Tréninky byly intenzivní, ale kluci je odmakali na výbornou, těší kondičního trenéra Michálka

Je to nejméně oblíbená část sezony. Písečtí fotbalisté ji poprvé prodělávají pod vedením kondičního trenéra. Zimní dril vede Jakub Michálek, který rozšířil realizační tým před začátkem přípravy.

Jakube, v první řadě vás vítáme v klubu. Zkuste se našim fanouškům představit.
Předem děkuji za přivítání. Narodil jsem se ve Strakonicích, ale celý život jsem strávil tady v Písku. Nyní bydlím v jedné vesničce kousek od Písku. Jsem zaměstnán v jedné menší firmě, která se zabývá skladováním potravin. Působím jako vedoucí provozu.

Jak jste se dostal k práci kondičního trenéra?
Odmala jsem hrál fotbal a hokej a vždy mě zajímali principy tréninku atd. To vše se ještě prohloubilo, když jsem nastoupil na vysokou školu. Nejprve na bakaláře na Jihočeské univerzitě a poté na magisterské a zčásti i doktorské studium na FTVS. Především na FTVS jsem se začal více zajímat o sportovní trénink a tak i práci kondičního trenéra, jelikož jsem měl jako vedoucího pana docenta Tomáše Malého, který zároveň pracuje jako kondiční trenér AC Sparta Praha. A díky němu jsem se dozvěděl nejvíce informací ohledně fotbalu.

Hrál jste fotbal aktivně?
Fotbal ještě aktivně hraji za TJ Podolí II, kde působím již odmala.

Co vás přivedlo do Písku? Kdo stál za vaším příchodem?
Oslovil mě pan Gornický někdy v průběhu loňského prosince na základě doporučení z FC Silon Táborsko, kam jsem měl před třemi lety také nastoupit jako kondiční trenér.

Předpokládám, že nejdete do úplně neznámého prostředí. Znáte tu někoho?
Ano, je to tak. Znám se s oběma trenéry z doby, kdy jsem ještě působil v Laboratoři sportovní motoriky FTVS a FC Písek tam tehdy přijel na fyzické testy. Tak už tam jsem se s oběma trenéry seznámil. A i mezi hráči mám známé. Štěpána Koreše, kterého znám přes přítelkyni, Martina Voráčka jsem také znal. Stejně tak i Ondru Sajtla a Honzu Satrapu ještě z vysoké školy v Č. Budějovicích.

Jak vás přijala kabina?
To je asi spíš otázka na kluky z kabiny, ale já si myslím, že dobře. Nyní je po prvním týdnu společné přípravy, tréninky byly intenzivní, ale kluci je odmakali na výbornou.

Jaká je vaše role v realizačním týmu, co máte všechno na starosti?
Hlavně se zaměřuji na fyzickou připravenost hráčů, stejně tak mám na starost individuální tréninky či konzultace se zraněnými hráči v A-týmu.

Musel jste po svém příchodu změnit kondiční přípravu?
S trenéry jsme si zanalyzovali podzimní část sezóny a určili si cíle na jaro. Na základě těchto poznatků jsme připravili zimní kondiční přípravu. A pokud myslíte měnit oproti poslední, tak to nemůžu porovnat, protože nevím, na co se loni kluci připravili a jaké měli cíle. Každá příprava je jiná.

Na co v trénincích zaměřujete?
Ze začátku se zaměřujeme především na objem, a tento makrocyklus nám ukončí dvojzápas s U19 Viktorie Plzeň/Lom. Poté budeme přecházet do síly a do rychlosti.

Jak vypadají hráči a jaká je od nich zpětná vazba?
Komplexně to není špatné, což nám napověděly i terénní testy, které hráči podstoupili. Víme tedy i na jakých slabinách pracovat a kde se zlepšit. Od hráčů je zpětná vazba, především teď byli slyšet, jelikož jsme absolvovali těžké tréninky na ovále. Takže nějaké průpovídky na mojí adresy přistály. Vše samozřejmě v dobrém. Ani jsem nečekal, že bych dostal pochvalu za intervalové běhání. (usměje se)

Vašim hlavním cílem je kvalitně připravit hráče na jarní část, aby na tom byli kondičně co nejlépe. Dal jste si i jiné plány?
Aby se nám především vyhýbala zranění a mohli bychom se v tabulce posunout na co nejvyšší příčky.

Chtěl byste na závěr ještě něco doplnit?
V první řadě děkuji panu Gornickému, že mi umožnil tuto příležitost. Děkuji trenérům Milanu Nouskovi a Rosťovi Baďurovi, že jsou mi nápomocni se seznámením se s novým prostředím a díky také za jejich skvělou spolupráci. Máme stejný pohled na fotbal a myslím, že spolupráce vyhovuje všem. Určitě bych chtěl poděkovat mojí rodině za podporu, především přítelkyni. Dále panu docentovi Tomáši Malému, který měl velký vliv na mé vnímání kondičního rozvoje hráčů, Egonovi Kunzmannovi, kondičnímu trenérovi Puskás Akademie v Maďarsku, který mi je při jakýchkoliv problémech vždy připraven poradit.

Realizační tým A-mužstva FC Písek: zleva stojí Jakub Michálek (kondiční trenér), Milan Nousek (hlavní kouč), Radek Charvát (trenér brankářů), Miroslav Grobár (vedoucí mužstva) a Rostislav Baďura (asistent trenéra), vpředu sedí Pavla Sajtlová (fyzioterapeutka).