Poznatky ze semináře využijeme v praxi, říká Josef Šácha

Písek/Nymburk: Stejně jako v loňském roce tak i letos v listopadu se ve Sportovním centru Nymburk uskutečnil dvoudenní seminář vedoucích trenérů a zástupců sportovních center a středisek mládeže, který organizovala Fotbalová asociace České republiky (FAČR). Mezi dvěma stovkami účastníků této akce byli i zástupci klubu FC Písek: vedoucí Sportovního centra mládeže Karel Stromšík a vedoucí Sportovního střediska mládeže Josef Šácha.

"Seminář se koná každoročně a my jsme jeho pravidelnými účastníky. Je povinností, aby se tohoto jednání účastnili vedoucí trenéři sportovních center a středisek mládeže všech klubů, ale je určen i dalším lidem," vrací se k akci Josef Šácha z FC Písek.

První den jednání si přítomní vyslechli z úst Otakara Mesteka a Zdeňka Psotky informace ohledně činnosti Komise mládeže FAČR. V další části koordinátor a manažer Michal Blažej přiblížil činnost SCM a SpSM včetně pravidel pro licenční řízení pro další rok, vyhodnotil výsledky kontrol ve střediscích a v centrech a podobně.

Poté se hodně diskutovalo na téma nového přestupního řádu, který představili zástupci Legislativně právního oddělení společně s generálním sekretářem FAČR Rudolfem Řepkou. "Přestupní řád by měl platit s účinností od 1. července 2016," zmínil Josef Šácha.

V odpoledním bloku se hovořilo na další závažné téma, Regionální akademie prezentoval vedoucí úseku talentované mládeže Michal Prokeš.

"Je to téma, o kterém se v poslední době hodně hovoří. V médiích již byly prezentovány Regionální akademie FAČR pro hráče do čtrnácti a patnácti let, které od letošního září fungují v Plzni a v Jihlavě. V říjnu bylo také podepsáno memorandum o vzniku Regionální fotbalové akademie na území Jihočeského kraje," pokračuje Josef Šácha.

Po tomto bodu následovaly prezentace jednotlivých ročníků mládežnických reprezentací kategorií U15, U17 a U19 od trenérů Václava Černého (v minulých dnech byl s reprezentační patnáctkou na soustředění v Písku - pozn. autora), Aleše Čvančary a Martina Svědíka.

Zajímavým bodem programu byly získané osobní zkušenosti Antonína Baráka a Petra Janouška při stáži v nizozemském klubu Ajax Amsterdam.

Na závěr prvního dne semináře přednesl kondiční trenér reprezentací FAČR Jan Netscher analýzu a výsledky testování hráčů a poté v místní sportovní hale předvedl ukázku atletického tréninku.

Na úplný závěr se uskutečnily dvě diskuzní skupiny zaměřené na systém soutěžních utkání v kategorii mladších žáků 7 + 1, kde se v současné době řeší, i s ohledem k připravovanému novému přestupnímu řádu, zda nadále pokračovat v paralelních zápasech, nebo hrát soutěže pouze na jednom hřišti.

"Za nás, tedy za klub z menšího města zastáváme názor, že bychom v této věkové kategorii měli hrát i nadále paralelně na dvou hřištích," zdůraznil Josef Šácha.

Další diskusní skupina byla zaměřená na Krajské akademie, seznámení s jejich fungováním a předání zkušeností z již aktivně fungujících akademií v Plzni a Jihlavě.

Druhý den jednání byly představeny náborové akce Měsíc náborů v rámci projektu Můj první gól. Následně Jiří Jakoubek ukázal několik praktických využití vizualizačního programu XPS pro trenéry. Následně hovořil vedoucí oddělení vzdělávání trenérů Antonín Plachý o přenosu prvků z tréninku do utkání.

"Co se týká kategorie U21, zazněly na semináři zajímavé poznatky a vývojové trendy z posledního mistrovství Evropy, které se konalo v České republice," dodal Josef Šácha. Na toto téma hovořil Pavel Frýbort, který přednesl analýzu současných trendů presinkových situací ze zmiňovaného šampionátu.

Na úplný závěr semináře se uskutečnil druhý ukázkový trénink pod vedením Jana Netschera, který byl zaměřený na silová cvičení.

"Celý seminář byl pro nás, jeho účastníky, velice přínosný a mnohé věci, které na něm zazněly, využijeme pro další naší práci v našem klubu," řekl na závěr Josef Šácha, šéftrenér mládeže FC Písek.

Podrobnosti k uvedenému semináři najdete na:www. fotbal.cz, sekce Můj fotbal/Grassroots, podsekce: SCM a SpSM., v dolní části článku SLOŽKA DOKUMENTŮ z celého semináře.


Text a foto: František Bořánek/FC Písek

13. 12. 2015
Redakce Redakce