Ke stovce přijeli popřát bývalí hráči Sparty a národního týmu

K červnovému výročí založení píseckého fotbalu (110 let) jsme pro vás připravili speciální sérii článků, ve které si připomeneme nejslavnější události a osobnosti uplynulého období. Začínáme dobou nedávnou. Oslavou stoletého výročí. Zdá se nám, jako by to bylo včera…

Více než 1 500 diváků se mohlo v sobotu 12. června 2010 těšit na bohatý program. Fotbalem slavili aktivně jak ti nejmenší, tak i staré gardy. Vrcholem oslav byl přátelský zápas mezi domácím třetiligovým FC Písek a XI. internacionálů ČR.

Ještě před prvním výkopem se na hlavním hřišti před tribunou odehrála dlouho očekávaná slavnost – křest knihy 100 let fotbalu nad řekou, kterou napsal Lubomír Král z Písku. Kmotrem knihy byl Emil Svoboda, písecký rodák, bývalý hráč Sparty a československý reprezentant. Knihu dále pokřtili starosta Písku Miroslav Sládek, předseda FC Písek Milan Nousek, jednal výboru klubu Milan Švehla a místopředseda Jaroslav Hrdlička.

Utkání starých gard FC Písek a AC Sparta Praha řídil bývalý mezinárodní sudí Jiří Stiegler ze Strakonic, na čarách mu asistovali syn Juraj a Luděk Haviar. Sparťané ve složení Sova – Táborský, Slaný, Vonášek, Kotek, Jan Berger, Josef Jarolím, Denk, Horňák, Černý, Trval, Polák, Bartoň zvítězili 5:1 (2:1). Mezi střelce se zapsali Josef Jarolím, Horňák, Vonášek, P. Černý, Mlejnek. Čestný úspěch domácích vsítil M. Novotný. Písečtí veteráni nastoupili v sestavě Šmerda, Holenda – Sl. Jezl, Liška, M. Šíma, M. Novotný, Krejčiřík, Kostka, Káca, Brodacký, Mandík, Učeň, J. Čejka, Staněk, Gornický, Basaraba, Motzbäuchel, Ptáček, Kadlec, Breibisch.

Velký potlesk diváků sklidili mladší žáci FC Písek. K ocenění nastoupili v mistrovských dresech a kšiltovkách, pohár a zlaté medaile za vítězství v České divizi mladších žáků jim za moderování Vlastimila Vláška předal Vladimír Šmicer. Vítězný pohár přebíral kapitán žáků miroslav Grobár ml.

Ocenění osobností

Před hlavním zápasem se uskutečnilo ocenění osobností píseckého fotbalu, kterým pamětní plaketu a knihu 100 let fotbalu nad řekou předali manažer české fotbalové reprezentace Vladimír Šmicer a předseda domácího klubu Milan Nousek. Celý akt zakončila státní hymna.

Plaketu a knihu převzali Josef Čuka, Dezider Finta, Jiří Káca, Ladislav Korecký, Jaroslav Kostka st., František Kubec, Jaroslav Kubec, Miroslav Lindaur, Jan Liška, Jaroslav Mach, Stanislav Maruna, Miroslav Pichlík, Michal Polodna, Jaroslav Řeřicha, Petr Soucha, Vladimír Suda, Emil Svoboda, Jaroslav Šmerda, Jan Thorovský, František Točík, Petr Vachule, Jaroslav Valdman, Jan Zborník, Jaroslav Zeman a Jan Zušťák. Z důvodu pobytu v zahraničí chyběl Luboš Průša.

Důstojným vyvrcholením oslav 100 let fotbalu nad řekou byl zápas třetiligových fotbalistů Písku proti bývalým reprezentantům ČR, jejichž kádr tvořili z větší části stříbrní medailisté z Eura 96. Slavnostní výkop provedla mistryně světa a olympijská vítězka v běhu na lyžích Kateřina Neumannová a místostarostka Písku Hana Rambousová.

Samotný zápas přinesl řadu pěkných fotbalových akcí, ale jen dva góly, výborně zachytali všichni brankáři střetnutí. Reprezentanti v Písku dokázali, že fotbal ještě rozhodně nezapomněli. Na trávník vyběhli v sestavě Kouba – K. Rada, Suchopárek, Hyský, Horňák, Jos. Němec, Mikolanda, Poborský, Šmicer, Jarošík, Koller, Kuka. Jubilující Písek vyslal do hry tyto hráče: Samoel, Vršecký – Kubiš, Pravda, Pastyrik, Pivoňka, Malý, Mašát, Polodna, Zušťák, Skopalík, Linhart, Šafárik, Listopad, Káník, Surovčík. Zápas řídili rozhodčí Urban – Průcha, Řezáč. Internacionálové se prosadili po trefách Poborského a Kollera (2:0).

Oslavy nepokazil ani déšť

Brankář Petr Kouba udržel čisté konto. Přečkal i Zušťákovu penaltu. „Mně se chytalo krásně. Přiznám se, že už pět let jsem v takovém zápase nestál v bráně, takže překvapivě ve mně ještě něco brankářského zůstalo. Rád se účastním takových akcí a myslím si, že jsou hodně potřebné pro celkovou propagaci fotbalu. A kdykoliv budu moci a zdraví mi to dovolí, tak přijedu,“ hodnotila do diktafonu Františka Bořánka bývalá jednička Sparty.

Kanonýr Jan Koller zaznamenal ve druhé půli pojišťovací druhý gól. „Utkání splnilo svůj účel a myslím si, že se divákům líbilo. Bylo to tady moc příjemné. Kroupovou smršť i bouřku jsme ve zdraví přečkali. Myslím si, že si diváci přišli na své.“ Spokojený byl i jeho parťák z útoku Pavel Kuka. „Jsem spokojen, neboť jsme vyhráli. Soupeř přistoupil k zápasu stejně jako my, zodpovědně, i když zřejmě nehrál naplno, protože ve středu ho čeká mistrovské utkání. Nebyli jsme kompletní, navíc dva jsme přijeli do Písku s natrženým lýtkovým svalem, takže to nebylo zrovna ideální. Já ale věřím, že v příštích duelech půjdou naše výkony nahoru.“

Po zápase vtrhly na hřiště desítky fanoušků, kteří doslova „zajali“ známé fotbalové hvězdy a následovalo nezbytné fotografování a podepisování různých suvenýrů.

„Oslavy byly důstojné tomuto nádhernému výročí fotbalu v Písku a téměř stoprocentně splnily naše očekávání. Poděkování patří všem, kteří se organizačně nebo přímo aktivně na hřišti na těchto oslavách podíleli. A to včetně hostů, staré gardy Sparty a bývalým reprezentantům, jejichž profesionální přístup je pro naše mladé hráče vzorem,“ řekl předseda jubilujícího klubu Milan Nousek.

FC Písek skončil v ČFL podruhé za sebou na „bedně“. Po nováčkovské druhé příčce se umístil v sezoně 2009/10 na třetím místě.

Text: FC Písek, foto Jan Škrle