Chrudim stvrdila podzimní primát výhrou v Písku

Lídr Chrudim naplnil na píseckém stadionu své ambice a prodloužil svou sérii bez porážky na čtrnáct zápasů. Vloni postoupil z divize jen díky odstoupení juniorky Dynama ČB, ale ve třetí lize poráží své soupeře jako kuželky. U Otavy rozhodl o své zasloužené výhře již do přestávky, kdy si po gólech Váchy a Haufa zadělal na dvoubrankový náskok.

fotogalerie

Hosté hráli od prvních vteřin hry aktivněji než domácí hráči a více práce měl od prvních minut písecký brankář Pešula. Jihočechům v obraně zatápěl v úvodních fázích hry především útočník Dostálek, který se několikrát zkoušel prosadit individuálně, většinou ale narazil na kvalitní obrannou činnost píseckého týmu.

Brankový moment přinesla až 26. minuta utkání. Z čista jasna se před píseckou brankou zjevil s míčem Tomáš Vácha a z nenápadně vypadající akce se vyklubal první gól zápasu, když chrudimský hráč přízemní střelou k pravé tyči – 0:1. O rychlou odpověď usiloval domácí kanonýr Zušťák, jeho střelu zblízka ale Mrázek bez větších potíží zlikvidoval.

V průběhu prvního poločasu si hosté vypracovali několik střeleckých pokusů. Domácí tlak soupeře ustáli, ale pouze do 36. minuty. Poté Pešula podruhé inkasoval. Střelou z velkého vápna pokořil píseckého brankáře Ondřej Hauf, který dokonale využil vybídnutého prostoru a z ideální pozice zamířil k levé tyči.

Písečtí na začátku druhého poločasu zabrali a snažili se nepříznivý stav zkorigovat. Obzvlášť nebezpečně se jevila akce, kterou započal centr Štrajta z levé strany, po kterém si zpracoval balon ve vápně Zušťák, ani obávaný střelec domácího celku ale na Mrázka recept nenašel.

V 58. minutě dokonce stejný hráč Písku propašoval míč do brány, hlavní rozhodčí ale Píseckým branku neuznal pro zahrání míče rukou a stav utkání se tak neměnil. Naděje domácích na body se ztenčila v 66. minutě, kdy Štrajt zastavil Štěpánka velmi tvrdým zákrokem a hlavní arbitr Vlasjuk neváhal použít červenou kartu.

Písek v nepříznivém počtu hráčů tahal za kratší konec a rušněji bylo v dalších minutách hry opět před domácím brankářem Pešulou. Radim Holub našel v ideálním postavení Váchu, ten z dobré pozice z velkého vápna mířil jen vedle pravé tyče. Následně Hauf střílel ze střední vzdálenosti a také v tomto případě míč prolétl pouze kolem písecké brány.

Závěr sobotního duelu si lídr ČFL v Písku pohlídal a bez větších potíží si na jihu Čech dokráčel k poklidné výhře za tři body.

FC Písek – MFK Chrudim 0:2 (0:2)
Branky: 26. Vácha, 36. Hauf
Rozhodčí: Vlasjuk - Štefan, Pechanec
Žluté karty: 2:0 (40. Šlehófer, 59. Malý)
Červené karty: 1:0 (66. Štrajt)
Divaků: 220

Písek: Pešula - Šlehófer (46. Šlajs), Pastyrik, L. Holub, Kubiš - Malý, Štrajt, Mašát (63. Klavík), Kučera, Listopad – Zušťák. Trenér Karel Musil.

Chrudim: Mrázek - Linhart, Adámek, Radouš, Dostálek (88. Vágner), R. Holub, Vodrážka, Hauf, Vácha (79. Vladyka), Štěpánek, Kesner (86. Liptovský). Trenér Pavel Jirousek.

Řekli po utkání:
Karel Musil, trenér FC Písek:
„O výsledku rozhodl první poločas a hlavně naše počínání ve středu hřiště. Celý týden jsme se připravovali na přechodovou fázi soupeře, jak důsledně pokrývat protihráče a vycházet do brejkových situací, jenže bohužel jsme ty situace nezvládli. V prostředku jsme nedokázali soupeře pokrýt a ten nás potrestal. Směrem dopředu jsme si ve středu hřiště nevytvořili přečíslení, hráli jsme všechno dlouhým balonem. Měli jsme tam sice pár centrů, ale bez jakéhokoliv adresáta. Z toho se gól dát nedá. Chyby vytvořené v prvním poločase jsou trestuhodné. Upozorňoval jsem hráče, že kritický prostor je potřeba zodpovědně pokrýt a situace dohrávat, ale bohužel zodpovědnost opět dneska nebyla. Na začátku druhého poločasu jsme chtěli ještě něco vytvořit, poslali jsme do hry druhého útočníka, ale vyloučení nás poslalo do deseti. Vytvořili jsme si jednu šanci, dali jsme gól, ale neviděl jsem přesně jak to tam bylo a proč to rozhodčí neuznal. Myslím, že metr rozhodčího nebyl zcela objektivní i při posuzování standardních situací, ale rozhodčí nám zápas určitě neprohrál. Dáváme příležitost mladým hráčům, ale ti mladí musí také hrát srdíčkem a kousnout se, to mi tam dneska chybělo. V závěru jsme trefili břevno, ale když to tam nepadá, tak to tam nepadá. Štěstí se odkloní a je z toho takový výsledek jako dnes.“

Pavel Jirousek, trenér MFK Chrudim: „Vždycky je důležité, kdo dá první gól. Dneska jsme to byli my a to nám pomohlo, že jsme mohli hrát, co jsme chtěli. Měli jsme ale také několik akcí, při nichž jdeme pět na dva, pět na tři, čtyři na dva, takové věci musíme dohrávat. Jinak samozřejmě bojovný výkon, myslím, že domácí neměli nějaké velké příležitosti, neměli téměř žádné, takže s defenzivou mohu být spokojený. Hráli jsme s minimem faulů, protože se nacházíme v psychické pohodě, máme bodů víc než jsme čekali a hra se nám celkem daří. Samozřejmě hráče nabádáme, aby byli v postavení, ve kterém nemusí faulovat. Domácí byli méně disciplinovaní než my, což vyplývá z jejich postavení. Zákrok na červenou kartu byl kriminální, to nerad vidím. Naším předsezonním cílem byla aklimatizace v soutěži a práce s vlastními hráči. Teď by bylo alibismem s tolika nasbíranými body mluvit jenom o záchraně. Dohrajeme podzim a vedení klubu si musí znovu vyhodnotit cíle. Zcela upřímně ale říkám, že podle mého názoru klub není připraven postoupit do druhé ligy. Měli bychom být na zemi i když teď se nám daří.“

Z Písku připravili pro portál Jihočeskýfotbal.cz Petr Košatka a Dobromil Včelička

Foto Jan Škrle