Zápasy na domácím hřišti si musíme pohlídat, říká písecký novic Dominik Mašek

Písecký A-tým po úspěšném podzimu v ČFL vstoupil rozpačitě do jarních bojů. Vítězství 3:0 v Domažlicích pohladilo na duši, ale dvě domácí porážky shodným výsledkem 0:1 od Vltavínu a rezervy Příbrami pokazily náladu všem, kdo mají blízko k píseckému fotbalu.

Duel s lídrem tabulky Vltavínem směřoval k nerozhodnému výsledku, jenže žlutomodří v závěru neustáli soupeřovu standardní situaci. Také od béčka Příbrami, jehož dres oblékají hráči ročníku 2000 a mladší, inkasovali Písečtí až v 72. minutě a nenašli gólovou odpověď. „Je to obrovské zklamání,“ směřuje svůj zrak do země krajní obránce Dominik Mašek, jarní debutant v barvách třetího týmu třetiligové tabulky. Ano, FC Písek si zatím drží pozici vydobytou z podzimu. Čtvrté Domažlice ztrácejí čtyři body, mají však zápas k dobru.

Proti Příbrami si domácí vytvářeli zajímavé příležitosti, zůstali však bezzubí v koncovce. Gól na kopačkách měli ve 26. minutě Koreš se Stejskalem, ve 49. minutě Voráček, v 73. minutě znovu Koreš, v 88. minutě Belej a ještě v nastaveném čase mohl vyrovnat Kalousek. „Měli jsme proměnit šance,“ uvědomuje si Mašek. „Kdybychom se trefili alespoň jednou, tak se utkání mohlo vyvíjet úplně jinak. Myslím, že Příbram neměla úplné vyloženky. No jo, ale my to dostali debilně přes volný střed a potom jsme to blbě ubránili,“ krčí rameny.

Pro vítězný zásah si hosté po přesunutí hry nakonec došli přes levou stranu domácí obrany, která je pracovištěm Dominika Maška. „Naváděl to jejich střeďák a posunul to na hráče do lajny. Ten si dal dlouhou na střed, že jsem to nemohl stihnout a pálil z vápna na přední tyč. Gólman absolutně nemohl zasáhnout, není to vůbec Sáťova vina. Mohli jsme za to my obránci a vůbec celá obranná činnost, jak jsme se vraceli. Nebyli jsme tam, kde jsme měli být. Nevyplňovali jsme dobře prostor,“ popisuje.

Do závěrečného hvizdu zbývalo s předpokládaným nastavením nějakých dvacet minut a písečtí hráči se hodně snažili o vyrovnání. „Fanda Belej šel sám na jejich gólmana. Velká škoda, že to neproměnil. Nakonec ještě Mára Kalousek to tam mohl uklidit, ale nepovedlo se. Asi nám chyběl větší klid. Bohužel, už to nevrátíme,“ nerad se smiřuje dvacetiletý fotbalista, který ve druhém poločase vydatně podporoval ofenzivu. „Úkolem bylo dostat míč do vápna, ale asi to nebyly dost dobré balony na to, aby z nich padl gól,“ komentuje své centry z levé strany.

Ze třech jarních duelů vytěžili svěřenci Milana Nouska ml. tři body. Dvě domácí vystoupení zůstala bodově nulová. „Musíme to uhlídat na vlastním hřišti. Oba prohrané zápasy měly hodně podobný vývoj. Nebylo to tak, že by nás přehrávali soupeři, ale my prostě podceníme určité situace a vyvrbí se z toho špatný výsledek,“ říká odchovanec budějovického Dynama, jenž přišel do Písku zatím na půlroční angažmá. „Je to super, že jsem tady dostal příležitost. Na podzim jsem hrál divizi za dynamácké béčko, nyní mám možnost posunout se výš v dospělém fotbalu. Jsem tady hodně spokojený. Parta je výborná,“ vyzdvihuje.

Černobílý dres za žlutomodrý vyměnil Dominik Mašek společně se svým souputníkem Michalem Němečkem, který nastupuje ve stoperské dvojici po boku kapitána týmu Ondřeje Bělouška. Oba budějovičtí mladíci mají k sobě blízko nejen díky postavení v obranné linii. Fotbalově spolu vyrůstali odmalička. „Vyhovíme si, jsme na sebe zvyklí. Michal je o rok mladší, ale vždycky se zapojoval spíše v naší kategorii. Teď pokračujeme spolu v Písku a je důležité, abychom hráli a předváděli co nejlepší výkony. Co bude dál, to uvidíme v létě,“ nedívá se příliš daleko nadcházející maturant.