U 13 - Hráč FC Písek David Mach byl oceněn mezi nejlepšími sportovci Strakonicka

V Rytířském sále strakonického hradu, kde se 2. února vyhlašovali nejlepší sportovci Strakonicka za rok 2016, si pro cenu v anketě České unie sportu a Strakonického deníku došel také hráč FC Písek U13, který začínal v TJ Dražejov, David Mach.

Jak se David k fotbalu dostal? A co pro něho čerstvé ocenění znamená? Dojmy úspěšného sportovce zprostředkoval jeho otec Petr Mach.

Jaké byly fotbalové začátky vašeho syna a kdo ho k tomuto sportu přivedl?
David začal s fotbalem před sedmi lety, kdy jsme v TJ Dražejov s kolegou panem Šperlem, jehož syn shodou okolností také hraje v FC Písek v kategorii U13, zakládali družstvo mladší přípravky. Fotbal má v naší rodině tradici, hrál ho Davidův dědeček mj. také brankář, hraji ho stále ještě i já a i Davidova sestra Eliška je fotbalistkou a trenérkou.

Čekali jste, že David bude mezi oceněnými sportovci Strakonicka za rok 2016?
Ocenění jsme vyloženě nečekali. Ono se nemá očekávat nic, dokud to není jisté, ale vzhledem k dosavadním úspěchům, které David dosáhl, jsme tak trochu doufali, že by mohl být mezi oceněnými. Pro Davida to znamená, že dávat fotbalu vše, má smysl a že to dokáže být oceněno.

Jsou podobné ankety a ceny motivací pro další práci?
Motivací to určitě pro Davida je, i když jen pro získání cen to nedělá. Ocenění je jen pověstná třešnička na dortu a David ví, že v kolektivním sportu se pro úspěch musí sejít celá řada příznivých okolností a tím hlavním aspektem jsou spoluhráči z týmu. Každopádně i toto ocenění Davida, jak se říká, ještě více nakoplo k tomu, aby na sobě dál ještě více pracoval.

Jaké má mladý fotbalista v tomto věku fotbalové cíle a sny?
Fotbal pro Davida znamená především radost ze hry, radost z toho, že ho může hrát se svými kamarády. Znamená pro něj také radost z výher a smutek z proher, ale hlavně má fotbal neskutečně rád. Cíle si klade samozřejmě ty nejvyšší. Jeho snem je samozřejmě hrát jednou ligu - ať už u nás, nebo v zahraničí. Ale to jsou sny a ty se ne vždy musí vyplnit. Mohou přijít zranění a se sny je konec. Nejbližším jeho cílem je dostat se do Regionální fotbalové akademie Jihočeského kraje a co nejlépe hrát za FC Písek. Já mu vždy radím, že cíle si má člověk dávat postupné, i když samozřejmě ty nejvyšší a jít krůček po krůčku. Pak se úspěch dostaví a mohou se splnit i sny, které má.

Autor: Petr Brůha