Fotbalová akademie FC Písek rozjela další ročník

Mladí fotbalisté mají v Akademii FC Písek výborné podmínky pro sportovní růst. Vedou je zkušení trenéři a tréninky jsou na profesionální úrovni. K dispozici je lékař, fyzioterapeut či výživový specialista. V tomhle směru se písecká akademie přibližuje těm z prvoligových klubů. „Snažíme se podmínky, které máme v rámci našich možností, neustále vylepšovat,“ říká nový šéftrenér Mgr. Karel Syrovátka, který je zároveň vedoucím trenérem SpSM FC Písek fotbal.

Zásadní změnou u Akademie je odchod šéftrenéra Petra Jandy.

Petr se z rodinných důvodů odstěhoval do Čáslavi. U nás odvedl spoustu dobré práce a jsme rádi, že tu s námi čtyři roky spolupracoval. Chtěl bych mu ještě jednou poděkovat.

Jak vypadá současné trenérské obsazení?

Nové trenérské složení akademie je následující: trenéři Mgr. Karel Syrovátka, Štěpán Koreš a Radoslav Houdek, trenér brankářů Jaroslav Polášek, fyzioterapeut Aleš Smola DiS., nutriční terapeutka Bc. Adéla Pavlíčková, doktor MUDr. Radek Sedláček. Dále nám vypomáhají v tréninkových blocích trenéři, kteří jsou specialisti ve svém oboru (např. kondiční trenér, atletický trenér, trenér úpolových sportů, atd.)

Jak probíhá spolupráce se školou TGM, která se nachází jen pět minut od stadionu?

Spolupráce se základní školou je na velmi dobré úrovni a vychází nám vstříc při různých aktivitách a při vylepšování tréninkového procesu. Zajišťuje zázemí pro všechny možné sportovní aktivity, které využíváme v tréninku.

O kolik dětí se ročně staráte a jaký udělali progres?

V letošním školním roce máme v tréninkovém procesu akademie 75 kluků. Na druhém stupni, kde je intenzivnější všesportovní zaměření, je od prvního školního dne 53 hráčů. U každého, kdo navštěvuje akademii, je vidět výkonností posun a to nejen po fotbalové stránce. Kluci jsou vybaveni různým potenciálem a my se snažíme, aby dosáhli na svoje hranice. Někteří hráči udělali velký výkonnostní progres a je o ně zájem z ligových klubů (Sparty, Slavie, Plzně, Dynama ČB).

Kompletní materiální vybavení, sportovní i zdravotní péče jsou na vysoké úrovni. Souhlasí?

Ve spolupráci klubu se školou máme vše, co potřebujeme pro správný sportovní vývoj jedince. Ale i pro rozvoj osobnostní, charakterový. Velkou výhodou školy je místo, kde se nachází. Máme to všude v docházkové vzdálenosti. Ve sportovním areálu máme fotbalové hřiště s umělou trávou, atletický stadion, hokejbalové hřiště, plážové hřiště, fyzio místnost a prostor pro cvičení je od školy osm minut. Další sportoviště (bazén, zimní stadion, sportovní haly, prostory pro úpolová cvičení, badmintonová hřiště), které využíváme, jsou do deseti minut od školy. Zdravotní péči, jak jsem již zmiňoval, má na starosti fyzioterapeut Aleš Smola, který řeší poúrazové zapojení hráčů do zátěže, ale hlavně prevenci před zraněním.

Práce Akademie se za ty dva roky výrazně zkvalitnila. Hráči mají veškerý servis – strava, fyzioterapeuta, doktora…

Snažíme se podmínky, které máme v rámci našich možností, neustále vylepšovat. O tom, že jdeme správnou cestou, svědčí zájem kluků, kteří se chtějí do programu akademie zapojit. A také, jak jsem uvedl, zájem ligových týmů o naše hráče a kladné hodnocení těchto oddílů naší práce akademie a celého klubu.

Se startem školního roku proběhl v Branicích sportovně adaptační kurz fotbalové akademie FC Písek žáků 8.-9. tříd. Ve druhé polovině týdne je vystřídali hráči 6.-7.tříd (foto dole).