Rostislav Baďura ml. pojistil třetí ligu pro Písek svým druhým gólem v soutěži

Třetiligovou příslušnost pro následující ročník si zajistilo písecké áčko díky remíze 1:1 s Královým Dvorem v posledním domácím utkání v pátek 31. května. Autorem důležitého vyrovnávacího gólu byl mladý záložník Rostislav Baďura mladší, jenž se na jaře začal probíjet do kádru.

Písečtí zvládli solidně podzimní část soutěže, vydařila se jim zimní příprava, ale vůbec se jim nepovedlo jaro. Klesali šestnáctičlennou tabulkou, před závěrečným vystoupením na domácí půdě byli čtrnáctí a potřebovali získat alespoň bod v duelu s posledním Královým Dvorem. Nemohl je ohrozit celek z berounského okresu, ale nebezpečí hrozilo od Karlových Varů s pětibodovou ztrátou za týmem od Otavy.

Vykročení za bodovou pojistkou bylo pořádně smůlovaté. Brzy po výkopu sice Marek Kalousek pěknou střelou vyzkoušel pozornost královodvorského brankáře Davida Tetoura, jenže hosté odpověděli náporem a již v 8. minutě po rohovém kopu otevřel skóre hlavičkující Daniel Černý. „Kluci z Králováku nasadili tempo a nám trvalo chvíli, než jsme se chytli,“ ohlíží se Rostislav Baďura ml., jenž naskočil popáté v řadě do základní jedenáctky.

Žlutomodří postupně srovnávali krok. O zakončení se pokoušeli Baďura, Kalousek, Belej i Voráček. K nápravě výsledku se odrazili díky strážci domácích tyčí Tomáši Lerchovi, jenž sebejistě zlikvidoval dva po sobě jdoucí a velmi nebezpečné střelecké pokusy Středočechů. Písečtí se rychle přesunuli do protiútoku a ve 35. minutě slavili vyrovnávací trefu.

Tabulka je nacucaná

Utěšeným nápřahem zdálky poslal míč pod břevno Rostislav Baďura ml., syn trenérského asistenta stejného jména. „Zleva šel balon na Marka Kalouska, který to dal zpátky Martinu Voráčkovi a ten mi to posunul na střed. Viděl jsem, že mám volno a trochu času. Potáhl jsem si míč a zkusil vypálit na bránu nártem. Naštěstí to tam spadlo, ale nebyl to jenom můj gól. Byl to gól celého týmu,“ zdůrazňuje teenager, jemuž bude v srpnu devatenáct.

Baďurův střelecký zápis nezvýšil hmotnost týmové pokladničky, neboť klubový odchovanec skóroval v této části sezony podruhé. Premiérový gól 28. března byl také vyrovnávací – na 2:2 v duelu s táborskou akademií. Písečtí nakonec pod Kotnovem padli 2:4.

Ve druhé půli souboje s Královým Dvorem už nedošlo ke změně výsledku. Jihočechy několikrát výrazně podržel Tomáš Lerch, naopak v závěru hrací doby mohli učinit vítěznou tečku Belej, Kalousek nebo Voráček. „Do šancí se dostávaly oba týmy, ale fotbal nebyl moc pěkný. Hrálo se o hodně, stoupala nervozita. Ubojovali jsme to. Za kluky a celý realizák musím říct, že jsme fakt šťastní. Zvládli jsme to a těšíme se na příští rok znovu ve třetí lize,“ povídá perspektivní záložník s úlevou.

V letošní derniéře na hřišti pražského Vltavínu se svěřenci Milana Nouska a jeho asistenta Rostislava Baďury staršího obejdou bez nervového vypětí. „Půjdeme do toho s klidnou hlavou, ale samozřejmě chceme získat plný počet bodů. Vždyť tabulka je nacucaná a teoreticky můžeme poskočit do desítky,“ přemýšlí člen rodinného fotbalového klanu, do něhož spolu s ním a otcem patří mladší bratr Vítězslav, taktéž písecký odchovanec. „Podporujeme se navzájem a držíme si palce. Bráška nakoukl do reprezentace U15 a jenom mu přeju dobré zdraví. Ať to dotáhne co nejdál. Táta nám oběma dokáže poradit, což je k nezaplacení,“ usmívá se Rostislav Baďura mladší.

Fotogalerie