Chtěl bych se živit fotbalem. Odmalička je to můj sen, říká písecký novic Jiří Janoušek

Narychlo se posunul do základní sestavy FC Písek doslova pár minut před utkáním 4. kola ČFL s Benešovem a poctivě odběhal celých devadesát minut. Dvacetiletý krajní záložník Jiří Janoušek hájil poprvé žlutomodré barvy od zahajovacího hvizdu. Přispělo k tomu zranění stejně mladého Martina Šplíchala při rozcvičce.

Domácí u břehu Otavy začali solidně, jenže neproměňovali šance. Jednu z nich měl v úvodu také Jiří Janoušek, který doputoval na český jih letos v létě z béčka pražské Slavie. Mezi 22. a 30. minutou se dvakrát po rychlých akcích střelecky prosadil benešovský tým. „Nepohlídali jsme si soupeřovy brejky a z našich chyb jsme inkasovali blbé góly. Kdybychom skórovali jako první, mohl být zápas úplně jiný. Ale netrefili jsme se ani jednou,“ litoval perspektivní fotbalista.

Na zkorigování výsledku zbývalo celých šedesát minut, ale Písečtí měli nabito slepými náboji. Proti účinné defenzívě Středočechů by jim dost možná nepomohla ani ostrá munice. „Soupeř bránil moc dobře. Připravili jsme si nějaký recept, ale nedokázali jsme patřičně vyřešit finální fázi. S přibývajícím časem hosté chytře přerušovali hru a zápas se kouskoval. Bylo to těžké. Potom už jsme nehráli dobře. Dělali jsme, co jsme mohli, prostě nám to nesedlo. Náš výkon nebyl ideální, na druhou stranu si nemyslím, že jsme úplně propadli,“ komentoval Jiří Janoušek svůj devadesátiminutový debut.

Vyplní se nejlepší scénář?

O střelecké příležitosti na kopačkách domácích hráčů přitom nebyla nouze. V první půli se utrhl Martin Voráček, jenž v klidu mohl benešovského gólmana požádat o radu, jakou část branky bude nejlépe zbavit pavučin. Pod vývojem skóre nemusel chybět podpis Toma Ulbricha, Pavla Bělouška, Tomáše Froňka, v nejednom případě i Jiřího Janouška. „V první půli jsem střílel hned na začátku z otočky. Gólman mi to chytil. Pak jsem to zkoušel přes hlavu, to bylo takové na náhodu. Šance byly. Občas jsme to řešili zbrkle, já teda určitě,“ doznával rychlonohý hráč, který se dokáže uplatnit na obou krajích zálohy i na hrotu.

Do Písku přišel rodák ze Žďáru nad Sázavou a odchovanec tamního klubu na přestup. Prodloužení angažmá se podle dohody bude projednávat po skončení podzimu a hlavně na sklonku sezony. „Cítím se tady úplně super. Kluci mě přijali dobře a doufám, že dostanu prostor. Nejlepší scénář bude, když nasbíráme co nejvíc bodů a vybojujeme postup. V takovém případě bych nemusel přemýšlet o stěhování,“ povídal mladík, jemuž se úplně nezavřela vrátka k návratu do Slavie. „Probojovat se do áčka přes obrovskou konkurenci v Edenu je nesmírně těžké. V každém případě bych se rád živil fotbalem. To je odmalička můj sen,“ přiznal.

Cestu k jeho naplnění zvolil přes mládež Jihlavy, následně juniorku a B–tým sešívaných. Teď může stoupat po schůdcích v píseckém dresu, přestože tady nehraje plně profesionální soutěž. „Bude-li potřeba, najdu si nějakou brigádu na dopoledne. Zatím kombinuji fotbal a studium na vysoké škole,“ uvedl Jiří Janoušek, který se zapsal na Fakultu informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové. „Dělám to dálkově. Trávím víkendy doma na Vysočině a mám to kousek do Hradce. Není to daleko ani do Prahy, odkud dojíždím s klukama na tréninky do Písku,“ vysvětlil.

Napsal Ladislav Lhota, foto Jan Škrle