František Belej: Ve Štěchovicích mám kamaráda, nebyl to ale on, kdo mi přihrál na gól

Po předchozích remízách s Královým Dvorem a s Admirou Praha chtěli fotbalisté Písku v duelu s Povltavskou fotbalovou akademií naplno bodovat. To se povedlo. Jihočeši vyhráli 3:0 a jednou brankou k tomu přispěla posila z Příbrami, 21letý útočník František Belej.

Duel s Povltavskou FA jste vyhráli přesvědčivě, dlouho jste se ale nemohli dostat do kloudné šance a váš výkon byl v první půlhodině dost vlažný. Hosté dobře bránili?
V této sezoně máme začátky zápasů takové. Pokaždé nám nějakou dobu trvá, než se do toho dostaneme. Na konci první půle jsme se ale chytli a pak už jsme v zápase dominovali.

Jak vůbec došlo k tomu, že jste se na začátku podzimu objevil v Písku?
Kontaktoval mě pan Gornický s tím, že hledá útočníka. Já jsem byl zrovna k dispozici, protože jsem se předtím nedohodl s Příbramí. Neprosadil jsem se tam do áčka. Chtěl jsem jít někam, kde bych mohl hrát a pan Gornický mi vyšel vstříc.

Jak se vám v píseckém klubu zatím líbí?
V Písku je dobré zázemí i fajn lidé, kteří se tady okolo fotbalu točí. Mám zaplacený cesťák, takže i dojíždění je v pohodě. Šel jsem do Písku rád.

V Písku jste na hostování. Na jak dlouho a jaké jsou vaše další plány?
Hostování je domluvené na půl roku. Vidím, že s Pískem jsme schopni hrát o první místo, tak bych rád v těch zbývajících podzimních zápasech přispěl k tomu, aby se to povedlo. Po skončení podzimu se vracím na přípravu do Příbrami, kde se znovu pokusím dostat do áčka. Pokud to nevyjde, chtěl bych se zase vrátit do Písku.

Co říkáte na to, že se Písku tak daří?
Nečekal jsem, že budeme tak vysoko. Doufám, že to lidi baví a že budou na fotbal chodit. Chceme je svými výkony bavit.

Po zápase jste na hřišti vedl družný rozhovor s jedním z protihráčů. Máte v mužstvu Štěchovic kamarády?
Byl to kamarád Puchmertl, se kterým jsme hráli v Příbrami již od přípravky a dotáhli jsme to oba až do třetí ligy. Teď mi dluží pivo, protože prohrál sázku.

To byl on, co vám tak nezištně přihrál na třetí gól? Vypadalo to, jako byste byli domluveni?
To nebyl on (smích). Viděl jsem, že míč jde na jejich hráče, přesto jsem byl připravený, kdyby náhodou zaváhal, a vyplatilo se. Měl jsem i štěstí, že se to ke mně odrazilo a pak už jen zbývalo to dohrát. Šel jsem do kličky a dostal se přitom trochu do úhlu, takže jsem se bál, že to netrefím. Ale povedlo se.

Ostatně dávat góly je zřejmě to, co od vás v Písku očekávají?
Určitě. Zatím jsem dal dva góly, ale chtěl bych jich dávat víc a výrazněji tak pomoci týmu. Doufám, že další ještě přijdou.

Jak jste spokojen po tréninkové stránce? Liší se příprava výrazně od těch příbramské?
V Příbrami se trénuje osmkrát v týdnu, tady jen šestkrát. Je to o něco méně, ale na druhou stranu mají tréninky grády. Jakmile se na tréninku o něco hraje, tak mají stejnou úroveň jako ty v Příbrami.

V Příbrami jste si dokonce připsal i čtyři prvoligové starty...
Měl jsem radost, když jsem vloni na podzim dostal šanci v prvoligovém áčku. Při utkání v Brně jsem si ale natrhl achilovku a pak jsem půl roku stál. A do A-týmu už jsem se nedostal.

Příbram sestoupila do druhé ligy a i tam se trápí. Překvapuje vás to?
Jako rodilého Příbramáka mě to netěší. Před sezonou přitom chtěl klub bojovat o první ligu a nyní je čtvrtý od konce.

Napsal Michal Havelka, foto Jan Škrle