Vojtěch Bartizal bojoval na Složišti proti nedávným spoluhráčům

Doma zůstávají stoprocentní, ale zvenku nepřivezli ani bod. Písecké áčko v ČFL zatím vždycky potěšilo domácí fanoušky, před jejichž zraky zvítězilo ve třech dosavadních zápasech. Venku nastoupilo pětkrát a pokaždé se sklonilo před soupeřem. Nejinak tomu bylo v derby s Dynamem B v areálu českobudějovického Složiště.

Doma si žlutomodří poradili s Robstavem, Karlovými Vary i pražským Motorletem. Naopak neuspěli ve Štěchovicích s Povltavskou akademií, v Plzni s béčkem Viktorie, v Přední Kopanině s béčkem Dukly Praha, v Uhříněvsi s rezervou Bohemians a naposledy v Českých Budějovicích, kde prohráli 1:4. „Výsledek je krutý. Mohli jsme dát nějaký gól a nevypadalo by to tak hrozně. Domácí měli více štěstí. Byly tam nějaké odrazy a dá se říct, že jim tam padlo skoro všecko,“ ohlíží se stoper Vojtěch Bartizal (20).

Od píseckého týmu se štěstí odvrátilo zády již v úvodu, kdy zatápěl v soupeřově pokutovém území. „Hroťák mohl dát gól, ale míč se odrazil od břevna. Nevyšlo to,“ komentuje mladík nedotaženou situaci, po níž následoval protiútok, dva rohové kopy a černobílí ve 21. minutě otevřeli skóre. Střelou zdálky pomocí teče se trefil Sebastien Böhm. „Drželi nás ve vápně a skórovali z odrazu,“ popisuje Bartizal.

Budějovický veterán Jiří Kladrubský brzy nato zachránil svoje barvy od pohromy po akci Františka Beleje, ale také hosté vykopávali míč z brankové čáry po rohovém kopu Tomáše Háka. V dalším průběhu nedotáhli útočný pokus Štěpán Koreš s Martinem Voráčkem. Domácí Robin Polanský pálil do boční sítě. Po změně stran se dále načítaly zajímavé momenty před oběma brankami a přišla 65. minuta, kdy Milan Šimoník střelou k levé tyči zvýšil na 2:0.

Stihl dva tréninky

Trenéři hostí reagovali vystřídáním trojice hráčů. Naráz odvolali Tomáše Arzbergra, Ondřeje Bicence a Jakuba Kašpara, do bitvy poslali Adama Pecha, Sebastiana Nováka a Jakuba Kašpírka. Noví muži se nestačili ani rozkoukat a Dynamo v 68. minutě vedlo 3:0. U pravé tyče se prosadil nestárnoucí Jiří Kladrubský. „Po střídání jsme se ještě nesrovnali na hřišti, když domácí rychle rozehráli do křídla a vpálili to tam,“ krčí rameny Vojtěch Bartizal.

O tři minuty později postupoval Štěpán Koreš sám na branku Budějovic, ale zezadu jej dobíhali dva obránci a nejzkušenější písecký hráč se zmohl pouze na slabší střelu. Na protějším konci Jakub Pařízek přestřelil brankovou konstrukci, ale v 81. minutě napřáhl Martin Prášek a s odrazem od dvou bránících hráčů překonal počtvrté Tomáše Lercha. Teprve v nastaveném čase zkorigoval stav střelou zdálky Jakub Kašpírek.

Vojtěch Bartizal přišel do Písku krátce před startem ČFL na roční hostování z Dynama. „Upeklo se to velmi rychle. Stihl jsem dva tréninky a cestoval s týmem na první mistrák do Štěchovic. Nebylo jasné, zda nastoupím. Neměli mě ještě odkliknutého. Ale stihlo se to a mohl jsem hrát,“ povídá urostlý fotbalista, jenž na Složišti nastoupil proti klubu, ve kterém stále má platnou smlouvu. „Hrálo se mi dobře. Kluky znám a dobře jsem věděl, od koho hrozí nebezpečí,“ usmívá se. „V Dynamu jsem nedostával tolik příležitostí. V Písku hraju, takže v tomto směru jsem nadmíru spokojený,“ vyzdvihuje.

Napsal Ladislav Lhota, foto Michal Průcha