- FOTO: Radoslav Houdek byl na stáži v Anglii. V Chelsea je prováděl Petr Čech

Poslední únorové dny strávil mládežnický trenér FC Písek Radoslav Houdek v Anglii. Zúčastnil se inspirativní stáže v kolébce kopané.

Nad možností zúčastnit se atraktivní stáže v zemi fotbalu zaslíbené Radoslav Houdek dlouho neváhal. „Kontaktoval mě Petr Čížek (šéftrenér mládeže SK Dynamo České Budějovice – Akademie), jestli bych neměl zájem jet s Dynamem do Anglie, respektive do Londýna, kde by měly kategorie U13 a U12 odehrát sérii tří přátelských zápasů (Wolverhampton, Fulham a Chelsea Londýn),“ vyprávěl, že nabídku rád přijal.

Houdek a jeho kolegové strávili v Londýně několik dnů a zajímala je především práce anglických kolegů. „Měli jsme možnost detailně nahlédnout do fungování mládežnických akademií a jejich zázemí. Bavili jsme se s vedením akademií a trenéry o metodě jejich práce s mládeží,“ uvedl k nabraným poznatkům na britských ostrovech.

V Chelsea vítala jihočeskou výpravu ikona českého fotbalu. Bývalý reprezentant a gólman Petr Čech je provázal po místní akademii. „Ochotně nám také odpovídal na všechny naše dotazy,“ řekl k setkání s legendárním brankářem, který se s každým vyfotografoval.

Angličané hrají naplno, střídají minimálně

Stáž přinesla užitečný přehled a porovnání rozdílu mezi anglickým a českým mládežnickým fotbalem. „Z herního pohledu bylo hrozně zajímavé, jak se jednotlivé akademie herně prezentují a jakým stylem hrají,“ uvedl Houdek a dal se do hodnocení anglických žákovských družstev. „Wolverhampton – silový tým, výborně pracoval s prostorem. Fulham – velmi technický tým, měl výtečně zvládnutou herní činnost jednotlivce. Chelsea – nejlepší tým v Londýně, který výborně těžil ze své rychlosti, prací s míčem i bez něho,“ postřehl písecký trenér při zápasech českobudějovických žáků. Vystoupení týmu Chelsea U13 označili trenéři z Akademie Dynama za ukázku fotbalu z jiné planety.

Radoslava Houdka zaujala ještě jedna podstatná věc. „Zajímavé bylo, že všechny tři týmy, které proti Dynamu hrály, měly pouze jednoho hráče na střídání. Fulham dokonce žádného. A nebylo to vůbec znát, protože vydrželi celou dobu hry ve velkém tempu,“ všiml si výborné fyzické kondice Angličanů.

Mimo fotbalu v průběhu pobytu navštívili centrum Londýna a zdejší památky. „Všechny tři zápasy se hráli od 18 hodin. Takže do té doby jsme měli čas na poznávání města. Dokonce jsme byli na prohlídce Emirates Stadium, stadionu Arsenalu,“ řekl k dalšímu nezapomenutelnému zážitku Houdek. „Celou stáž hodnotím na výbornou a jsem rád, že jsem dostal možnost ji absolvovat,“ dodal na závěr.

Napsal Michal Průcha, foto archiv Radoslava Houdka