U 10 - Skvělá reprezentace FC Písek na turnaji U10 v Itálii. Stadionem v Udine provázel Barák

O prodlouženém velikonočním víkendu (ve dnech 19. až 22. dubna 2019) se starší přípravka FC Písek U10 zúčastnila mezinárodního fotbalového turnaje „Junior TOP CUP“ v italské Ravenně. V těžké konkurenci se neztratila a udělala píseckému fotbalu výbornou reklamu. „Kluci si zaslouží obrovskou pochvalu za velkou fotbalovou bojovnost, kterou předváděli celý turnaj proti o rok starším soupeřům,“ ocenil trenér Martin Jirsa.

Známé přímořské letovisko Ravenna je vzdálené od Písku více než 930 kilometrů. Cestou na turnaj se píseckým tým po téměř 600 kilometrech zastavil v Udine. Zastávku v historickém městě v severovýchodní Itálii, nedaleko od slovinských hranic, dojednal písecký trenér Roman Šimek st., který je členem realizačního týmu české fotbalové reprezentace do 17 let. Za místní klub Udinese Calcio ze Série A nastupuje český reprezentant a příbramský rodák Antonín Barák.

Mladíci FC Písek sehráli v Udine přátelské utkání proti domácímu mužstvu, které vyhrálo 11:3. Hrálo se 4 x 15 minut se 6 hráči v poli. „Utkání nebylo pro nás jen zpestřením po cestě na turnaj, ale bylo pro nás i výbornou přípravou, protože mnozí naši hráči si poprvé vyzkoušeli hru na větším hřišti,“ poznamenal písecký kouč Martin Jirsa.

Na stadionu s Antonínem Barákem

Písecká výprava se následně přesunula na hlavní fotbalový stadion. Domovský stánek Udinese Calcio nese název Stadio Friuli a má kapacitu 41 632 diváků. Tam na ni čekal Antonín Barák, který ji zavedl na přímo na trávník a ochotně provedl i útrobami stadionu, kde bylo k vidění veškeré zázemí – rehabilitační prostory, posilovna, šatna hráčů, jídelna, odpočívárna, společenské prostory pro rodinné příslušníky a další.

„Při jednotlivých zastávkách nám Antonín Barák bezprostředně, s obrovským pochopením k našim borcům, vyprávěl o přístupu rodičů k jeho výchově jako člověka, o své dosavadní fotbalové dráze a dalších plánech. Při těch bezprostředních sděleních si určitě všichni přítomní rodiče v duchu přáli, kéž by ho jejich potomek jednou napodobil,“ vážil si Martin Jirsa vystupování českého fotbalisty, jehož otec je uznávaným mládežnickým trenérem.

Na startu v Ravenně 42 celků

Samotného turnaje v Ravenně se zúčastnilo celkem 42 mužstev, která byla rozdělena do 6 skupin. Každé mužstvo odehrálo ve skupině 6 zápasů. Na základě počtu získaných bodů byly potom týmy rozděleny do 14 skupin po třech, ve kterých se utkaly o konečné umístění.

Výsledky FC Písek v sedmičlenné skupině: ASD San Paolo 2:0 (Šimek 2), Sporting Durres 4:0 (Horba, Kothánek, Mohňanský, Havel), Lombardia Uno 1:0 (Hronek), Fiorentina 0:3, ASD Statte 3:1 (Chovanec, Hronek, Havel), Atletico Portici 0:0. Písečtí na základě výsledků společně s Fiorentinou obsadili ve skupině ziskem 13 bodů druhé místo o bod za vítězem Atletico Portici. Výsledky ve skupině shodou náhod způsobily, že trojice soupeřů se opět potkala i ve skupině o konečné 7. až 9. místo. „To nikdo nečekal,“ poznamenal Jirsa k neobvyklému systému. „Po výsledcích s Fiorentinou 0:0 a Atletico Portici 1:1 jsme nakonec obsadili celkové krásné osmé místo,“ potěšily písecké trenéry závěrečné boje.

Celková bilance píseckého mužstva na turnaji zněla: 4 výhry, 3 remízy a jedna prohra, celkové skóre 11:5. „Závěrem je potěšitelné zmínit, že výkony všech hráčů našeho týmu zdobil týmový duch, obrovské nasazení a bojovnost. Za to se dočkali uznání a ovací od jejich doprovodu, který je po celý průběh turnaje neúnavně hlasitě povzbuzoval,“ dodal Martin Jirsa k úspěšnému vystoupení na Apeninském poloostrově, který přinesl hráčům nejen radost ze hry, ale i plno zážitků a dojmů.

Mužstvo FC Písek tvořili hráči:

Michal Hronek, Patrik Hubáček, Matyáš Polcar (vš. ročník narození 2008)
Vítězslav Baďura, Josef Handrejch, Václav Havel, Šimon Horba, Štěpán Chovanec, Antonín Kothánek, Martin Kozma, Šimon Mohňanský, Lukáš Sochůrek, Jakub Staněk, Roman Šimek (vš. 2009)
Matěj Červený (2010)

Tým hrál pod vedením trenérského triumvirátu Martin Jirsa, Roman Šimek st. a Petr Sochůrek.

TZ FC Písek