Kvalitní výpomoc. Afričan Musa byl oporou zadních řad

Vysoký stoper Abdulrasheed Musa Itopa přišel do Písku na hostování těsně před koncem přestupního termínu. Mladý Nigérijec se usadil v sestavě natrvalo a předváděl dobré výkony.

V Čechách to Musa dobře zná. Za dva roky prošel pěti kluby. Působil v Hlinsku, krátce v Chrudimi, Zbuzanech a Táborsku, kam přišel letos na jaře na přestup.

Jak se rodila jeho štace u Otavy? „Byl jsem na tréninku v Táboře a po něm mi zavolal trenér, že je pro mě škoda, abych hrál pouze za B-tým, že bude lepší, když půjdu hrát třetí ligu do Písku a v zimě se vrátím. Souhlasil jsem,“ prozradil k narychlo sjednané výpomoci v dalším jihočeském klubu, k níž došlo 9. září.

Až na smolné vyloučení s Admirou Praha a následný jednozápasový trest odehrál 21letý zadák všechna utkání. S herní vytížeností během podzimu byl maximálně spokojený. „Děkuji trenérům za to, že mi neustále dávali prostor a příležitosti,“ pochvaloval si 196 centimetrů vysoký obránce.

Na spolupráci s parťáky v písecké obraně nedal dopustit. „Cítil jsem se s nimi vzadu opravdu dobře. Jsem rád, že jsme se navzájem podporovali a bojovali jeden za druhého,“ uvedl po devíti startech v ČFL. Pochvaloval si i partu v kabině. „Písek je skvělý tým, s hráči si rozumím dost, je tu výborná parta.“

Písečtí se angažování fotbalistů z Afriky dlouho bránili. Neměli totiž s nimi dobré zkušenosti. Musa však předčil všechna očekávání a ve dvojici s kapitánem Bělouškem tvrdili muziku ve středu obrany. „Příjemně nás svými výkony překvapil,“ přikyvoval kouč Milan Nousek. A možná Musu písečtí fanoušci a spoluhráči neviděli naposledy. „Vrátil se do Táborska na přípravu, a kdyby se tam neprosadil, teoreticky by se mohl na jaro vrátit,“ nevyloučil možnost dalšího hostování vedoucí píseckého týmu Miroslav Grobár.

Napsali Václav Kucul, Michal Průcha, foto Jan Škrle