Tomáš Arzberger se cítil zatažený, ale proti Vltavínu vylepšil bilanci

Písecký tým uzavřel třetiligový podzim dvěma výhrami. Na hřišti posledního Králova Dvora vystřihl kanonádu 5:1, v domácí derniéře zdolal předposlední Vltavín 3:2 a na zimu si zapykal příjemnou osmou příčku v šestnáctičlenné tabulce. Střelcem závěrečného večera se stal autor dvou gólů Tomáš Arzberger.

Písecký tým uzavřel třetiligový podzim dvěma výhrami. Na hřišti posledního Králova Dvora vystřihl kanonádu 5:1, v domácí derniéře zdolal předposlední Vltavín 3:2 a na zimu si zapykal příjemnou osmou příčku v šestnáctičlenné tabulce. Střelcem závěrečného večera se stal autor dvou gólů Tomáš Arzberger.

Loučení s ČFL v kalendářním roce se u břehu Otavy zpočátku vyvíjelo lépe pro Loko Vltavín. Po několika nedotažených pokusech se z rychlého protiútoku ve 22. minutě zrodil jeho vedoucí gól. Centrovaný míč z levé strany nechtěně srazil hrudí do vlastní branky Jakub Kašpar. „Hosté byli šikovní a podle mě hráli hodně dobře na balonu,“ předložil svůj postřeh písecký útočník Tomáš Arzberger, jenž doplnil kabinu letos na konci července.

Čtyřiadvacetiletý hrotový hráč zůstal v podzimních bojích o body za svojí střeleckou pověstí, ale v zápasovém epilogu si napravil reputaci. Fotbalistům Vltavínu utnul radost již po šesti minutách. Na konci akce založené kapitánem Ondřejem Bělouškem převzal míč v soupeřově pokutovém území, důrazem se zbavil pražského obránce a nedal šanci ani vybíhajícímu brankáři. „Povedlo se to. Obstřelil jsem gólmana,“ komentoval stručně.

Čtyři minuty před vypršením úvodní půle faulovali hosté Arzbergra při zakládání útoku. Těžce se zvedal a sotva odkulhal z místa tvrdého ataku. „Protihráč mě trefil do nějakého nervu. Vůbec jsem necítil nohu. Chvíli jsem se obával, že opustím hřiště,“ popisoval situaci, na niž dal záhy zapomenout svým druhým úspěšným zakončením.

Rozhodčí již odměřoval tři čtvrtě hodiny, když si žlutomodří vytvořili brejk a Tomáš Arzberger z pravé strany nasměroval míč do odkrytého prostoru mezi tyčemi. Jeden z bránících borců neubrzdil zpátečku a urychlil ještě z brankové čáry písecký obrat. „Naštěstí to tam padlo,“ usmíval se hrdina pátečního představení pod reflektory.

To bychom nebyli my

Do druhého poločasu si Jihočeši nesli vedle příznivého stavu také větší pohodu a sebevědomí. Střídající František Belej neproměnil tutovou příležitost a písecký odchovanec v brankovišti soupeře Matěj Čechal musel řešit i další zapeklitosti. Nad jeho síly však byla hlavička Jakuba Kašpara po Dohnalově rohovém kopu v 76. minutě.

Skóre 3:1 a blížící se závěr poněkud zpomalily aktivitu domácích, zatímco houževnatí hosté roztočili vrtule a dokázali snížit. Světelný ukazatel oznamoval 87. minutu a písecký tým čekaly na cestě k uhájení výsledku horké chvíle. „Strachovali jsme se,“ přiznává Tomáš Arzberger, jenž sledoval závěr z lavičky. „Ale to bychom nebyli my. Vedeš o dva góly a najednou je klid. Nehraješ to, co máš, přijde gól a pak se strachuješ,“ zamýšlí se nad chronickou bolestí českého fotbalu.

Odchovanec Sokola Spálené Poříčí, který prošel mládeží Viktorie Plzeň a poté účinkoval v Domažlicích a Přešticích, kde pomohl s postupem z divize do ČFL, připutoval do Šrámkova města s pověstí kanonýra. Dařilo se mu v přípravě, vystřihl dokonce hattrick.

Do sezony si naplánoval patnáct gólů, nastřádal však zatím čtyři. „Trošku jsem se bál, že uzavřu podzim jenom se dvěma. Cítil jsem se zatažený, ale vylepšilo se to proti Vltavínu,“ povídá s úlevou. „Teď si užijeme dokopnou,“ říká ještě a chystá se na jednání o dalším fotbalovém pobytu v Písku. „Snad se domluvíme. Jsem tady spokojený. Kluci jsou skvělí, máme dobrou partu,“ označuje základní atributy, díky nimž by rád prodloužil angažmá.

Napsal Ladislav Lhota, foto Jan Škrle

Fotogalerie

15. 11. 2023
Redakce Redakce