Sedmdesátník Jaroslav Ptáček zůstává věrný píseckému klubu

Jaroslav Ptáček se za svou dlouholetou činnost zařadil mezi klubové legendy. Za tehdejší Spartak Písek hrál od žáků až do téměř čtyřicítky. Další etapu prožil jako dlouholetý trenér písecké mládeže. Na začátku roku oslavil životní jubileum.

V roce 1985, ve svých třiatřiceti, začal s trénování mládeže. „Trénoval jsem přes třicet let, většinou mládež. Chlapy jsem trénoval v Protivíně, v Písku a částečně na Hradišti a v Záhoří. V Záhoří to bylo půl roku, na Hradišti také pár měsíců a rok v Protivíně, tady v Písku to bylo rok a půl. Jinak jsem trénoval mládež, od žáků až po starší dorost,“ bilancuje trenérské působení Jaroslav Ptáček.

Na své první trenérské krůčky nejde zapomenout. „V Písku jsem začínal s Jardou Kostkou starším. Skončili jsme hrát fotbal a šli jsme trénovat. První půlrok jsme trénovali první ligu dorostu, potom byla druhou ligu a pak už jsem začínal trénovat sám. Dělal jsem v Písku šéftrenéra mládeže a s klukama jsme z krajského přeboru postoupili až do ligy žáků,“ váží si dodnes významného triumfu.

Postup a účast v nejvyšší žákovské soutěži považuje za svůj největší trenérský úspěch. „První, druhý i třetí rok se nám tam podařilo udělat výbornou partu nejen hráčů, ale i rodičů, což je také důležité. Protože pokud rodiče nejsou s týmem, tak to moc nemůže fungovat, takže to bylo pěkné. Do ligy žáků jsme postoupili po dlouhé době. Byla to parta jako hrom, kluci byli velmi poctiví a i přes prázdniny chodilo klidně šestnáct, sedmnáct lidí,“ říká k účasti mezi žákovskou elitou.

Podílel se na výchově budoucích ligových fotbalistů – namátkou Polodny, Klavíka, Koreše, Němce či Dolejšího. I v současném třetiligovém týmu Písku je mnoho hráčů, které kdysi trénoval. Za celoživotní přispění k rozvoji českého fotbalu obdržel v roce 2018 Cenu Dr. Václava Jíry.

Posledně trénoval rezervu Písku v krajském přeboru. Ta se v létě 2017 už do dalšího ročníku již nepřihlásila a byla zrušena. „Takže před pěti lety jsem skončil v béčku Písku. Nějaké nabídky pak ještě přišly, ale ty jsem nevzal, protože jsem chtěl vždycky trénovat někde, kde to mělo smysl,“ lituje rozpuštění B-týmu FC Písek.

Dodnes zůstává žlutomodrým barvám věrný a sleduje všechny kategorie. „Chodím jak na zápasy áčka, dorostu, tak i žáků, zajímá mě, jak si vedou,“ říká bývalý kouč, který často vypomáhá v roli pořadatele.

Na začátku letošního roku oslavil Jaroslav Ptáček významné životní jubileum. Kulatiny oslavil v rodinném kruhu. „Všichni jsme se sešli a bylo to moc pěkné. Bylo to v klidu. 70 let je pěkný věk, ale myslím si, že jsou jiné věci, které by se měly slavit,“ míní písecký patriot Jaroslav Ptáček.

Napsal Václav Kucul, foto archiv FC Písek