Jubilant Jaroslav Šmerda strávil v písecké svatyni 20 let

Ještě před pár roky hájil legendární Jaroslav Šmerda branku staré gardy FC Písek. Rodáka z Humpolce zavála do Písku vojna. První rok služby v zeleném strávil v Táboře, v béčku Dukly, druhý přešel do VTJ Písek. U Otavy se natrvalo usadil od roku 1964, když se tu oženil a zároveň se nechal zlanařit do sousedního Spartaku (dnešní FC Písek). S mužstvem to dotáhl až do divize, kvalitních výkonů si všimli i sestavitelé krajského výběru a několikrát dostal pozvánku k mezinárodnímu utkání s Dolním Rakouskem. Na státní svátek 17. listopadu 2022 oslavil kulaté 80. narozeniny.

Jak vzpomínáte na písecké angažmá?

Dobře. Do Písku jsem přišel po vojně a jsem tady celá léta. Hrál jsem dost dlouho, vzpomínám na to jen v dobrém.

Kdo a kdy vás do mužstva přivedl?

Do Písku mě přivedl pan Bašta, trénoval mě na vojně a pak mě sem přivedl. Posléze začal trénovat Spartak.

Jak se tehdy dařilo Spartaku, sklízeli jste nějaké úspěchy?

Když jsem sem přicházel, hráli jsme I. A třídu. Za rok a půl jsme pak postoupili do krajského přeboru, který jsme hráli docela dost dlouho. Pak jsme ještě asi dva nebo tři roky hráli divizi.

Máte v paměti nějaký moment, na který si vzpomenete?

Jeden z hlavních momentů byl, když jsme se v divizi zachránili v Plzni. Potřebovali jsme tam udělat výsledek, ten jsme udělali a divizi jsme udrželi.

Kolik let jste v barvách Písku prožil?

V A-mužstvu jsem skončil asi ve čtyřiceti nebo jedenačtyřiceti (usmívá se). Přišel jsem ve dvaceti dvou letech, takže necelých dvacet let.

Působil jste po konci hráčské kariéry v nějaké klubové funkci?
Dělal jsem asistenta trenéra u áčka, pak jsem dlouho trénoval brankáře. Když jsem skončil, šel jsem asi ještě na pět let hrát do Záhoří. Aktivně jsem fotbal hrál do padesáti šesti let, ze Záhoří jsem šel na Hradiště a s fotbalem jsem končil v Klukách, tehdy v okresním přeboru. Dále jsem hrál ještě sálovou kopanou.

Určitě si vzpomenete na nějakou úsměvnou příhodu, máte nějakou publikovatelnou?

Ježíš (usmívá se), na to dnes člověk už těžce vzpomíná. Hodně srandy jsem si užil v dorostu, v Jihlavě, kde jsem hrál dorosteneckou ligu, tam jsme si ještě jako kluci užili dost legrace.

Jak jste životní jubileum oslavil?

V rodinném kruhu, je nás hodně, takže to stačilo (usmívá se).

Co se týče zdraví, je všechno v pořádku?

Musím zaklepat, že zatím ano. No, i když, je pravda, že sem tam se něco ozve, ale v rámci možností to zatím jde.

Sledujete zápasy píseckého A-týmu?

Chodím, občas ano. Dost dlouho jsem chodil trénovat také se starými pány, pak jsem toho ale kvůli svalovému zranění musel nechat.

Co říkáte na výsledky současného kádru?

No, je to takové houpavé. Z kraje soutěže to nebylo nic moc, teď už je to zas ale snad dobré. Byla by škoda, kdyby v Písku ligový fotbal skončil.

Napsal Václav Kucul, foto Jan Škrle

23. 11. 2022
Redakce Redakce