fakt, že jsme neinkasovali, hodnotím jako velký klad. Spokojený jsem i s tím, že jsme si chtěli vytvářet šance centrovanými míči z hloubky pole, jenomže jsme je nedokázali proměňovat. Ze třech přátelských zápasů, které jsme dosud sehráli, se nám tento vyvedl asi nejlépe, a to jak herně, tak i co se týká defenzivní činnosti."

Matěj Laža (asistent trenéra týmu SK Slavia Praha-fotbal):

"Zápas jsme nezačali dobře. Hned po dvaceti minutách hry jsme dostali laciný gól a za stavu 1:0 bylo pro nás hodně těžké jeho vývoj otočit. V některých momentech se mi zdálo, že se hrálo zbytečně tvrdě. Po inkasované brance měl slibnou šanci k vyrovnání Veselý, ale domácí brankář ho vychytal. Na začátku druhé půle jsme opět zaspali, po přihrávce přes celé pokutové území propadl náš hráč v bránění a domácí vstřelili druhý gól. V závěru střetnutí to už byla z naší strany spíše křeč, měli jsme místy i mírnou převahu, ale bez brankového vyjádření."

FC PÍSEK - SK SLAVIA PRAHA-fotbal 2:0 (1:0)

Branky: 21. Němec, 52. Šlehofer.

Hráno bez karet.

Rozhodčí: Mráz - Štěrba, Toucha.

Diváků: 200.

Fauly: 13:13, rohy: 2:3, střely na branku: 6:4, mimo: 7:4.

Písek: Rondzik (46. Varyš) - Sajtl, Řehák, Holub, Šlehofer - J. Held, M. Held, Milec, Kadula - Voráček, Němec (střídali: Havel, Řezáč, Kalášek a Ježdík). Trenér Ondřej Prášil.

Slavia Praha: Řehák (46. Otáhal) - Pelyak, Broukal, Kodr, Routek - Valenta, Vavrouš, Kocourek, Batka - Kadavý, Veselý (střídali: Pelikán, Lukič, Möglich a a Zdichynec). Trenér Pavel Řehák.

Text a foto: František Bořánek/FC Písek