Byl to můj životní gól, říká Marek Kalousek, jeden z aktérů senzační kanonády proti Benešovu

Výrazná letní obměna kádru spojená s citelným omlazením rozhodně neřadily písecký tým mezi hlavní favority nového ročníku ČFL. U břehu Otavy se však povedlo poskládat k sobě šikovné a pracovité hráče, kteří mají chuť do fotbalu. Nečekaně brzy se dostavily výsledky. Ze čtyř dosavadních zápasů vydolovali Písečtí devět bodů. V tabulce jsou před nimi pouze Domažlice, jejich jediný přemožitel. Ke strůjcům luxusního úvodu sezony patří i brzy dvaadvacetiletý záložník Marek Kalousek.

Jeho levačka zařídila obrat skóre na 2:1 v domácím souboji s Benešovem. „Přišel tam jednoduchý balon do lajny, já jsem to navedl na střed a obstřelil gólmana. Trefil jsem to, jak jsem to ještě nikdy netrefil. Byl to můj životní gól,“ povídá šťastný střelec, jehož pumelice se stala součástí čtyřgólové kanonády Písku v závěrečné půlhodině.

Nevídanou střelbu zahájil Štěpán Koreš výstavní bombou k levé tyči. Následovala Kalouskova paráda, po ní únik debutantů Františka Beleje (přišel z Příbrami) a Patrika Schramhausra (hostuje z Táborska) zakončený nechytatelně druhým z nich a konečně gólová pečeť nedávného dorostence Jakuba Stejskala, jenž se prosadil drzým panenkovským obloučkem po čtyřech minutách svého pobytu na trávníku. „Všechny góly byly hezké. Dosud jsem neviděl něco takového. Kdybych měl vybrat úplně nejhezčí, přál bych to mladému Stejskymu. Nejdřív dal housle a pak mířil levačkou. Odměnil se za práci v tréninku,“ ujišťuje Marek Kalousek.

Jezdili jeden za druhého

Do utkání s Benešovem vstoupil písecký celek velmi dobrým výkonem, ale převahu nedokázal promítnout do skóre. Naopak po soupeřově trestném kopu v 36. minutě inkasoval s přispěním slabší chvilky brankáře Jana Satrapy. „Dostali jsme blbý gól. Sáťa nás podržel v minulých zápasech a teď si vybral trochu smůly. Jednoznačně to odčinil na začátku druhé půle, kdy chytil minimálně dva tutové góly,“ komentuje autor druhé písecké trefy.

Výrazným momentem byla červená karta pro píseckého stopera Karla Kulíka na konci poločasu za faul na unikajícího Richarda Kaloda. Zůstalo nevysvětlené, zda bývalý hráč budějovického Dynama sloužící nyní Benešovu byl v ofsajdu. Každopádně žlutomodří museli dohrávat pětačtyřicet minut v deseti. „Během přestávky jsme v kabině dali hlavy dohromady a řekli jsme si, že musíme vložit všechny síly do zbytku zápasu. Odjezdíme to jeden za druhého a nedopustíme druhou porážku na domácím hřišti (první byla od Domažlic – pozn.). Klobouk dolů, co jsme nakonec předvedli,“ neskrývá nadšení Marek Kalousek.

Po čtyřech odehraných kolech atakuje FC Písek čelo tabulky. Málokdo počítal s jeho druhým místem. „Je to takový malý sen, ale pořád jsme na začátku podzimní sezony,“ krotí euforii krajní záložník, jenž připutoval do třetiligového klubu po mládežnickém období v Dynamu. „Hrál jsem dorosteneckou ligu a dostal se do přípravy s áčkem. Loni v zimě jsem zkoušel štěstí ve slovenské lize, ale nevyšlo. V létě jsem absolvoval jeden trénink v divizním Lomu a teď jsem tady. Možnost odejít do Písku mi nabídl pan Vozábal. Hned jsem to vzal a jsem rád, že jsem to udělal,“ usmívá se perspektivní fotbalista, jemuž bude možná brzy slušet i vyšší soutěž.

Napsal Ladislav Lhota, foto Jan Škrle