Miroslav Jezl oslavil sedmdesátiny. S Pískem postoupil třikrát do divize

Miroslav Jezl patřil v 70. a 80. letech minulého století k základním stavebním kamenům sestavy tehdejšího Spartaku Písek. V říjnu 2022 oslavil významné životní jubileum. Ještě na jaře trénoval dorost ve Strakonicích.

Odchovanec a opora týmu je jedním z mála píseckých hráčů, který získal třikrát titul krajského šampiona. Spartakovcům se povedlo postoupit do divize v sezonách 1974/75, 1976/77 a do třetice 1979/80. „Vzpomínám na to v dobrém, protože jsem byl mladý kluk,“ směje se čerstvý sedmdesátník, jenž pamatuje líté boje na hřišti za Lesní školou. „Soutěže byly tehdy na vyšší úrovni,“ hodnotí.

Na hřišti nedělal rozdíly a rozumněl si se všemi. „Je to kolektivní sport. Kdybych si s nimi nerozuměl, tak v té kabině nejsem. Pro mě to všechno byli a vlastně jsou do teď kamarádi,“ líčí Jezl. Za celou kariéru sehrál několik bitev, ale žádnou nestaví na první místo. „To je složité, každý zápas měl své mínusy i plusy, pro i proti. Byly pěkné zápasy, to je jasné, když se vyhrálo, bylo to veselejší. Když nás soupeř porazil, nálada dobrá nebyla, ale nějaký výjimečný zápas, to asi ne,“ odpovídá na otázku památného utkání.

Po skončení aktivní kariéry se vrhl na trénování „Působil jsem v Písku, chvíli na Hradišti, v Kestřanech a teď naposledy ve Strakonicích,“ jmenuje trenérské zastávky. Tu poslední strávil u staršího dorostu U19 strakonického Junioru.

Ještě dnes se chodí proběhnout s partou kamarádů z píseckých old boys. „Tím pádem, že mám volno, chodím si v pátek zahrát v Písku za staré pány. Jakmile jsem v Písku, protože teď bydlím na Strakonicku, tak se s nimi se všemi vídám celkem často,“ uvádí Miroslav Jezl.

Při srovnání fotbalu dříve a dnes je kritický. „Bude to asi trochu tvrdé, ale když si pustím třeba naší druhou ligu, tak se na to ani nemůžu dívat. Vydržím jen chvíli. Když vezmu druhou ligu kdysi, tak podmínky, které jsou teď, co se týče servisu, terénu, to za našich let nebývalo,“ porovnává.

Třetiligový fotbal v Písku plánuje navštěvovat častěji. „Když jsem trénoval, tak jsem moc času neměl. S trénováním jsem ale v létě skončil, takže mám víc času opět chodit. Na posledním domácím zápase už jsem se byl po delší době podívat,“ říká někdejší plejer Spartaku, že pokud má čas, vždycky si rád najde cestu do Písku.

Napsal Václav Kucul, foto Jan Škrle

15. 11. 2022
Redakce Redakce