Tom Bílý: Dorostenecký kanonýr poprvé skóroval za A-tým. Motivátorem je děda

V minulém střetnutí na Vltavínu zařídil úvodní trefu sezony Adam Kotrba (19). Týden nato se prosadil v zakončení další benjamínek sestavy. Dokonce ten nejmladší. Věkem ještě dorostenec. Čerstvě 18letý útočník Tom Bílý v samém závěru proti Domažlicím obstaral po krátkém pobytu na hřišti čestný úspěch. Obdivovatel Kyliana Mbappého korigoval na konečných 1:3.

Na hřiště jsi šel společně s dalšími dvěma spoluhráči pět minut před koncem za rozhodnutého stavu. Dostali jste od trenérů nějaké speciální pokyny?
Od trenéra jsem žádné pokyny nedostal, takže jsem šel na hřiště ukázat, co umím nejlépe.

Nakonec jsi dokázal v poslední minutě korigovat nepříznivý stav svým premiérovým gólem. Jak k tomu došlo? Před brankou byla nepřehledná situace.
Gól padl po rohovém kopu, kdy ke mně prošel propadlý balón, dokázal jsem se zorientovat ve vápně a úspěšně zakončit na vzdálenější tyč.

Za áčko mužů jsi v mistrovském utkání nastoupil poprvé. Ale zkušenosti jsi sbíral už během jarních příprav. Jak se ti vedlo?
Odehrál jsem více zápasů a snažil jsem se vždy ukázat, co je ve mně. V covidových přestávkách jsem se gólově neprosadil. Nedávno jsme hráli proti Lomu, tam jsem zaznamenal dvě asistence.

První start, dal jsi hned gól, stejně jako Adam Kotrba. Když to takhle půjde celou sezonu, budete mít dokopnou na Bahamách… Co říká sazebník?
Tak to nevím, protože jsem od sobotního zápasu ještě v šatně s áčkem nebyl.

Co jsi celkově říkal na průběh zápasu s Domažlicemi? Určitě se shodneme, že Chodové zvítězili zaslouženě.
Bohužel jsme inkasovali jako první z pokutového kopu a myslím si, že tato situace nás poznamenala. Pak už Domažlice ukázaly svou kvalitu.

Zaznělo, že vás Chodové předčili hlavně v tvrdosti, osobních soubojích. Jak si osobně zvykáš na mužský fotbal? V čem budeš muset nejvíc přidat?
Jelikož mám možnost chodit pravidelně na tréninky s áčkem, tak bych řekl, že si zvykám docela rychle. Budu muset zlepšovat vše, co se jen dá, abych dokázal konkurovat hráčům ve 3. lize.

Bereš si rady od trenérů a spoluhráčů k srdci?
Všechny rady a poznatky co dostávám, si beru k srdci a vždy nad nimi přemýšlím.

Věkem jsi ještě dorostenec, takže v kabině A-týmu jsi suverénně nejmladším. Kdo tam má hlavní slovo?
Hlavní slovo tam mají ti nejzkušenější hráči, od kterých se my mladí můžeme ještě co naučit.

Takže při trénincích nošení míčů, pomůcek či pití ti nedělá problémy?
Ne, ne. To mi problémy nedělá. Jsem nejmladší, takže to k tomu patří.

Táta mi říkal, že máš dobrou školu, když tě odmala trénuje. Je na tebe přísnější než na ostatní?
Taťka chce, abych něco dokázal, takže je na mě přísný. Řekl bych, že o dost více než na ostatní. Ale já to zvládám a jsem rád, že to tak je.

Když nebudeme počítat tátu - trenéra, kdo je tvým největším fanouškem?
Mým největším fanouškem je děda. Vždy mě ve všem podporuje a dokáže mě vyhecovat k těm nejlepším výkonům.

Vždycky jsi nastupoval na hrotu a dával góly?
Ano. Už jako malý jsem hrával v útoku a góly padaly a stále padají i teď, za což jsem rád. Doufám, že to vydrží.

Jak jde skloubit učení s fotbalem? A kam bys to chtěl jednou dotáhnout?
Studuju Obchodní akademii v Písku. S učením mám trošku problémy, protože veškerý volný čas, trávím na fotbale. Na škole bych chtěl určitě dodělat maturitu, a co bude dál, to se ještě uvidí. Ve fotbale bych si chtěl zahrát 1. ligu, ale to mě čeká ještě hodně práce.

Jaké máš nejbližší fotbalové plány?
Chtěl bych skončit s dorostem na konci sezóny do třetího místa a pracovat na sobě tak, abych dostával co největší prostor v áčku.

Ve středu jede A-tým k pohárovému utkání do Mariánských Lázní. Zúčastníš se dalekého výletu?
Utkání se účastnit nebudu, protože ve středu nás čeká s U19 první mistrovské utkání proti Mostu v Písku. Je to první zápas, který pro nás bude strašně důležitý pro vstup do sezóny.