Písecký patriot Jan Koller slaví padesátiny

Člen VV OFS Písek, útočník Smetanovy Lhoty a hlavně s 55 góly historicky nejlepší střelec českého národního týmu Jan Koller slaví ve čtvrtek 30. března 50. narozeniny.

Jan Koller se sice narodil v Praze, ale už v šesti letech se s rodiči přestěhoval do Smetanovy Lhoty, kde v žákovském týmu střílel první góly. Prošel Miroticemi, krátce Pískem, Strakonicemi a Milevskem. Na vojně v Písku ho k fotbalu nepustili… Zůstal v kuchyni.

Po konci ve Spartě v létě 1996 byl na spadnutí jeho přestup do Českých Budějovic, ale naskytly se testy v belgickém Lokerenu. „Tam se hodně rozmýšleli, ale přimluvil se za mě pan Vacenovský, bývalý duklák, který později v Lokerenu hrál i trénoval. Jeho slovo nakonec rozhodlo a tím přišel zásadní zlom v mojí kariéře. Dodnes jsem panu Vacenovskému za tu přímluvu vděčný,“ vyprávěl o zlomovém bodu kariéry v jednom z rozhovorů.

V Belgii si vysloužil vizitku obávaného kanonýra a vystřílel si angažmá v Borussii Dortmund. V roce 2002 slavil společně s Tomášem Rosickým mistrovský titul, jemuž předcházelo finále někdejšího Poháru UEFA. Památný je jeho záskok v brance proti Bayernu. „Gól jsem nepustil, zůstalo to 2:1 pro Bayern a já se dokonce dostal do sestavy kola. Samozřejmě jako brankář," oprášil brankářské zvyky z mládežnických let.

Na první místo staví účinkování v národním týmu. První zápas za něj odehrál v únoru 1999 proti domácí Belgii, který rozhodl jediný gólem, závěrečný proti Slovensku. „A úplně vůbec nejvíc ze všeho jsem pyšný na to, že ta naše parta pod trenérem Karlem Brücknerem kolem Pavla Nedvěda, Karla Poborského, Vládi Šmicra, Tomáše Rosického, Petra Čecha, Milana Baroše, Marka Jankulovského a dalších zanechala v evropském fotbale opravdu nesmazatelnou stopu,“ vážil si stříbra z EURO 2004.

Bývalý hráč Sparty Praha, Lokerenu, Anderlechtu Brusel, Dortmundu či Monaka se věnuje několika sportům. „Musím upřímně uznat, že velký fotbal už bolí, hlavně s mladými hráči. Asi toho už bude každým rokem míň a míň. Už mě bolí kolena, teď jsem musel odstoupit kvůli tříslu. Ale mám napsaných ještě asi pět šest zápasů v této sezoně, že bych mohl stihnout,“ řekl Českému rozhlasu, že zápasy v okresním přeboru, v němž letos zaznamenal 8 gólů, jsou s přibývajícím věkem čím dál náročnější.

Za celý FC Písek mu přejeme pevné zdraví a vše nejlepší do dalších let.