Mimořádný úspěch na Planeo Cupu U13 účastí ve Zlaté skupině

Na republikové finále 10. ročníku Poháru mládeže FAČR do Vysokého Mýta se sítem kvalifikací, od prvního kola, kterého se zúčastnilo v 6 kategorií 759 družstev, probojovalo v každé kategorii 24 týmů. FC Písek byl v kategorii U13 jedním z nich. Postoupil, jako vítěz, z III. předkola, které se hrálo 21. října 2021 v Písku.

Zúčastněná mužstva finálového turnaje U13 byla rozlosovaná do 4 základních skupin po šesti. FC Písek startoval ve skupině D. Hrálo se systémem každý s každým, takže každé mužstvo sehrálo 5 zápasů. Mužstva umístěná na 1. a 2. místě postoupila do „Zlaté“ skupiny, na 3. a 4. místě do „Stříbrné“ skupiny a na 5. a 6. Do „Bronzové“ skupiny. Přitom se při postupu do každé z těchto vyjmenovaných skupin započítával postupujícím vzájemný zápas ze 6 členných skupin. Všechny skupiny tak měli 8 účastníků.

FC Písek odehrál finálový republikový turnaj v sestavě: Šimon Horba, Antonín Kothánek, Josef Handrejch, Šimon Mohňanský, Václav Procházka, Matěj Červený, Václav Havel, Jakub Staněk, Štěpán Slabý, Vítězslav Baďura, Adam Vršťala, Adam Pokorný, Lukáš Luka, Matyáš Panec, David Vršťala.

Z původně nominovaných se pro nemoc nezúčastnil Václav Vejmělek. Mužstvo koučovali Radoslav Houdek, Ondřej Procházka a po splnění hráčských povinností v Praze na Motorletu se k nim připojil i Štěpán Koreš

Výsledky FC Písek v základní 6členné skupině D
FC Písek – FK Baník Sokolov 1:0 (Baďura)
FC Písek – FC Slovácko 0:4
1. FK Příbram – FC Písek 0:2 (Havel, Luka)
FC Písek – FC Fastav Zlín 4:0 (Havel, Panec, Kothánek, Luka).
FC Hradec Králové - FC Písek 0:2 (Havel 2)

Výsledky FC Písek ve „Zlaté“ 8členné skupině
Na výsledky v této skupině je nutné se dívat optikou, že my z Písku jsme hráli s dalšími 6 nejlepšími týmy v republice. Se sedmým (Slováckem) jsme se utkali již v základní 6 členné skupině.

MFK Vítkovice – FC Písek 2:0
FC Písek – Slavia Praha 0:3
FK Pardubice - FC Písek 6:0
FC Písek – FC Baník Ostrava 0:2
SK Sigma Olomouc – FC Písek 0:1 (Baďura)
Dukla Praha - FC Písek 1:0

Historický úspěch
Účastí ve „Zlaté“ skupině a obsazením 8. místa dosáhl tým U13 skvělého a významného úspěchu. Určitě si zaslouží, aby byl zaznamenán v klubových análech. Celému týmu gratulujeme, bravo!

Hodnocení turnaje trenéra FCP U13 Štěpána Koreše:
„Důležitý byl start do turnaje, kdy jsme v prvním zápase porazili Sokolov 1:0 a klukům to dodalo dávku sebevědomí. Ani v druhém zápase, kde jsme utrpěli porážku 4:0 se Slováckem, to kluky nezlomilo, protože jsme herně byli vyrovnaným soupeřem a za stavu 0:1 jsme měli jasnou šanci, kterou jsme bohužel nevyužili. V základní skupině jsme se snažili hrát aktivně a kombinačně s vysokým presinkem - nechtěli jsme jen nakopávat bezhlavě dlouhé míče. Zbylá utkání ve skupině jsme vyhráli a postoupili do zlaté skupiny. Kluci z toho měli obrovskou radost.
Do zlaté skupiny jsme vstoupili zápasem proti Vítkovicím. Herně jsme byli lepším týmem, měli jsme dvě stoprocentní šance, které jsme neproměnili a smolně prohráli 2:0. Zápas se na týmu negativně podepsal a v dalším utkání nám proti Slavii už docházely síly a prohráli jsme ho 3:0. Následoval náš nejhorší výkon na turnaji a schytali jsme debakl od Pardubic 6:0. Pak přišla pauza na oběd, kterou jsme uvítali, protože už byla na týmu viditelná únava. Dali jsme si za cíl, že po obědě chceme vyhrát aspoň jedno utkání. Po pauze jsme nastoupili proti Olomouci, která do té doby na turnaji pouze jednou remizovala a myslela si, že nás hravě porazí, ale opak byl pravdou. My hráli velmi dobře a vyrovnané utkání jsme strhli na svoji stranu díky obětavosti a nasazení všech hráčů. Poslední zápas jsme výsledkově nezvládli, prohráli jsme 1:0 s Duklou Praha, ale opět to bylo herně vyrovnané utkání.
Závěrem bych chtěl všechny kluky pochválit za přístup, nasazení a předvedenou hru v celém turnaji. Byli jsme mezi nejlepšími 8 týmy v republice, což je obrovský úspěch FC Písek. Ověřili jsme si, že i menší klub, jako je FC Písek, se může rovnat těm nejlepším mládežnickým ligovým týmům a že směr, kterým jdeme a jak pracujeme, je správný. Velký dík patří všem trenérům, kteří se podíleli na výchově této kategorie.“