Daniel Korda bude mít na starost i mládež

Vedení fotbalového klubu FC Písek se rozhodlo před nadcházející sezónou posílit realizační tým. Výběr padl na Daniela Kordu. Ten je svým zaměřením spíše trenér, ale jeho bohaté zkušenosti a známosti budou pro klub určitě přínosem. Zkušený trenér Daniel Korda má za sebou mnohé trenérské štace. Tu funkcionářskou startuje momentálně v Písku, kde bude mít na starosti jak A–mužstvo, tak mládež. Po dvou letech u ligového dorostu Teplic a v závěru uplynulého jara v České Lípě zakotvil na jihu Čech.

Mohl byste se na začátek představit píseckým fotbalovým fanouškům, blíže přiblížit vaši hráčskou, popřípadě trenérskou nebo funkcionářskou kariéru?
Moje funkcionářská kariéra začíná nyní tady v Písku. Jako hráč jsem působil převážně v pražských týmech, divizi jsem hrál v Montážích, přebor na Vyšehradě. Pak jsem shodou okolností působil v nedaleké Čížové a mohl jsem se tak seznámit s píseckým fotbalem. Trenérská kariéra začala, když mi bylo 32 let, trénoval jsem v pražském přeboru ČAFC. Poté jsem působil jako asistent trenérů od divize až do 1. ligy. Poslední dvě sezóny jsem strávil jako hlavní trenér u ligového dorostu v Teplicích, kde jsem vedl A–dorost.
V Písku jste byl jmenován do funkce sportovního ředitele. Můžete přiblížit, co vaše pozice obnáší a za co budete zodpovědný?
Jedním z mých úkolů bude, že bych měl spolupracovat s vedením klubu na výběru hráčů pro posílení A–mužstva. Druhým úkolem je mládež. Tam bych měl pomoci nastavit komunikaci mezi jednotlivými mužstvy, třeba mezi mládeží a juniorkou nebo juniorkou a A–mužstvem. Cílem je také posunout tréninkový proces mládežnických mužstev o kousek výš, protože Písek, co se týče mládeže, udělal obrovský pokrok v posledních třech letech. Dorost bude v této sezóně hrát 2. ligu, což je už hodně vysoká soutěž a já se budu snažit pomoci tomu, aby je týmy zvládly.
FC Písek je v dospělém amatérském fotbale velmi ambiciózním týmem a netají se myšlenkou, že by se posunul výše. Byl to pro vás také důvod, proč jste na jeho nabídku kývnul?
Určitě. Mě jako první v těch vyjednáváních oslovil Leoš Gornický, kterého jsem znal ze svého trenérského působení v Čížové, kde jsem vypomáhal. Byť jsem se vždycky cítil spíše jako trenér, tak vystupování lidí z píseckého vedení na mě působilo velmi pozitivním dojmem a je vidět, že chtějí něco dokázat a někam ho posunout, a to byl ten hlavní důvod, proč jsem na nabídku kývnul. Líbí se mi, že cílem není jen A–mužstvo, ale i vybudování solidní mládežnické základny.
Fanoušky píseckého fotbalu hodně zajímá situace kolem dvou hráčů A–mužstva Michala Polodny a Davida Kubiše. Můžete nám přiblížit, jaký je aktuální stav?
Já jsem přesvědčený o tom, že se to v nejbližších dnech vyjasní a že se vše vyřeší tak, aby to bylo přínosem pro klub i pro hráče, aby nejasnosti, které se kolem toho objevily, byly co nejdříve vyřešeny. Zároveň to je ale i věc hráčů, komunikace musí fungovat tak, aby se podobná záležitost už neopakovala. (Oba už se do letní přípravy zapojili v úterý, pozn. red.)
V České fotbalové lize budou Písku pravděpodobně jedním se soupeřů i střížkovští Bohemians, pokud zaplatí pokutu od ČMFS. Přípravu zahájili s velmi silným kádrem a pokud nastoupí, budou horkým favoritem. Jak se na jejich kauzu díváte?
Momentálně je situace okolo střížkovské Bohemky velmi nejasná. Je otázkou, jak k tomu přistoupí, jaké budou mít ambice a s jakými hráči by eventuálně ČFL hráli. Existuje možnost, že hojně využijí hráče z divizního manšaftu Viktorie Jirny, jelikož jeden z hlavních funkcionářů, pan Jícha, je spojen s oběma kluby. Jinak kauza je velmi složitá a táhne se hodně do minulosti. Problém byl podle mě na všech stranách, svaz problém zdědil a všichni hledají řešení. Samozřejmě že pro český fotbal a pro Bohemku jako takovou by bylo nejlepší, kdyby se problém vyřešil co možná nejdříve. Já však nejsem přesvědčen o tom, že to bude jednoduché.
Cílem A–mužstva pro letošní sezónu je soutěž vyhrát. Myslíte si, že je to cíl reálný a co podle vás ho pomůže splnit?
Všichni, kteří jsou okolo A–mužstva, ať už je to vedení, trenéři nebo manažer, dělají všechno pro to, aby tomu tak bylo. Cílem bylo udržet současný kádr, což se v podstatě podařilo. Pracuje se na tom, aby se mužstvo ještě o tři nebo čtyři hráče doplnilo, pak samozřejmě předpoklady ke splnění cíle budou. Hráči v Písku mají určitou pozici a odměny mají nastaveny tak, že momentálně je na nich, aby to potvrdili a musí dokázat, že za podmínek, které mají, a po plánovaném doplnění kádru, jsou schopni hrát na první místo. Věřím, že tým bude dobře poskládaný a všichni okolo mužstva udělají maximum pro to, aby se cíle dosáhlo. Podmínky jsou tu opravdu jedny z nejlepších ve třetí nejvyšší soutěži.

Připravil: Ladislav Burget; foto Jan Škrle