Ondřej Dohnal bilancuje první tři zápasy v barvách Písku. Hlavně velký večer proti béčku Slavie

Třetiligový FC Písek navázal na domácí vítězství v jihočeském derby s béčkem Táborska (výsledek 3:0) a v předehrávce 11. kola ČFL si rozdělil body s rezervou pražské Slavie po remíze 2:2. Šlápl tím trochu do plánu sešívaných, kteří usilují o postup. Díky bodu od břehu Otavy poskočili do čela tabulky, ale jistě chtěli víc.

Perspektivní mladíci v červenobílých dresech doplnění matadory Milanem Škodou či Stanislavem Teclem od počátku dusili hostitelský tým na jeho polovině a celá řada momentů před píseckou brankou zaváněla gólem. „Byl to náročný zápas. V první půli nám slávisté skoro nepůjčili balon. My jsme hodně vsázeli na brejky. Pro lidi, kterých přišlo do hlediště mnohem víc než obvykle, to v každém případě musel být zajímavý fotbal i vzhledem k množství šancí,“ ohlíží se středopolař Ondřej Dohnal, jeden z nových mužů v sestavě žlutomodrých.

Domácí byli zatažení, ale ne ustrašení. Podařilo se jim pár protiakcí. Do výhodných pozic se propracovali Tomáš Arzberger s Martinem Voráčkem nebo Ondřej Bicenc. „Nechyběla nám odvaha a určitě se v první půli dala využít i nějaká šance,“ potvrzuje Dohnal po svém třetím vystoupení v barvách Písku.

Skóre otevřela zaslouženě Slavia. Po zmatku v pokutovém území Jihočechů ve 41. minutě se zblízka prosadil Matěj Zachoval. „Neřekl bych, že nás ten gól úplně vyvedl z míry. Soupeř hrál opravdu výborně. Jistěže nás to mrzelo a museli jsme s tím pracovat, ale nakonec jsme to zvládli dobře,“ povídá s úlevou.

Ukázali skvělý týmový výkon

Vstup do druhé půle vyšel lépe domácím, kteří se o přestávce zjevně nabudili a tlačili se dopředu. Již v 52. minutě vyrovnal Martin Voráček po rychlém úniku, na jehož konci si poradil s brankářem Janem Sirotníkem a zblízka zakončil levačkou. „Vory ukradl balon a vyřešil to skvěle,“ usmívá se devatenáctiletý záložník.

Euforie ze smírného skóre vydržela v píseckém fotbalovém areálu šest minut. David Planka nekompromisní střelou k levé tyči vrátil náskok Pražanům. Hráči domácího celku ale jednoznačně ukázali, že mají srdce na pravém místě. Rvali se o výsledek. Po rohovém kopu z pravé strany v 84. minutě se míč odrazil za hranici pokutového území Slavie a Vojtěch Bartizal dlouhým obloukem umístil balon pod břevno. „Vojta to vymetl nádherně. Parádní gól. Musím pochválit kluky za zvládnutý závěr a vlastně celý zápas. Ukázali jsme skvělý týmový výkon,“ ohlíží se Ondřej Dohnal, jenž od 70. minuty trávil zbytek večera na lavičce.

Stav 2:2 vydržel až do konce. „Kdo může říct, že vzal body Slavii?“ raduje se odchovanec pražského Motorletu. „Jsem Pražák, bydlím v Praze a znám skoro všechny slávisty. Zápas byl pro mě speciální, stejně jako premiéra za Písek proti béčku Dynama v Budějovicích. Trenér Nousek mi dal na Složišti důvěru na poločas. Užil jsem si také derby s Táborskem,“ bilancuje svoji zatím krátkou bilanci pod praporem tradičního třetiligového klubu, kam přišel z B-týmu Dynama na hostování do konce podzimu.

Na českém jihu se Ondřej Dohnal objevil teprve před rokem, kdy se začlenil v Dynamu do kategorie U19. Brzy poskočil do třetiligové rezervy, za niž odehrál osm mistrovských zápasů. „Neměl jsem moc velké vytížení a před koncem přestupního termínu mi nabídl pan Žmolík, že volali z Písku. Prý potřebují ještě nějakého hráče. Byl jsem tři dny na zkoušce a Písek mě vzal,“ přibližuje svůj přesun do Šrámkova města.

Napsal Ladislav Lhota, foto Jan Škrle

Fotogalerie