Karel Kulík: Říkáme si pořád, že musíme vletět do druhého poločasu

Písečtí fotbalisté vstoupili do jarní části ČFL domácí porážkou 0:1 od Vltavínu. Zklamáním byl výsledek, ale i výkon některých hráčů. Navíc se otřásla třetí pozice žlutomodrého týmu v ligovém pořadí. Vedoucí Vltavín a druhý Králův Dvůr odskočily bodově, k tomu hrozil atak trojice mužstev takříkajíc přilepené Jihočechům na záda.

Hosté dost překvapivě na písecké umělce jakoby tahali nohy v medu a poskytovali domácím značný prostor k manévrování. Zpočátku se hrálo převážně na polovině pražského týmu, ale k součtu alespoň trochu zajímavých příležitostí, při jejichž dotažení by se mohlo měnit skóre, by jeden nevyužil zdaleka všechny prsty. Bez efektu končily pokusy Štěpána Koreše, Martina Voráčka či vltavínského Dominika Tichého.

Nejblíž k dosažení gólu se ocitli ve 42. minutě hráči Písku. „Velká škoda, že to nevyšlo,“ litoval středopolař Karel Kulík, jenž mohl zakončit po předchozí střele Marka Kalouska. „Gólmanovi to vypadlo, ale nemohl jsem úplně do něho skočit, jelikož jsem po rohovém kopu dostal varování na kartu. Měl jsem balon sotva půl metru před sebou. Jenom na špičku jsem ho nedokázal protlačit do brány,“ líčil posmutněle.

Po obrátce domácí ubrali na rychlosti a pohyblivosti. Děj se odvíjel mnohem častěji na jejich straně. „Dělalo nám to problém už v přípravě. Říkáme si pořád, že musíme vletět do druhého poločasu a zatím prvních deset minut vždycky máme hrozný problém. Sedíme asi ještě v kabině,“ zapřemýšlel Karel Kulík. Varováním byla střela Ondřeje Šípka nebo pokus hlavičkujícího Tomáše Kuchaře. Postupem času se vzchopili také Písečtí. Z trestného kopu zahrozil Štěpán Koreš, dalekonosnou bombu Františka Beleje ztečoval bránící hráč na roh.

Vykompenzují prohru úlovkem z Domažlic?

Stěžejní moment nastal necelou čtvrthodinu před vypršením základních devadesáti minut. Brankář Jan Satrapa pokazil výkop a pohotovou zteč hostů zmařil Ondřej Sajtl za cenu faulu oceněného žlutou kartou a trestným kopem. Míč si nachystal Tomáš Kuchař a nechytatelnou bombou pod břevno rozhodl o výsledku. „Trefil to dobře. Sáťa chytal proti sluníčku a možná měl ztížený výhled. Nevím. Každopádně to byl zbytečný gól. Dostali jsme se v zápase k úplně stejné standardce, jenže to lízlo o zeď,“ krčil rameny dvaadvacetiletý fotbalista.

Závěrečné okamžiky se proměnily v zoufalou snahu píseckého týmu o vyrovnání. Nepřicházely šance, až nadešla poslední možnost ve třetí minutě nastavení, kdy Václav Hrachovec zahrával z levé strany rohový kop. Do pokutového území se nacpal i Jan Satrapa a pokoušel se v závaru prostřelit hradbu těl. Nakonec Marek Kalousek zacílil nad břevno. „Svazovala nás křeč. Spoluhráč Kalousek to mohl trefit, ale nepovedlo se. Nezbývá, než příště dovézt bodový úlovek z Domažlic,“ hledal řešení Kulík.

Utkání mezi Pískem a Vltavínem nebylo pohledné, soupeři zůstali za svými možnostmi. Za spravedlivější by se dal považovat bezgólový výsledek. „Bohužel, dostali jsme gól z blbé standardky. Ale takových zápasů je hromada. Na podzim se štěstí otáčelo na naši stranu, teď ukázalo záda. Musíme přidat. A zlepšit výkon,“ zavelel.

Na podzim figuroval v kádru žlutomodrých i Kulíkův mladší bratr Václav. V jarní části letošní sezony však nebudou sdílet stejnou klubovou kabinu. „Brácha studuje v Praze a momentálně hraje divizi za Aritmu. Domluvil se na půlročním hostování. Uvidíme, jak to bude dál. Není vyloučené, že se v létě vrátí do Písku,“ spekuluje o znovuvytvoření rodinné dvojice v kopačkách.

Napsal Ladislav Lhota, foto Jan Škrle