Udělám maximum, abych se prosadil, říká odhodlaně Dan Kohout

Ve čtvrtek Dan Kohout vstřelil svůj poslední gól za dorost a o den později si zahrál závěrečnou půlhodinku za třetiligový A-tým. Od soboty už je oficiálně slávistou. „Je to velká výzva,“ uvědomuje si písecký talent (na fotu vlevo s Klimešem). Jedinečnou šanci má právě před sebou.

Po skončení minulé sezony absolvoval Dan Kohout desetidenní stáž v Mladé Boleslavi. Vyzkoušel si atmosféru u mládežníků prvoligového klubu. Mezi další zájemce se zařadila Slavia Praha, která se ozvala na začátku února. „Slavie je ještě o trošku výš než Boleslav, patří mezi nejlepší v Česku a podobně je tomu i u mládeže,“ míní 17letý forvard, jenž letos nasázel za dorosteneckou devatenáctku 22 gólů.

Do Prahy míří zatím na zkušenou, o dalším Kohoutově osudu se rozhodne po sezoně. „Odcházím do Slavie na hostování do konce června. Jedná se o tříměsíční zkoušku a pak si řekneme, co bude dál,“ vypráví natěšeně rodák z Protivína, který už v osmi letech zamířil do FC Písek, kde prošel všemi mládežnickými kategoriemi.

Nabídka od jednoho z nejslavnějších českých klubů se neodmítá a ani by se později nemusela opakovat. V sedmnácti letech už tuplem. „Mám z toho radost, že si vybrali zrovna mě. Ze začátku bylo rozhodování hodně náročné. Nevěděl jsem, jestli mám na nabídku kývnout. Snad to všechno zvládnu. Uvidíme, jak se s tím popasuju,“ uvádí a dodává, že radost z toho měli i doma.

Pro studenta píseckého gymnázia nastává obtížné období. Dan Kohout bude muset skloubit fotbal s učením a dojížděním. „Budu mít individuální plán. Týden budu v Písku s tím, že dvakrát pojedu na trénink do Prahy, jinak budu trénovat s píseckým áčkem. Další týden už budu celý v Praze. Bude to náročné, ale naštěstí nemám s učením problémy,“ říká na konto tří nadcházejících měsíců Kohout.

Sportovní areál Na Chvalech v Xaverově využívá mládežnická akademie SK Slavia Praha pro dorostenecká družstva U16 – U19 a také pro slávistický B-tým. Teď bude dočasným domovem i pro Dana Kohouta. Zkušenosti z účinkování v sešívaném dresu nabíral od zkušených spoluhráčů Štěpána Koreše a Martina Voráčka. „Probírali jsme to, vyptával jsem se jich, jak to tam funguje,“ popisuje, jak si zjišťoval informace.

Dnes už bývalý nejmladší člen píseckého A-týmu se bude hlásit na prvním tréninku pod novým klubem v úterý odpoledne. O víkendu si odbude zápasovou premiéru. „Pořád můžu naskakovat i za družstvo U18. Měl bych odehrát vždy jedno utkání,“ říká k hernímu vytížení Dan Kohout, který se bude snažit předvést v tom nejlepším světle. „Udělám pro to maximum,“ dodává.