FC Písek navázal úzkou spolupráci s Obchodní akademií Písek

Fotbalový klub FC Písek, zastoupený předsedou Leošem Gornickým a šéftrenérem dorostu Petrem Bílým, zahájil od září spolupráci s Obchodní akademií Písek, která poskytuje střední vzdělání s maturitní zkouškou. Hlavním cílem projektu je vytvořit vybraným talentovaným studentům maximální podmínky pro případnou budoucí profesionální kariéru. A jak se na spojení dvou sousedů a subjektů dívá ředitel písecké OA Pavel Sekyrka?

Pane řediteli, co si slibujete od spolupráce s akademií FC Písek?
Akce FC Písek sledujeme nejen z okna školy dalekohledem, ale i na internetu. Klub pořádá spoustu akcí pro malé i velké fotbalisty. Jsme rádi za šanci pro naše kluky, o které se nyní budou starat profesionální trenéři, kteří mohou nastartovat jejich profesionální kariéru.

Filozofií je podpora sportující mládeže. Čím k tomu přispěje vaše škola?
Naše škola dlouhodobě podporuje sportovní aktivity. Naši schopní učitelé tělocviku mají maximální podporu nejen v rámci výuky, ale právě i v soutěžích, kterých se hojně účastníme. Jinak kluci ví, že to budou mít těžší. V hodinách, kdy se probírá důležité učivo, budou často chybět a v odpoledních hodinách budou muset látku dohnat. Ale v tom se mi líbí nastavené parametry spolupráce s partnerem. Klub je bude podporovat, pokud budou mít vedle sportovních i studijní výsledky. Vedle toho je naše škola orientovaná na podporu talentů, takže pedagogové jsou připraveni klukům být odpoledne či na vyžádání ku pomoci. Je to na nich.

Našli jste se zástupci klubu rychle společnou řeč?
My jsme s panem předsedou Gornickým hovořili od začátku úplně identickým jazykem a nemuseli jsme si nic vysvětlovat. Když mně jako řediteli někdo nabídne něco pro moje studenty zadarmo, nešlapu si po vedení a kývu rychle, aby si to náhodou druhá strana nerozmyslela. Tady byla nabídka trénovat naše vybrané kluky zadarmo a tudíž připravit jim potenciální sportovní kariéru. Provozně to může být určitá komplikace, ale když takovou nabídku dostanete, i když nejste studijním plánem sportovní škola, nemáte přemýšlet nad tím, jak to nejde, ale jak to jde. To jsme taky udělali.

Propojení sportovní činnosti se vzdělávacím procesem je základem partnerství, že?
Partnerství může mít spoustu podob. Například jakmile obdržíme od města Písek směněný pozemek, chceme začít bez odkladu se stavbou fotbalového hřiště, na které se dokončuje projekt. Zde bude moci mít náš partner ve večerních hodinách také tréninky, jako partneři se můžeme scházet v rámci vzdělávacích aktivit, též na oficiálních akcích obou stran. Násobit oboustrannou podporu v tom, co děláme.

Co to talentům přinese?
Jedinečnou možnost nastartovat sportovní kariéru.

Vzdělávání by se mělo stát nedílným nástrojem budoucího uplatnění sportující mládeže v její další životní etapě.
Ano, v našem případě se jedná o získání maturity na kvalitní ekonomicky zaměřené střední škole. Vedle fotbalu získají kluci nejen ekonomickou a účetní gramotnost, ale též kvalitní jazykovou výbavu. Obojí jim bude doma či pro případ zahraničního angažmá skvělým „spoluhráčem“.

Chcete ke spolupráci vaší školy a fotbalového klub ještě něco dodat?
Míč byl vykopnut, teď už je to skutečně na klukách. My je podporujeme, držíme jim palce a pevně věřím, že svou šanci zúročí.