Marek Kalousek musel dát gól. Neumí si představit, že by neproměnil

Písecké A-mužstvo vstoupilo do podzimní části Fortuna ČFL vítězstvím 2:0 nad béčkem českobudějovického Dynama a domácí remízou 2:2 se Zbuzany. Po dvou kolech mu patřila lichotivá třetí příčka v tabulce. První gól žlutomodrých v nové sezoně dal Marek Kalousek, jenž skóroval také ve druhém utkání.

Úvodní poločas v duelu se Zbuzany nebyl v podání Jihočechů příliš povedený. Několikrát pozlobili soupeře, ale chybělo jim kloudné zakončení. Necelých deset minut před přestávkou naopak otevřeli skóre hosté zásluhou důrazného Karla Houhy. „V první půli jsme si nevytvořili skoro nic,“ přiznává krajní záložník Marek Kalousek.

Po obrátce nasadili písečtí trenéři do boje trojici čerstvých hráčů a tímto tahem se jim podařilo vylepšit obraz hry. „Každé střídání by mělo posloužit k oživení týmu. V našem případě se to povedlo na sto procent. Noví kluci vnesli na hřiště elán a bylo to znát,“ oceňuje dvaadvacetiletý fotbalista, který se záhy podílel na obratu ve výsledku. Vzal na sebe jednu z hlavních rolí.

Uplynulo deset minut z druhého poločasu a Marek Kalousek z levé strany zahrával trestný kop. „Dával jsem to na zadní tyč. Martin Voráček hlavičkoval a Belda (Ondřej Běloušek – pozn.) dorážel, myslím, kolenem. Jasně jsme viděli, že míč byl za čárou,“ reaguje exekutor trestného kopu na protesty hráčů středočeského týmu. Byly neoprávněné a tudíž marné.

Čtyři body jsou dobré

Časový ukazatel se posunul k 60. minutě a další útočná lavina se valila na branku Zbuzan. „Nastala podobná situace jako v našem prvním letošním utkání proti Dynamu na budějovickém Složišti,“ popisuje Marek Kalousek. „Martin Voráček mi poslal míč dopředu a mně nezbývalo, než to propálit. Naštěstí to tam padlo i v tomto případě. Musel jsem to dát. Kdybych neproměnil, byla by to veliká chyba,“ usmívá se.

V 76. minutě zůstali Písečtí jen pomyslný chloupek od třetí gólové pojistky. „Běželi jsme tři na dva. Možná jsem měl volit střelu a ne přihrávku, ale myslel jsem, že Vlčák (Jiří Vlček – pozn.) to trefí. Můžeme o tom teď spekulovat. Snad to bylo vyřešené dobře a gólman to jenom dobře chytil,“ krčí rameny zatím nejlepší střelec mužstva od břehu Otavy, jenž se v pokračující útočné akci dostal také k nápřahu. „Někdo z protihráčů vykopl balon na poslední chvíli z brankové čáry,“ lituje.

Deset minut před vypršením základní hrací doby opustil Marek Kalousek trávník a užil si zasloužený potlesk věrných fanoušků. „Měl jsem toho plné nohy. Trenéři to věděli a snažili se pokropit hřiště živou vodou,“ komentuje závěr utkání, který přinesl Písku trpký konec. Sotva naskočila 90. minuta, vyrovnal zblízka muž večera Karel Houha. Soupeři se rozešli smírně. „Bodová ztráta nás mrzí, ale postupem času si řekneme, že čtyři body ze dvou zápasů jsou dobré. Musíme si uvědomit, že Zbuzany předvádějí kvalitní fotbal. Počítám, že budou patřit do horní poloviny tabulky,“ predikuje.

Napsal Ladislav Lhota, foto Jan Škrle