Téměř nám nepůjčili míč, míní Satrapa po Plzni

V prvním přípravném střetnutí zimní přípravy byla písecká jednička Jan Satrapa v plné permanenci. Především ve druhém poločase byla jeho svatyně v jednom ohni. „Pro naše mladé kluky je to cenná zkušenost,“ poznamenal Satrapa, který se s klubem dohodl na dalším pokračování.

Porážka 0:8 vypovídá o jasné partii, ale první poločas jste stačili držet krok a oba inkasované góly navíc zaváněly ofsajdy. Jak jste to viděl z branky?
Výsledek vypadá sice hrozně, ale úplně špatné to z naší strany nebylo. Přece jenom jsme hráli s druhým celkem první ligy, takže ten rozdíl zkrátka musel být vidět. Když se vrátím k brankám z prvního poločasu, tak při prvním gólu pomezní signalizoval ofsajd, takže jsme hloupě včetně mě všichni přestali hrát. Poté hlavní vysvětloval, že tam byla teč našeho obránce, takže ofsajd neplatí. No a ten druhý na mě běželi dva hráči Plzně, a jestli mu to ťuknul do ofsajdu z mého pohledu nevím, ale dost lidí říkalo, že se jim ta situace zdála taky minimálně hraniční. Škoda, ale myslím, že by se dříve nebo později Plzeň stejně prosadila.

Na vysokém skóre se zřejmě podepsal i fakt, že viktoriáni až na gólmana vyslali na každý poločas čerstvé mužstvo.
Je to tak. My jsme hráče střídali postupně a jsou to kluci, kteří teprve získávají zkušenosti s dospělým fotbalem. Naproti tomu soupeř otočil v poločase všechny a kvalitou, kde by skoro v každém týmu ligy tito kluci hráli základ. Proti tomuhle se těžko bojuje. Navíc jsme měli za sebou čtyři tréninky, takže my jsme po měsíční pauze v úplném začátku.

Rozdíl ve výkonnosti byl evidentní, v čem váš plzeňští profesionálové předčili nejvíc?
My jsme většinu času běhali bez balónu, což nás stálo spoustu sil, a když jsme míč získali, tak jsme buď nesehráli alespoň tři nahrávky, abychom otupili počáteční presink nebo jsme zrovna neměli broky na to jít dopředu a vypomoci si kontrem. Zkrátka nám nepůjčili moc balón a od toho se odvíjela cela hra.

V obranné řadě citelně scházel zraněný kapitán Běloušek. Zkušenosti na tomto postu jsou k nezaplacení.
To určitě. Ondra je důležitým článkem naší obrany, jak při dirigování zadních řad nebo v samotném bránění. Ale ani kluci, co nastoupili, se nemusí za nic stydět. Prostě zkušenosti byly na straně soupeře, to je nepopíratelný fakt.

Kdo z Plzeňanů vás nejčastěji ohrožoval? Necelých osmdesát minut jste byl plné permanenci.
První poločas byli hodně nebezpečný útočník Beauguel a na stranách Sýkora a Potočný. Druhou půli už ani nevím, to se to valilo jak lavina (usměje se).

Jak jste vyhodnotili utkání v kabině?
Zápas nám dal především zkušenost. S celkem první ligy se potkáme maximálně v poháru a tyhle zápasy jsou zpestřením našeho fotbalového života, i když nám bylo jasné, že se tolika do hry nedostaneme, jak jsme zvyklí. Takže jsme z utkání nedělali žádné velké závěry. Příprava teprve začala a my jedeme dál.

Do rodného Písku teď dojíždíte z Prahy, kde teď pracujete a bydlíte. Dojíždění vám nedělá potíže?
Ano, to je pravda. Přestěhoval jsem se do Modřan a většinu času trávím prací v Praze. No dojíždění…, někdy je těch kilometrů v autě už dost, ale dá se to zvládnout v pohodě. Mám štěstí, že když je toho na mě moc, tak mi občas uleví trenéři nebo i v práci jsou shovívaví.

Byla ve hře varianta, že Písek v zimě opustíte a budete chytat v Praze?
Měl jsem smlouvu do konce roku a pak jsme si řekli, že si sedneme a řekneme, jestli to zvládám se vším tím dojížděním. V Písku o mě stáli, za což jsem hrozně vděčný. Pro mě to byla taky volba číslo jedna, takže varianta, že bych šel jinam, byla vzdálená.

Příprava pokračuje plným proudem. Jak koušete zimní dril?
Na mě jsou zatím hodní, máme za sebou nějaké posilování, my brankáři překážky, ale kluci byli už i na oválu, což mě by se líbilo méně (smích). Ale jinak probíhá příprava zatím jako každá jiná.

Napsal Michal Průcha, foto Jan Škrle