Týmy v ČFL spoléhají na domácí prostředí. Měli bychom taky. Bohužel, je to obráceně, lituje Štěpán Koreš

Třetiligový Písek ze čtyř domácích zápasů v jarní části soutěže vytěžil pouhé dva body za shodné výsledky 1:1 s Přešticemi a naposledy s béčkem Viktorie Plzeň. V obou případech skóroval zkušený záložník Štěpán Koreš. „Je to tristní,“ komentuje bilanci svého týmu.

Rychlonozí mladíci z plzeňské rezervy od počátku zatlačili písecké hostitele na jejich polovinu a znepříjemňovali jim život narůstajícím počtem standardních situací. Z tlaku Západočechů ale v 17. minutě vyletěl míč dlouhým obloukem ke středové čáře, kde ho převzal Ondřej Bicenc a běžel sólo proti brankáři Mariánu Tvrdoňovi. Při zakončení trefil levou tyč. „Když jde hráč sám na bránu, měl by dát gól,“ krčí rameny autor lišácké přihrávky Štěpán Koreš.

Vedoucím gólem Písku mohlo utkání nabrat odlišný směr. Mnohem lépe by se dýchalo jihočeským fotbalistům. „Určitě by nám to pomohlo. Ani v dalším průběhu jsme neměli tolik šancí. Za stavu 1:0 bychom třeba čekali na soupeřovy chyby a trestali je z brejků,“ vykresluje pravděpodobný scénář.

Přidává ještě komentář k Bicencově nezdařené akci. „Někdy to je těžší, když má hráč víc času a přemýšlí, jestli udělá kličku nebo vystřelí. Bíca se možná trochu zalekl, že zůstal sám na plzeňské polovině. Jako útočník by ten gól potřeboval i pro svoji herní pohodu. Ve finále to nevyřešil úplně špatně a rozhodl se pro střelu. Ale vlastně to vyřešil špatně, protože neskóroval,“ usmívá se písecký rodák a odchovanec.

Terén byl těžký

Nedáš, dostaneš. Vedení uzmuli pro sebe hosté. Nejprve poslali varování z kopačky Jana Palusky, které zažehnal Jan Satrapa. Písecký brankář ale již nedosáhl na střelu Šimona Planety po další akci ve 36. minutě. Viktoriáni se však radovali necelou desetiminutovku. Krátce předtím, než píšťalka hlavního rozhodčího Karla Hocha ukončila první poločas, povedlo se domácímu týmu srovnat skóre.

Úspěšným zakončovatelem se stal Štěpán Koreš. „Myslím, že Kali (Marek Kalousek – pozn.) uprostřed hřiště převzal balon od stopera, otočil se nahoru a posunul to na Martina Voráčka. Ten si to orazil se Štěchýřem (Dominik Štěch), který mu to dal po lajně. Vory je silný jeden na jednoho. Doufal jsem, že si poradí s protihráčem, a šel jsem do vápna. Martinův centr propadl za prvního stopera, kde jsem byl úplně sám. Nedávám moc gólů hlavou, na tréninku mi to létá hodně vedle, ale teď to tam naštěstí spadlo. Asi to byla i chyba stoperů, že neodvrátili tak nízký balon,“ popisuje vydařenou chvilku.

Do druhé půle vstoupil jeho tým aktivně, ale s přibývajícím časem uvadalo tempo zápasu. Na světelné tabuli zamrzly dvě jedničky. „Ke konci jsem už trošku mlel z posledního. Myslím, že víc kluků postihly křeče. Terén byl těžký a kluci z Plzně taky přiznávali, že toho mají dost. A to je co říct, když jsou mladí a běhaví. My jsme potom nehráli dobře jako celek. Dali jsme se cestou nákopů. Úplně to nekvituju, ale v naší situaci jsme to prostě zjednodušili, než abychom si hráli na fotbalisty ve středu pole, pak to třeba odevzdali a dostali gól. Drbali bychom si hlavy,“ tuší, co se mohlo stát.

Pomůže hnusný fotbal?

Podmínky na hřišti byly stejné pro oba týmy. V každém případě ubraly fotbalu na kráse. „Dneska to nesvědčilo žádné kombinační parádě. Nakonec i Viktorka, která je zvyklá kombinovat, sáhla k nákopům. Zápas byl vyrovnaný, přestože my se tak nějak pereme sami se sebou. Dali jsme do toho všechno a jsem rád, že máme bod, který je taky důležitý v boji o záchranu. V tabulce to máme kousek nahoru, ale i dolů,“ uvědomuje si reálný stav.

Z výletů za svými protivníky přivezli písečtí na jaře pět bodů za dvě remízy a jedno vítězství. Před vlastními diváky se zatím doplahočili ke dvěma nerozhodným výsledkům. Zbývající body šly na export. „Naše bilance je tristní,“ uvědomuje si Štěpán Koreš. „Zvláště v ČFL spoléhají týmy na domácí prostředí. My bychom měli taky. Bohužel, je to teď obráceně. Musíme to něčím zlomit a vyhrát třeba i hnusným fotbalem. Sice se snažíme ukázat něco divákům, ale proti Plzni to tak úplně nebylo. Prioritou je nedostávat góly a zjednodušit přechod do útoku,“ přiznává.

Nejbližší duel čeká žlutomodré v Hostouni. „Velmi rád bych odtamtud něco odvezl. Nejlépe tři body. Asi budeme zalezlí a čekat na chybu soupeře, který preferuje technickou hru. Ale mají tam menší hřiště, takže uvidíme, jak nám to půjde,“ dívá se dopředu čtyřiatřicetiletý borec, jenž nosil dres ligových týmů Slavie, Mladé Boleslavi, budějovického Dynama či Zlína.

Napsal Ladislav Lhota, foto Jan Škrle