Žáci U12 trénují online, besedovali s Barákem

I když protiepidemická opatření nedovolují trénovat ve skupinách, mladší žáky kategorie U12 to neodradilo. Připravují se třikrát v týdnu, trenér Martin Jirsa jim dává úkoly na víkend, a jak nám prozradil, někteří jedinci si dokonce přidávají. Odměnou pro celý tým byla páteční internetová beseda s hráčem národního týmu Antonínem Barákem, který válí fotbal na Apeninském poloostrově.

Kouč Martin Jirsa se snaží hráčům vymýšlet pořád něco nového. „Pravidelní on-line tréninky už i mě samotného nebaví, ale aspoň mám s hráči nějaký kontakt. Občas si zacvičím i já a mám z toho dobrý pocit,“ říká na úvod trenér „dvanáctky“ Martin Jirsa, že období bez fotbalu už je pro všechny opravdu moc dlouhé.

Náplní on-line tréninku jsou posilování s vlastní vahou těla (Tabata), různá kompenzační cvičení a flexibilita.

„Hráčům jsem udělal víkendové výzvy pod názvem Brutální víkendová makačka. Na její splnění mají většinou celý víkend, snažím se, aby výzva byla pro hráče reálná a splnitelná, žádné nesmyslné úkoly,“ popisuje trenér Jirsa. „Dále hráči ode mne dostali individuální běžecké plány na rozvoj rychlosti, rychlostní vytrvalosti a samotné vytrvalosti. A sám jsem velice překvapený, když mi na mobil přijde screenshot odběhnutého plánu. Dělá mi to radost, když hráči na sobě pracují.“

K fotbalu patří i zábava. Velký úspěch sklidila hra Masterchef U12. Hráči dostali jasné zadání. Za pomoci rodičů měli připravit sobotní nebo nedělní oběd a pochlubit se s ním prostřednictvím hráčské skupiny. „Bylo hezké sledovat, jak se hráči snaží a dávají si záležet. A další víkendové výzvy a zábavu mám v plánu,“ líčí natěšený kormidelník.

Beseda s legionářem Barákem

Uplynulý pátek místo tradičního on-line tréninku zaměřeného na posilování, plnění kompenzačních cvičení a flexibilitu celého těla, zpestřila 40minutová beseda. Písečtí hráči měli možnost vyzpovídat 26letého českého reprezentanta a rodáka z Příbrami Antonína Baráka.

Záložník národní týmu byl právě na cestě autobusem na sobotní mistrovské utkání se Sassuolo. Na dotazy píseckých hráčů ochotně odpovídal. Prozradil, že má raději italskou kuchyni a z české si nejvíce pochutná na pečené huse. Fotbalově se mu více líbí ve Veroně než v Udine. Rozpovídal se i o svém klasickém pracovním dni. V kolik ráno vstává, co snídá, dopolední trénink a následný společný oběd s týmem.

Nedílnou součástí Tondova dne je i posilování, kompenzační cvičení a závěrečné protahování. Samozřejmě nezapomněl zmínit i svoji přítelkyni, se kterou mají malého potomka a tráví spolu co nejvíce času. Na závěr hráčům popřál, ať se jim daří, přečkají tuto hroznou situaci, a co nejdříve se vrátí na hřiště.

Hráčům kategorie U12 zařizují trenéři další besedy. Naťukneme, že se jedná o talentovaného mladíka z pražského klubu a dalším by měl být aktuálně nejlepší český fotbalista zářící v jedné z nejlepších evropských lig. „Jména neprozradím, ale kluci se mají na co těšit,“ dodává na závěr rozhovoru Jirsa.

Připravili: Michal Průcha, Zdeňka Vejmělková, foto FCP U12