Prosadí se budoucí maturant Jan Vonášek do píseckého áčka? V rezervě má Olešník

Kádr třetiligového FC Písek v letní přípravě rozšířila skupina nadějných fotbalistů, kteří donedávna patřili do kategorie U19. Mezi nimi výjimečnou zkušeností disponuje středopolař Jan Vonášek, jenž prožil uplynulé jaro v sestavě A-týmu Olešníku, kde pomohl vybojovat druhou příčku v krajském přeboru.

Perspektivní mladík pochází z Blatné, ale již od přípravky obouval kopačky v píseckém klubu. Ze žlutomodrého dorostu se vypravil do Olešníku, kde dostával pravidelně příležitost a zabydloval se v dospělé kategorii. „Našel jsem tam super kolektiv. Kluci mě přijali okamžitě, byl jsem v týmu velmi spokojený. Překážkou nebyla ani vzdálenost, dojížděl jsem spolu s dalšími hráči z Českých Budějovic, kde budu maturovat na sportovním gymnáziu,“ líčí sympatický Jihočech.

V barvách Olešníka se mohl učit od velkých vzorů v čele s Davidem Lafatou a Stanislavem Rožboudem, kteří prošli nejvyšší domácí soutěží a první z nich si zaknihoval i bohatou reprezentační kariéru. „Oba jsou mými trenéry ve škole a zároveň se stali mými spoluhráči. Mohl jsem s nimi cokoliv prodiskutovat. Díky jejich otcovskému přístupu jsem si rychle zvykal na parametry chlapského fotbalu. Hodně mi pomáhali také ostatní kluci. Jenom škoda, že jsme skončili v kraji druzí. Chtěli jsme vyhrát. Hodnocení celé sezony sice vyznělo kladně, ale neubránili jsme se určitému zklamání,“ ohlíží se.

S bývalým reprezentantem nejsou příbuzní

Na začátku hlavních prázdnin zamířil Jan Vonášek do Písku s cílem zabojovat o místo v kádru třetiligového áčka. Posun z krajské úrovně do ČFL není příliš obvyklý, tím více si střední záložník využívaný občas i na křídle považuje nabídnutou příležitost. „Chtěl bych ji využít co nejlíp,“ hlásí a jedním nádechem vysvětluje: „Jako první mě kontaktoval pan Gornický, potom zavolal i trenér Nousek. Získali na mě dobré reference. Domluvili jsme se na zkoušku. Kdyby to nedopadlo, mám otevřené dveře v Olešníku.“

Blatenským i píseckým klubem v minulosti prošli bratři Roman a Petr Vonáškové, kteří společně oblékli také dres pražské Sparty. Prvně jmenovaný získal v rudém dresu tři mistrovské tituly. Řadu let působil na belgických trávnících a připsal si osm reprezentačních startů. Současný adept třetiligového dresu ale nepatří do rodiny. „Spousta lidí se mě na to ptá. Vůbec nejsme příbuzní. Je to pouze shoda jmen,“ usmívá se Jan Vonášek.

Napsal Ladislav Lhota, foto FC Písek