Mladík s francouzskými kořeny Štěpán Pineau přišel, uviděl a skóroval

Přišel jsem, uviděl jsem, zvítězil jsem (Veni, vidi, vici), pravil Caesar v roce 47 před Kristem, když bleskově vyhrál bitvu proti králi Farnakovi. Stejná slova mohl pronést, klidně i bez patosu, devatenáctiletý písecký záložník Štěpán Pineau (na snímku vlevo s Františkem Belejem), jenž naskočil za zraněného Patrika Schramhausera do druhé půle domácího utkání s Motorletem a po necelých třech minutách zařídil vítězný gól.

Mužstvo Písku celou úvodní půli marně hledalo tvář. Působilo unaveným dojmem, jako by hráče tížila předchozí ztráta bodů po bezgólové remíze v Hostouni, kde byli jednoznačnými favority. Prakticky vůbec se nedostávali k typické kombinační hře, kterou obvykle rozebírají soupeře, a víceméně se jenom bránili aktivnímu a důrazném pražskému celku. Bylo pro ně štěstím, že hosté ve 24. minutě zahodili tutovou příležitost, když Dwomoh Nana Bempah Akosah netrefil bránu. „Měli jsme málo odražených balonů a byli ve všem pomalejší než soupeř,“ přiznává Štěpán Pineau, jenž do pětačtyřicáté minuty sledoval zápas z lavičky.

Po obrátce vyběhli žlutomodří na trávník s jedinou změnou v sestavě, přesto najednou působili jako úplně jiný tým. Nelze vyloučit, že si hráči o přestávce protrpěli menší bouřku v kabině. „Vůbec jsem se neodebral do šatny. Dělal jsem rozcvičku. Netuším, co se tam dělo,“ usmívá se mladík, na něhož ukázali trenéři po zranění Patrika Schramhausera, který je na den přesně o dva roky starší než Štěpán Pineau (3. 2. 2000 – 3. 2. 2002). „Při mém prvním balonu dopředu jsem to šťastně trefil a myslím, že po tom gólu jsme ožili. Byli jsme víc na míči a přišlo mi, že jsme měli větší chuť,“ líčí obrat v náladě i ve hře.

Nezamýšlel střelu

Devatenáctiletý středopolař patří k novicům, kteří po letním příchodu do Písku výrazně omladili kádr. Trefa za záda slovenské posily v brance Motorletu Mateje Mihálka byla jeho premiérová v nové štaci. „Adam Kotrba mi to posunul do lajny. Dal jsem si dotek dopředu a míč na levačku. Nezamýšlel jsem úplně střelu, ale spíše jsem chtěl odcentrovat k zadní tyči. V každém případě jsem mířil na bránu a nakonec z toho byl takový šťastný gól,“ popisuje moment připomínající fotbalové kousky legendárního Antonína Panenky.

Střelec úvodního a zároveň vítězného gólu (na konečných 2:0 upravil v 75. minutě František Belej) našlapoval k titulu hlavní hvězdy sobotního třetiligového dopoledne. Škoda, že neproměnil žádnou z dalších šancí. Dostal se minimálně do třech, které zaváněly gólem. V 56. minutě po centru Františka Beleje zleva, v 67. a 74. minutě po centrech Marka Kalouska z pravé strany. „Kali mě tam dvakrát hezky našel. Jako levák si to sekl do středu a točil to do brány. Jednu hlavičku jsem jenom škrtnul. Chtěl jsem to líznout na zadní tyč a líznul jsem to málo. Na druhou jsem nebyl moc naběhnutý. Chtěl jsem ji uklidit k zadní tyči, ale trefil jsem gólmana do ruky,“ promítá si nedotažené příležitosti.

Písek po osmi kolech zaujímá třetí příčku v tabulce a řadí se k příjemným osvěžením podzimu. Štěpán Pineau po příchodu z budějovického Dynama bojuje o místo v sestavě. „Zpočátku jsem hrál, ale na pár zápasů jsem si sednul. Dneska jsem snad předvedl dobrý výkon. Třeba se v příštím týdnu dostanu do základu,“ vzhlíží prachatický odchovanec s nadějí k duelu na půdě Králova Dvora, nečekaného lídra skupiny A. „Z Prachatic jsem zamířil do Vimperka, kde jsme vyhráli žákovský kraj. Od U13 jsem byl v Dynamu. Letos jsem měl přejít z dorostu do béčka k divizním chlapům, ale naskytlo se hostování v Písku,“ těší bilingvního fotbalistu, jehož maminka je Češka a tatínek Francouz.

Napsal Ladislav Lhota, foto Jan Škrle