- Reprezentant Sebastian Novák: Na FC Písek vzpomínám jenom pozitivně

Fotbalová cesta na vrchol je dlouhá a náročná, může však začínat kdekoli. Jedním z nadějných hráčů, který nejoblíbenější kolektivní hru na světě neobjevoval v přípravce některého z nejlepších českých klubů, ale v městysu s necelou tisícovkou obyvatel, je i Sebastian Novák, jehož první fotbalové krůčky sledovali ve Štěkni, v tamním Otavanu.

Za to, že se malí kluci a dnes už není výjimkou, že také holky, začnou prohánět po hřišti a kopat do míče, mohou v drtivé většině případů rodiče. Jinak tomu nebylo ani u Sebastiana, který prozradil, že k fotbalu ho přivedl jeho otec: „Ano, byl to táta. Chtěl jsem dělat nějaký sport a fotbal mě hodně bavil, což platí dodnes."

Sebastian Novák byl členem Otavanu tři sezony, do roku 2013, ale už v tomto období koketoval se strakonickým Juniorem, kam také v deseti letech přestoupil. Ze Strakonic už to nebylo daleko do Písku, kde udělal další krok ve své slibně se vyvíjející kariéře. „Na FC Písek vzpomínám jenom pozitivně. Nikdy jsme tam neměl žádný problém. Byla tam skvělá atmosféra a byl jsem tam spokojený," prozradil stoper, který se v červenci 2016 přesunul do krajského města, kde hájí barvy Dynama České Budějovice.

Před Sebastianem jsou však ještě další mety, jeho cesta rozhodně nekončí. Výkony pracovitého fotbalisty neunikly ani reprezentačním trenérům výběru U15. V dresu s lvíčkem na prsou si zahrál už sedm zápasů. V roce 2017 doplňoval český národní tým sestavu jihoamerických celků na turnaji Sudamericano v Argentině, kde odehrál pět velice náročných duelů. Letos v dubnu byl Sebastian členem týmu, který sehrál dvě přípravná střetnutí v Irsku. A jaká je Sebastianova rada těm, kdo by ho chtěli následovat? „Musí do toho dát všechno. Pořád hrát naplno. Jak mi řekl můj táta, hraj naplno, i když budete prohrávat. Nikdy nevíš, kdo se na ten zápas kouká. Toho se držím a myslím si, že díky tomu jsem uspěl."

Velkým tématem je u dospívajících sportovců skloubení školy a sportu. „Stíhám obojí v pohodě a mám i dost času na své kamarády a své ostatní koníčky," říká Sebasian, který by se rád fotbalem jednou živil. A nejlépe na britských ostrovech, protože anglická Premier League je jeho nejoblíbenější soutěží. Uhodli byste také srdeční klub mládežnického reprezentanta? „Můj oblíbený klub je Manchester United, za který bych chtěl v budoucnu hrát," prozrazuje sám a přidává také oblíbence z řad hráčů: „Obdivuji Sergio Ramose. Pro mě je to nejlepší stoper na světě. Umí si na hřišti zjednat respekt a hraje neskutečně. Vždycky se snaží, aby jeho tým zvítězil."

Kdo ví, třeba bude podobná slova, jako on o stoperu Realu Madrid, říkat někdo jiný o Sabastianu Novákovi.

Autor: Petr Brůha