Žáci U13 přezimují čtvrtí, jako jediní získali skalp vedoucí Plzně

FC Viktoria Plzeň, SK Dynamo Č. Budějovice a AC Sparta Praha. Pouze tyhle tři týmy skončily v lize žáků U13 před FC Písek. Pro svěřence Karla Syrovátky, který je zároveň vedoucím trenérem SpSM, to je skvělé vysvědčení. Tandem Tomáš Procházka a Jan Nejedlý nastřílel dohromady 39 gólů. "Prvních sedm mužstev se na jaře utká mezi sebou," říká trenér Syrovátka.

Jak jste spokojeni s umístěním po polovině soutěže?
V obou soutěžích, které hrajeme, jsme se umístili na čtvrtém místě, s čímž jsme spokojeni. Umístění však pro nás není to nejdůležitější. V této věkové kategorii je stále důležitý individuální rozvoj, který je primární a bude muset časem stále více přecházet do týmového, který bude prvořadý. Proto i zápasy, které jsme prohráli a přišli jsme o body, měly pro nás větší smysl, než ty zápasy, kdy jsme vysoko vyhráli a naše hra neodpovídala herně tomu, co po klucích chceme.

Co vás během podzimní části nejvíc potěšilo?
Mám radost z přístupu kluků k tréninkovému procesu a věcem okolo, které si každý měsíc nastavujeme jako jednotlivé cíle. Snažíme se pracovat jak na fotbalových dovednostech, tak i ostatních činnostech, které jsou důležité pro sportovní i osobnostní rozvoj. Devadesát procent týmu chodí do sportovních tříd a na klucích je vidět velký progres v pohybové kultuře. Těší mě, že většina týmu se chce zlepšovat a pracují naplno. A ti, kteří to sem a tam ošulí, tak to poznají časem, kde bude víc a víc rozhodovat fyzická připravenost a ochota dělat věci navíc.

Kde vás nejvíc tlačila bota, kde musíte přidat?
Nejvíce nás trápí zakončení. Musíme na tom pracovat v tréninku a být důraznější a přesnější v zápase. Díky tomu, že nemáme takovou úspěšnost, tak se zápasy, které jsou herně vyrovnané, překlání na stranu soupeře a potom nás to všechny mrzí na konci zápasu.

Jaký zápas označíte za nejpovedenější a na druhou stranu za nejhorší?
V ligové soutěži pěkný zápas s výborným soupeřem byl s Viktorií Plzeň. Oba týmy hrály pěkný fotbal. My jsme prohrávali pět minut před koncem 2:5, ale v závěru se nám podařilo vstřelit čtyři branky a zápas dovést do vítězného konce. Ale utkání, kdy jsme byli spokojeni, bylo mnohem víc než těch nepovedených.
V krajské soutěži jsme odehráli také spoustu kvalitních zápasů. Hodně zajímavý zápas byl ten poslední s Jindřichovým Hradcem, kde byla herní kvalita zápasu stejná jako v těch ligových utkáních.

Na čem musíte přes zimu zapracovat, co vás trápilo?
Budeme pracovat individuálně na tom, v čem každý z hráčů zaostává a v čem má potencionál v aktuální věkové kategorii udělat progres a posunout danou činnost výše. Osvědčilo se nám využívání různých challenge soutěží, kdy jsou oceněni buď všichni, když dojde ve zlepšení v dané dovednosti anebo formou soutěže pro nejlepší, kteří udělali největší progres.

Kdy odstartujete zimní přípravu a jak bude probíhat?
Budeme mít upravený režim, kdy budeme čtyři měsíce chodit 2x týdně ven na umělku a 4x týdně do tělocvičny a jednou na bazén, kde se budeme zaměřovat na všestranný pohybový rozvoj, kompenzační cvičení, silovou přípravu a na hřišti budeme dále pracovat hlavně na individuálních dovednostech s přechodem a využitím v týmovém výkonu.

S jakým cílem půjdete do jarních odvet?
V ligové soutěži dojde k přelosování soutěže, kdy spolu bude hrát prvních sedm týmů dvoukolově mezi sebou a stejným formátem týmy, které skončili na 8. – 14. místě. Všechny zápasy se budou hrát ve vysokém tempu, na což se všichni těšíme. V krajské soutěži budou klasicky na jaře následovat odvety.
Půjde nám o to se v každém zápase prezentovat herním projevem, který po hráčích vyžadujeme po stránce individuální i týmové. A když bude obojí splněno, tak budeme spokojeni. Ale přesto nechci upozaďovat výsledek a chuť vítězit, to je pro mě také velmi důležité v této věkové kategorii.