Akademie FC Písek: Výchova vlastních hráčů je jasnou prioritou

Fotbalová akademie FC Písek vstoupila do nové sezony s několika změnami. Komplexní rozvoj hráčů bude nově zajišťovat trojice trenérů, šéftrenérem je Petr Janda.

Nepříjemná situace okolo pandemie Covid-19 byla zároveň příležitostí k zamyšlení se nad dalších rozvojem akademie. Z pohledu interního došlo ke změnám v trenérském obsazení. „Od září jsme rozšířili trenérský štáb,“ říká Karel Syrovátka, jeden ze tří trenérů. K Petru Jandovi nově přibyl Štěpán Koreš.

Úkoly mají trenéři rozdělené. „Petr je šéftrenér, zodpovídá za komunikaci s rodiči, Karel za organizaci ve škole, ale děláme to všichni spolu na jedné úrovni. Vždy se domluvíme,“ upřesňuje novic Štěpán Koreš, který vstoupil na ligové trávníky, stejně jako Petr Janda, v červenobílých barvách pražské Slavie, která v poslední době vládne českému fotbalu. „Myslím, že oba máme co předávat,“ pokyvuje Janda.

Jednou z podstatných novinek je účast fyzioterapeuta na všech trénincích. Talentovaní fotbalisté budou mít kompletní servis nejen po sportovní, ale také zdravotní stránce. „Pro mě to je jedna z nejzásadnějších věcí,“ kvituje Janda, že fyzioterapeut může včas odhalit pozdější vážnější problémy. „Když se to včas podchytí, může se tomu předejít. Já tyhle věci neznal a musel skončit v osmadvaceti, jinak jsem mohl včas na operaci a hrát o 10 let déle. Prevence v tomto věku je zásadní, já se k tomu dostal až v devatenácti ve Slavii a to už bylo pozdě,“ líčí Janda vlastní příběh.

Rozšíření fyzioterapie považuje Aleš Smola za obrovský přínos. „Spolupracujeme s mládeží už pět šest let, zajišťujeme chlapy, U19, U17 a děti pouze, když měly zranění, tak chodily k nám na rehabilitaci. Hlavní změnou je, že Kristýna Souhradová tu bude dopoledne pětkrát v týdnu a bude mít děti pod kontrolou průběžně,“ chválí posun fyzioterapeut Smola. „Já viděl jenom zranění, ona jako fyzioterapeutka dokáže odhadnout vývojové potíže, skoliózy, ploché nohy, co by do budoucna mohlo dělat potíže. Má tady místnost a bude cvičit s dětmi každý den, aby se to chytalo dřív, než se stane zranění. Bude prevence, která je mnohem důležitější, než potom nějaká následná péče,“ míní Smola, který pokládá za obrovskou výhodu možnosti využití speciálních přístrojů. „Je to obrovské plus, i když četnost práce s dětmi bude několikanásobně větší,“ uvědomuje si Smola.


Od loňského roku prodělala klubová akademie FC Písek několik zásadních změn. Nepříjemná situace okolo pandemie Covid-19 byla ale zároveň příležitostí k zamyšlení se nad dalším rozvojem hráčů a zajištění ještě kvalitnějšího servisu. „Loni jsme si to osahali, letos budeme zkušenější,“ zdůrazňuje Syrovátka a představuje další novinky. „Aktuálně se mezi hlavním hřištěm a malou trávou rekonstruuje nová místnost, kde bude mít zázemí fyzioterapeutka. Stroje z posilovny chceme přenést na Duklu a v uvolněném prostoru by mohli kluci trávit volný čas. Dát jim stůl na ping pong, mohli by se tma o volnu najíst, měli čas na sebe. Tím chceme posunout ten level ještě výš,“ říká šéftrenér celé písecké mládeže.

„Zaměříme se také na stravu, kluci budou mít v rámci celého tréninkového procesu zajištěn správný stravovací režim. A jako jednu z největších výhod vidím to, že po zajištění vzdělávacího a sportovního procesu budou mít dostatek volného času i na jiné aktivity a čas strávený doma s rodinou,“ vyzdvihuje Štěpán Koreš, že mimo fotbal zbude čas na koníčky, kamarády a učení.

Do budoucna mají v akademii jasný cíl. Propojit co nejvíce hráčů se školou. „Chceme kluky tlačit do školy už od 1. stupně, zatím je jich tam asi 90 procent. Ideální by bylo sto, ale v některých případech to nejde, někdo chodí na gymnázium, ale chceme jich mít většinu na škole, aby to bylo sjednocené podle rozvrhu,“ vypočítá Karel Syrovátka.

Důležitým bodem je samotné zázemí. Spolupráce klubu se ZŠ T. G. Masaryka funguje výborně už několik let. Poloha školy je podmínky akademie ideální. „Logisticky tu máme skvělé zázemí. Škola je pět minut od stadionu, posilovna, bazén, zimní stadion, tělocvičny, to všechno můžeme maximálně využít,“ těší předsedu klubu Leoše Gornického. „Máme rozšířený trenérský tým a stoprocentní servis. Kompletní materiální vybavení, sportovní i zdravotní péče jsou na vysoké úrovni,“ připomíná Gornický, že šestým v týmu je doktor Sedláček. „Tento ročník chceme hráče posunout ještě dál. Hodně od toho očekáváme,“ dodává Gornický s tím, že na chodu akademie se podílí město i Jihočeský kraj. „Zbytek dofinancovává klub z vlastních zdrojů. Měsíčními příspěvky se podílejí i rodiče,“ říká k financování projektu.

Posláním akademie je výchova vlastních kvalitních fotbalistů. „Aby se ti nejlepší mohli v dorostu posunout třeba do Sparty, Slavie, Budějovic, aby se dostali na vyšší úroveň. Nikomu nebudeme bránit v odchodu, chceme je posouvat dál. A je to i vysvědčení pro nás,“ říká k záměrům akademie Koreš. „Už teď dostávají místní kluci příležitost v A-týmu. Chceme se ubírat tímto směrem, vychovat si vlastní hráče, a když budou přerůstat náš klub, mohou se posunout dál, a když jsou tady, ať mají kvalitu na 3. ligu. Těžit by z toho mohly i další jihočeské kluby,“ doplňuje Koreš.

Výkonnostní posun v kvalitě mládežníků vidí i šéf klubu Gornický. „Když to srovnáme před ještě před pěti léty, končící dorostenec odešel sotva do krajského přeboru, do divize už vůbec. A teď hráči, kteří vyjdou z dorostu, jdou minimálně do krajského přeboru,“ všímá si písecký předseda. „Cíl sportovních tříd je zvednout stupínek ještě tak, aby hráli divizi, 3. ligu, nebo v rámci projektu jihočeský fotbal mohli jít do Dynama. Teď je to nastavené tak, že většina přechází do regionální akademie, ti nejšikovnější U14, U15.“

Hráči Akademie FC Písek budou pod drobnohledem. „Budeme měřit jak fyzické, tak i sportovní parametry. Budějovická akademie nám v tom vychází vstříc. Chceme také vidět rozdíl u hráčů, kteří jsou tady v akademii oproti těm, kteří v ní nejsou. Jaký je tam progres,“ zmiňuje k měření výkonosti Petr Janda.

„Klukům se snažíme dát maximum toho, co mají třeba v Budějovicích, včetně stravy, fyzioterapeuta, doktora. Dříve to u nás dělal jeden trenér, který měl všechno na starosti. Tohle je podstatná změna,“ uzavírá Karel Syrovátka.

Napsali Michal Průcha, Ladislav Lhota, foto Jan Škrle