Na Planeo Cupu startuje pětice píseckých družstev

Jarní měsíce patří už podvanácté Poháru mládeže FAČR Planeo Cupu. I letošní ročník největší události mládežnického fotbalu slibuje výjimečné zážitky.

Během šesti finálových turnajů se na jednom místě setkají nejmladší nadějní fotbalisté, současní aktivní hráči i fotbalové legendy, které povzbudí nastupující generaci fotbalistů a zároveň se podělí o zkušenosti ze své bohaté a úspěšné kariéry. Těšit se můžeme i na patrona Planeo Cupu Jana Kollera. První finálový turnaj je na programu v kategorii U13 poslední dubnový víkend Kuřimi.

Na začátku kvalifikací v září loňského roku naskočilo do Planeo Cupu neuvěřitelných 18 tisíc mladých fotbalistů z celé republiky a klubů všech úrovní výkonnosti. Z 995 přihlášených družstev se prokousalo kvalifikačním sítem v každé ze šesti kategorií 24 nejlepších týmů, celkem tedy 132, do finálových turnajů. V nich se ve čtyřech skupinách po šesti družstvech představí nejlepší mládežnické týmy republiky ve Vysokém Mýtě (U8), Lázních Bohdaneč (U9), Kroměříži (U10), Hlučíně (U11), Uničově (U12) a Kuřimi (U13).

A jako každý rok i letos se můžeme těšit na souboje malých klubů s těmi z absolutní české špičky. Po boku Sparty, Baníku Ostrava a dalších velikánů se představí i několik reprezentantů z Jihočeského kraje. Vedle obvyklých účastníků z Dynama České Budějovice se dokonce pětkrát představí v bojích o turnajové medaile mladíci z FC Písek, když budou scházet jen v nejmladší kategorii U8.

„PLANEO CUP je jeden z největších žákovských turnajů v Evropě, kde sportuje na osmnáct tisíc dětí. Jde o turnaj, který obsáhne celou republiku od nejmenších vesniček až po největší kluby. Těším se na celkovou atmosféru finálových turnajů, určitě nás čekají duely plné emocí,“ řekl patron letošního ročníku Jan Koller. On sám moc dobře ví, jak těžká je cesta do profesionálního fotbalu. Zároveň je důkazem, že i z vesnického klubu jako je Smetanova Lhota se dá dostat až do nejvyšších fotbalových pater a hrát na mistrovství Evropy i světa nebo Ligu mistrů.

Planeo Cup nese současně i název Pohár mládeže FAČR a dlouhodobě patří mezi projekty domácí fotbalové asociace. „Je to největší klubový turnaj v České republice a při účasti více než 900 klubů velká líheň pro budoucí talenty. Možná se v budoucnu objeví i mezi reprezentanty, protože je to turnaj, který každým rokem přiláká hodně nových tváří a talentů,“ řekl technický ředitel FAČR Erich Brabec.

První finálový turnaj Planeo Cupu je naplánovaný na poslední dubnový víkend do Kuřimi, kam mezi fotbalové naděje zavítají legendy Zbrojovky Brno Karel Kroupa a Josef Hron, kteří se svým klubem získali v roce 1978 historicky jediný mistrovský titul. Série finálových klání pak vyvrcholí na začátku června v Hlučíně.

FINÁLOVÉ TURNAJE
U13 27. – 28. 4. 2024 Kuřim
U12 4. – 5. 5. 2024 Uničov
U10 18. – 19. 5. 2024 Kroměříž
U9 25. – 26. 5. 2024 Lázně Bohdaneč
U8 1. – 2. 6. 2024 Vysoké Mýto
U11 8. – 9. 6. 2024 Hlučín