Před 105 lety se narodil Jan Říha, největší osobnost píseckého fotbalu

Před 105 lety (11. listopadu 1915) se narodil písecký rodák Jan Říha. Jedna z největších postav historie fotbalu u Otavy. Legendární útočník odehrál za Spartu Praha 429 zápasů a vstřelil 251 gólů (111 ligových). Během třinácti let se stal se pětkrát mistrem ligy. S reprezentací si zahrál na mistrovství světa 1938 ve Francii.

Jan Říha patřil ihned po svém příchodu do hlavního města a na stadion pražské Sparty mezi opory jejího útoku. Postaral se o unikát, když byl po pouhých dvou ligových zápasech povolán do reprezentace! Jeden čas se dokonce tvrdilo, že je jedno z nejlepších pravých křídel v Evropě.

Písek zachránil před krachem

Zkoušen byl již v roce 1934 v jednom z vyhledávacích zápasů pro mistrovství světa, kdy se v přípravných střetnutích zkoušela celá řada neznámých hráčů. Tréma byla silnější než devatenáctiletý mladík. Pak ho ještě testovali sešívaní v přáteláku v Jablonci. Nastoupil jen na druhou půli a podle slávistických bafuňářů nic nepředvedl.

Další velká šance přišla v roce 1937. Říha oslnil Plzeň a podepsal Viktorii přestup. Pak do hry vstoupila Sparta s plukovníkem Hromádkou. Po vydařeném testovacím tréninku, ve kterém Říha trumfnul při sprintu i největší sparťanské rychlíky Košťálka a Radó, byla ruka v rukávě.

V šesti dnech nastoupil za tři kluby. Pro mateřský klub byla uhrazená částka za Říhův přestup spásou. „SK Písek ztrácí na podzim Jana Říhu, který vytvářel po léta s Jiranem celou koncepci hry mužstva. Je bezesporu ironií, že celé odstupné – 10 000 Kč – (směšně malý obnos) padl na dluhy. Tak vlastně nejlepší jihočeský hráč všech dob, který běhal po jihočeských hřištích zadarmo pro radost i pro čest tohoto města, vlastně zachránil klub před úpadkem. V té době již nebylo možno v Písku udržet hráče,“ zaznamenala ročenka Spartaku Písek v době 50. výročí oddílu.

Po dvou zápasech do repre!

Novou příležitost si písecký talent už ujít nenechal. Fotbalový um předvedl v Břeclavi. Na výhře šest nula se podílel čtyřmi góly. "Říha dělal na Moravě divy," psaly noviny druhý den s očekáváním, jak si povede při ligové premiéře.

Ligovou zkoušku zvládl na jedničku. V ostře sledovaném derby se Slavií si dělal na hřišti, co chtěl. Prsty měl v obou sparťanských brankách. "Říha na pravém křídle potvrdil, že v něm získala Sparta velkou posilu," objevilo se vzápětí z per novinářů ve všech tehdejších denících. Do ligy vlétl jako uragán, stal se největším objevem podzimu 1937. S míčem dovedl doslova kouzlit, výborně klamal tělem, málokdy nenašly jeho centry chtěného adresáta. Není divu, že po dvou zápas se ocitl v reprezentaci. Maďaři deklasovali sice československý výběr 8:3, ale Říha jako jeden z mála nezklamal. Jednou zapsal se do střelecké listiny.

Sparta byla v laufu a ligu vyhrála před největším rivalem o sedm bodů. Bicanova Slavia ani přes mohutný finiš Spartu nedohnala. V derby na jaře inkasovala potupného „bůra“. "Nám se dařila hra v obraně, zatímco Slavia s Bicanem a Toundou Bradáčem byla zase lepší v útoku. Celkově měla Sparta o deset procent lepší mužstvo," tvrdil s odstupem času Jan Říha.

Na šampionát do Francie

V kvalifikaci na světový šampionát 1938 si národní tým poradil s fotbalovými začátečníky z Bulharska a mohl se těšit na francouzské trávníky. Vicemistrům světa opět nikdo nevěřil. "Když jsme odjížděli lůžkovým vlakem do Paříže, doufali jsme ve slušný výsledek, tajně snad na semifinále, ale uvědomovali jsme si, že k tomu potřebujeme i velký kus štěstí," vzpomněl ambice tehdejšího Československa. "Mistrovství nebylo tenkrát takovým tyátrem jako dnes. Sportovní veřejnost neprožívala jeho blížící se zahájení nijak vzrušeně," dodal.

V Le Havru se naši s Nizozemskem hodně natrápili. "Holanďané nehráli šatně a gólové šance byly na obou stranách. Nás podržel vynikající Plánička. Košťálkův gól z pětadvaceti metrů nám dodal klid," řekl k prvnímu duelu, který se protáhl na 120 minut. Ze severozápadního koutu země cestovala naše výprava až na jih, do Bordeaux. "Cestování bylo moc zajímavé. Jeli jsme supermoderním expresem, který dosahoval rychlosti až sto čtyřicet kilometrů za hodinu, což mohli cestující sledovat na rychloměrech umístěných přímo ve vagónech. Pro našince to byl zážitek."

S kanárky nedohrál

O Brazilcích, kteří byli pasováni favorita turnaje, nevěděl nikdo skoro nic. "Věděli jsme jen to, že jsou temperamentní, rychlí a techničtí. A že každý musí minimálně udělat tři čtyři kličky a teprve pak přihraje." Temperament Jihoameričanů se na hřišti nezapřel. V zápase měli dva vyloučení. Do kabin ale předčasně putoval i Jan Říha. "Obránce Machado mě při jednom souboji schválně kopl pod koleno, já se neudržel a strčil do něj. Rozhodčí přiběhl a vyhodil nás oba." Tehdy ještě sudí nepoužívali karet, ale pouze ukázali směrem do kabin.

První duel skončil i po prodloužení nerozhodně. Vyčerpané mužstvo nastoupilo o dva dni později proti téměř jiné jedenáctce kanárků. Zůstal jen vynikající Leonidas a brankář Walter. Našim citelně chyběli zranění Plánička a Nejedlý. V průběhu střetnutí se postupně zranili další tři hráči. "Krátce po přestávce Leonidas vyrovnal a bylo jen otázkou času, kdy padne jejich vítězný gól."

Citelně chyběl kanonýr Josef Bican, nejlepší střelec ligy, který nedostal včas československé občanství. "Byl ve vynikající formě, věřím, že on sám by dal Brazilcům nejméně dva až tři góly," komentoval Říha názor drtivé většiny týmu. Bican nastoupil poprvé dva měsíce po mistrovství ve Švédsku a dal tři góly…

V Písku slavil sedmdesátiny

V lize dominovala Slavia, Bican a spol. byli k neudržení. Spartě se podařilo přerušit její nadvládu až po pěti letech, kdy se stala prvním poválečným mistrem. Říha se s přibývajícím věkem přesunul na spojku, ale i v pětatřiceti s ním měli soupeři co dělat. Rudý dres nosil dlouhých třináct let. Kvůli druhé světové válce sehrál za reprezentaci pouhých 28 zápasů. Končil v domácím utkání proti Francouzům v čele se slavným Ben Barekem. Porážka 0:4 skončila podobným debaklem jako jeho premiéra, od které uběhlo jedenáct let.

O nejlepší léta připravila Říhu druhá světová válka, další útrapy mu přichystali komunisté. Znárodnili mu kavárnu a lahůdkářství, odmítl podepsat přihlášku do strany a přišel o úřednické místo v bance a putoval do „výroby“. Téměř dvacet let řídil dodávkové taxi v národním podniku Klenoty.

Dlouhá léta nastupoval za XI. internacionálů a Sparty. V rodném Písku oslavil zápasem sparťanské staré gardy 70. narozeniny. Říhu sledoval historik Lubomír Král, ale osobně se nepoznali. „Viděl jsem ho pouze jednou v roce 1987, kdy se v Písku podílel na čestném výkopu před finále Českého poháru mezi Spartou a Slavií. Potom už do rodného města vůbec nejezdil, chybělo mu tady zázemí,“ vzpomínal Král při jubileu píseckého fotbalu v roce 2010, kdy napsal knihu 100 let fotbalu nad řekou.

Vizitka Jana Říhy

11. listopadu 1915 (Písek) - 15. prosince 1995 (Praha)
Post: útočník, spojka
Reprezentace: 25 utkání/8 gólů
Hráčská kariéra: SK Písek (1929-1937), Sparta Praha (1937-1950)
Největší úspěchy: účastník MS 1938 ve Francii, 5x mistr ligy (1937-38, 1938-39, 1943-44, 1945-46, 1947-48), 4x vítěz Českého poháru (1941, 1943, 1944 a 1946)

Napsal Michal Průcha, foto archiv

11. 11. 2020
Redakce Redakce