Muži A - Bod z Písku je pro nás málo, říká Roman Veselý

Utkání šestého kola České fotbalové ligy FC Písek - FK Viktoria Žižkov bylo pro diváky velice atraktivní, i když skončilo bez branek a tudíž i bez vítěze. Po zápase se většina fanoušků přesunula za jednu z branek, na kterou se prováděly pokutové kopy. V nich zvítězil domácí tým v poměru 7:6 a získal velmi cenné dva body. Cenné proto, že tým ze Žižkova byl v utkání lepší, jenomže z velkého tlaku, hlavně ve druhém poločase, nedokázal skórovat.

Zápas hodnotili na tiskovce trenéři obou mužstev.

Ondřej Prášil, FC Písek:

"Žižkov měl po celou dobu utkání hru pod kontrolou, na druhou stranu rozehrávka mezi stopery byla delší, takže jsme se stačili přesouvat. Přesto se soupeř dostával často k ohrožení naší branky. My jsme se na hru Viktorky dobře připravili, takže jsme byli více zatažení. S Převýšovem jsme hráli otevřený fotbal, byl to stejně zkušený tým, a doplatili jsme na to. Viktorka má v mužstvu hráče se zkušenostmi ze druhé i z první ligy a na hřišti to bylo znát, proto jsme nechtěli dvakrát vstoupit do stejné řeky. To znamená, otevřít hru. Na to bychom asi doplatili.

Proto nebyla naše aktivita taková, jako v jiných zápasech. Soupeři odešel zraněný Štohanzl, nám zase Jindra Kadula, což je pro nás klíčový hráč do ofenzivy. Proto jsme museli tým trochu přeskládat. A ve druhé půli odstoupil ze hry kvůli svalovému zranění Vašek Milec. Na druhou stranu střídající hráči odvedli na hřišti dobrý výkon a mužstvu hodně pomohli. Škoda nevyužitých brankových příležitostí, v prvním poločase Jindra Kadula nastřelil břevno a ve druhé půli chyběl Frantovi Němcovi ve skluzu jen kousek k tomu, aby míč zasáhl a poslal ho do branky. Každý získaný bod v této soutěži je hodně důležitý. Proto jsem rád, že jsme penalty zvládli lépe než soupeř a získali jsme dva body."

Přemýšlel jste v závěru střetnutí o hráčích, které pošlete na penalty?

"Ne, já už o nich nepřemýšlím. Protože, když jsem v minulé sezóně o nich přemítal, tak jsme v poslední minutě dostali gól a na penalty už nedošlo. Takže teď čekám až do úplného konce utkání. Tentokrát jsem se věnoval dění na hřišti, protože Žižkov poslal ve druhé půli na hřiště vysoké hráče, a tak jsme se soustředili na to, abychom je ubránili. Na straně soupeře byla velká kvalita, proto jsem nesmírně rád, že utkání dopadlo tak, jak dopadlo."

Jak vám bylo, když hned první penaltu poslal Jirka Ježdík do tyče?

"Zrovna v pátek na tréninku jsme kopali penalty. Jindy je nacvičují jen specialisté, tentokrát je zahrávali všichni hráči, a bylo to dobře. To, že nedáte penaltu, se stává, důležité bylo, že jsme měli v brance výborného Jakuba Rondzika. Ten nás výrazně podržel nejen v průběhu zápasu, ale i při penaltách, když jednu střelu hostí vyrazil. Na hráče vytváříme takový tlak, že každý, kdo penaltu promění, má to zadarmo, a kdo ji nedá, tak dá tři sta korun našemu brankáři. Proto jsem křičel na Jakuba, že když nějakou penaltu chytí, tak mu dám prémii. Za peníze chytá líp." (smích)

Roman Veselý, FK Viktoria Žižkov:

"Utkání jsme prohráli na penalty, takže je to pro nás velké zklamání. Na druhou stranu si myslím, že i v tomto je třeba hledat pozitiva, protože jsme byli v zápase jasně lepším týmem, hlavně co se týká kombinace. Ovládli jsme hru, i když nás trochu rozhodilo zranění Honzy Štohanzla již v prvním poločase. Poté jsme přeskupili řady a dokazovali, že příchodem Podrazkého a dalších tvůrčích typů hráčů do sestavy se nám úspěšně dařilo držet balon. Co bych vytknul svému týmu v tomto utkání je to, že se mu nepodařilo vstřelit branku. Na můj vkus jsme se pomaleji dostávali do pokutového území soupeře, a to zřejmě rozhodlo o tom, že jsme zde ztratili body."

V Písku jste během několika měsíců podruhé, na jaře jste vedl tým Bohemians ze Střížkova a nyní jste trenérem žižkovské Viktorie. A pokaždé jste zde neuspěl...

"Nerad na to vzpomínám. Naposledy jsme tady prohráli gólem z penalty, teď jsme zase přišli o zraněného Štohanzla. To mě hrozně mrzí, protože je to velice kreativní hráč. A mrzí mě to i vůči němu. V začátku utkání na něj byly dva ostré zákroky, které zůstaly bez potrestání. V další fázi zápasu nám tento hráč hodně chyběl."

Nebudete mít po dnešním utkání averzi na Písek?

(Smích) "To bych neřekl, já mám s trenérem domácího týmu Ondřejem Prášilem dobrý vztah, líbí se mi krásný fotbalový areál v Písku, ale to víte, každý z nás chce vyhrát. Písek měl v zápase notnou dávku štěstí."

V samém závěru střetnutí jste střídal brankáře. Měl jste k tomu nějaký důvod?

"Tím, že se nám v utkání nabízí pět střídání, může trenér s mužstvem nějakým způsobem manévrovat. Dvakrát už jsme prohráli zápas na pokutové kopy, takže jsme chtěli něco změnit. Vnímáme, že bod navíc se ve třetí lize počítá, takže i tato nezvyklá varianta přišla na řadu. Bohužel nám také nevyšla, takže musíme dávat góly během devadesáti minut."

Zisk bodu je tedy pro vás málo?

"Získaný bod v Písku je pro nás rozhodně málo."

Text a foto: František Bořánek/FC Písek